начало

ВАС решава накърнени ли са трудовите права на асистентите в университетите ВАС решава накърнени ли са трудовите права на асистентите в университетите

Уреждане на наследство при липса на брак

Правила на форума
Ако искате да Ви помогнат, помогнете и Вие: Българската Коледа - http://www.bgkoleda.bg/ ; SOS Детски селища България - http://www.sosbg.org/ ; Спаси, дари на .... - http://www.save-darina.org/ ; И АЗ МОГА - http://www.icantoo.eu/ ; Единен дарителски номер - http://dmsbg.com/projects_list_actual.php ; Коледа 365 - http://koleda365.org/ ...


Уреждане на наследство при липса на брак

Мнениеот dimitar40 » 25 Фев 2020, 10:47

Здравейте,

Имам следния въпрос:

С жена ми нямаме сключен брак и всички имоти са на мое има. Имаме две деца. Как най-лесно да направим така, че жена ми да е наследник с права както ако имахме брак?

Варианти:
1. Ако сега сключим брак, тя ще има равен дял с децата (по 1/3 за всеки), което е различно от това да има 1/2 + разделяне на останалата 1/2 с децата.
2. Изготвяне на завещание. Това до колкото разбираме не е вариант, понеже дяловете на преките наследници, в случая децата, не могат да бъдат преразпределяни със завещание.
3. Изготвяне на нов нотариален акт за имотите, в който и двамата сме вписани като собственици. Тук ме притесняват таксите, които ще трябва да се платят.

Моля да ми помогнете с други варианти ако съществуват такива, или да ме насочите към най-правилния и финансово изгоден такъв.

Благодаря предварително!
dimitar40
Нов потребител
 
Мнения: 3
Регистриран на: 25 Фев 2020, 10:35

Re: Уреждане на наследство при липса на брак

Мнениеот ivan_lawyer » 25 Фев 2020, 23:38

Мисля, че има един вид - Продажба на наследство. С това се занимавам в момента.
Обаче пък тук - няма точно така да стане. Някакви скрити договори - може би, които се активират по-късно.
ivan_lawyer
Активен потребител
 
Мнения: 4899
Регистриран на: 25 Мар 2008, 17:46

Re: Уреждане на наследство при липса на брак

Мнениеот doondie » 27 Фев 2020, 18:32

В нормалните държави като Англия например, откъдето имам наблюдения отпреди няколко години, съществува форма на съжителство наречена "дълготрайна връзка", която дава доста права на партньорите. В България има извратен вариант на това, който наричаме "на семейни начала". Защо е извратен? Защото не ми е известно тази форма на съжителство да има какви да е положителни правни последствия, а напротив – могат да те осъдят, че живееш доброволно "на семейни начала" с непълнолетен. Разбирам това да даваше някакви права, за да се носи и отговорност, но уви – не знам да има такива. Както и да е. Казваме с въздишка, че живеем в джунглата България, и махаме с ръка и нескрито огорчение.

На въпроса с вариантите – моят глас е за сключване на брак с подписване и на брачен договор, с който договор да се извърши прехвърляне на половината собственост, придобита преди сключването на брака. По този начин единият съпруг ще си има неговата лична половина, а половината на другия съпруг ще може да бъде разделена по равно между децата и преживелия съпруг по силата на Закона за наследството.
Таксите за нотариус и евентуални държавни такси нямам представа какви може да са в този случай.

Aко по някаква случайност покупко-продажбата на имотите струва по-малко от прехвърлянето на собствеността чрез брачен договор, тогава можете и това да направите, преди да сключите брак.
'The best way to predict the future is to invent it!'
Аватар
doondie
Потребител
 
Мнения: 296
Регистриран на: 29 Юли 2017, 17:29
Местоположение: Плевен

Re: Уреждане на наследство при липса на брак

Мнениеот dimitar40 » 28 Фев 2020, 10:51

Благодаря много за отговорите!
dimitar40
Нов потребител
 
Мнения: 3
Регистриран на: 25 Фев 2020, 10:35

Re: Уреждане на наследство при липса на брак

Мнениеот jhoro » 01 Мар 2020, 03:53

dimitar40 написа:С жена ми нямаме сключен брак и всички имоти са на мое има. Имаме две деца. Как най-лесно да направим така, че жена ми да е наследник с права както ако имахме брак?

Здравейте. Чета и не мога да разбера смисъла на „гимнастиката“?
Искате правата на партнъорката ви (умишлено не казвам - съпруга) да бъдат максимално защитени или да ограничите правата на децата си? Нали все пак, тя е тяхна майка?
Относно таксите - такива винаги ще има. Дали сега - при промяна на собствениците (чрез продажба, дарение или друго), дали при наследяването.
jhoro
Активен потребител
 
Мнения: 1420
Регистриран на: 05 Окт 2006, 11:58

Re: Уреждане на наследство при липса на брак

Мнениеот ivan_lawyer » 01 Мар 2020, 11:29

Бракът не е отживелица - това е израз на взаимните чувства между мъж и жена. Или между жена и мъж, да не се каже, че поставям съществителното мъж - преди съществителното жена. Едно взаимно уважение - едно доверие - една надежда.

Но - никой пък не е длъжен да сключва брак.

В момента има уредба и на несключилите брак. Държавата гледа все пак бракът като инкубатор - като място, като средство - да се разплождат деца, това е целта на брака, защото - може би при небракуваните - е възможно да възникнат бързи процеси на раздяла.

Така, че един брачен съюз е за предпочитане - по-мъдро решение е от - дръж ми чадъра.

Но- всичко може се уреди с едни тайни договори, които - се задействат при неадекватно поведение. Всеки подписан документ е оръжие. Как действам ли - внасям ги при нотариус или придавам дата - може и чрез съда.

Сега - това, което казвам - трябва и да се реализира на практика, което е вече друга работа.
ivan_lawyer
Активен потребител
 
Мнения: 4899
Регистриран на: 25 Мар 2008, 17:46

Re: Уреждане на наследство при липса на брак

Мнениеот dimitar40 » 10 Мар 2020, 15:00

Да, идеята е да се защитят максимално правата на жена ми.
dimitar40
Нов потребител
 
Мнения: 3
Регистриран на: 25 Фев 2020, 10:35


Назад към Съсобственост и делба


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 4 госта


cron