Страница 1 от 1

Уреждане на наследство при липса на брак

МнениеПубликувано на: 25 Фев 2020, 10:47
от dimitar40
Здравейте,

Имам следния въпрос:

С жена ми нямаме сключен брак и всички имоти са на мое има. Имаме две деца. Как най-лесно да направим така, че жена ми да е наследник с права както ако имахме брак?

Варианти:
1. Ако сега сключим брак, тя ще има равен дял с децата (по 1/3 за всеки), което е различно от това да има 1/2 + разделяне на останалата 1/2 с децата.
2. Изготвяне на завещание. Това до колкото разбираме не е вариант, понеже дяловете на преките наследници, в случая децата, не могат да бъдат преразпределяни със завещание.
3. Изготвяне на нов нотариален акт за имотите, в който и двамата сме вписани като собственици. Тук ме притесняват таксите, които ще трябва да се платят.

Моля да ми помогнете с други варианти ако съществуват такива, или да ме насочите към най-правилния и финансово изгоден такъв.

Благодаря предварително!

Re: Уреждане на наследство при липса на брак

МнениеПубликувано на: 25 Фев 2020, 23:38
от ivan_lawyer
Мисля, че има един вид - Продажба на наследство. С това се занимавам в момента.
Обаче пък тук - няма точно така да стане. Някакви скрити договори - може би, които се активират по-късно.

Re: Уреждане на наследство при липса на брак

МнениеПубликувано на: 27 Фев 2020, 18:32
от doondie
В нормалните държави като Англия например, откъдето имам наблюдения отпреди няколко години, съществува форма на съжителство наречена "дълготрайна връзка", която дава доста права на партньорите. В България има извратен вариант на това, който наричаме "на семейни начала". Защо е извратен? Защото не ми е известно тази форма на съжителство да има какви да е положителни правни последствия, а напротив – могат да те осъдят, че живееш доброволно "на семейни начала" с непълнолетен. Разбирам това да даваше някакви права, за да се носи и отговорност, но уви – не знам да има такива. Както и да е. Казваме с въздишка, че живеем в джунглата България, и махаме с ръка и нескрито огорчение.

На въпроса с вариантите – моят глас е за сключване на брак с подписване и на брачен договор, с който договор да се извърши прехвърляне на половината собственост, придобита преди сключването на брака. По този начин единият съпруг ще си има неговата лична половина, а половината на другия съпруг ще може да бъде разделена по равно между децата и преживелия съпруг по силата на Закона за наследството.
Таксите за нотариус и евентуални държавни такси нямам представа какви може да са в този случай.

Aко по някаква случайност покупко-продажбата на имотите струва по-малко от прехвърлянето на собствеността чрез брачен договор, тогава можете и това да направите, преди да сключите брак.

Re: Уреждане на наследство при липса на брак

МнениеПубликувано на: 28 Фев 2020, 10:51
от dimitar40
Благодаря много за отговорите!

Re: Уреждане на наследство при липса на брак

МнениеПубликувано на: 01 Мар 2020, 03:53
от jhoro
dimitar40 написа:С жена ми нямаме сключен брак и всички имоти са на мое има. Имаме две деца. Как най-лесно да направим така, че жена ми да е наследник с права както ако имахме брак?

Здравейте. Чета и не мога да разбера смисъла на „гимнастиката“?
Искате правата на партнъорката ви (умишлено не казвам - съпруга) да бъдат максимално защитени или да ограничите правата на децата си? Нали все пак, тя е тяхна майка?
Относно таксите - такива винаги ще има. Дали сега - при промяна на собствениците (чрез продажба, дарение или друго), дали при наследяването.

Re: Уреждане на наследство при липса на брак

МнениеПубликувано на: 01 Мар 2020, 11:29
от ivan_lawyer
Бракът не е отживелица - това е израз на взаимните чувства между мъж и жена. Или между жена и мъж, да не се каже, че поставям съществителното мъж - преди съществителното жена. Едно взаимно уважение - едно доверие - една надежда.

Но - никой пък не е длъжен да сключва брак.

В момента има уредба и на несключилите брак. Държавата гледа все пак бракът като инкубатор - като място, като средство - да се разплождат деца, това е целта на брака, защото - може би при небракуваните - е възможно да възникнат бързи процеси на раздяла.

Така, че един брачен съюз е за предпочитане - по-мъдро решение е от - дръж ми чадъра.

Но- всичко може се уреди с едни тайни договори, които - се задействат при неадекватно поведение. Всеки подписан документ е оръжие. Как действам ли - внасям ги при нотариус или придавам дата - може и чрез съда.

Сега - това, което казвам - трябва и да се реализира на практика, което е вече друга работа.

Re: Уреждане на наследство при липса на брак

МнениеПубликувано на: 10 Мар 2020, 15:00
от dimitar40
Да, идеята е да се защитят максимално правата на жена ми.