Страница 1 от 1

Делба втора фаза

МнениеПубликувано на: 07 Сеп 2021, 21:00
от violeta_97
Здравей те.
В момента водя дело за делба за къщата в която живея. Ще ви обясня всичко около имота.
Къщата е дарение на баща ми и леля ми ( починали) от баба ми (също починала). От страната на баща ми наследници сме аз, брат ми и майка ми, като те ми даряват техните части и аз ставам собственик на 1/2 от имота. От страна на леля ми са 4 ма наследника, като аз от купих частите на 2 ма от тях и станах собствен на 3/4 от имота. Въпроса ми е следния : направено е искане по чл. 349 Ал. 2 за възлагане на имота в мой дял, дали ще е пречка това, че имота е придобиван чрез дарение и договор за покупко-продажба т. н. смесена собственост. Моят адвокат ме убеждава, че след като имам роднинска връзка с основния наследодател (баба ми), няма пречка да не ми го възложат въпреки смесената собственост.
Предварително благодаря.

Re: Делба втора фаза

МнениеПубликувано на: 08 Сеп 2021, 12:11
от ivan_lawyer
Аз си спомням за едно Решение, където казват, че - при смесено придобиване, не може възлагане.

Проверете това, защото имах такова дело, наскоро не съм водил делби, трябва да се разровя.

Но мисля, че е смесена фактическата обстановка, това малко ме обърква - дали ще може да се тръгне.

Re: Делба втора фаза

МнениеПубликувано на: 08 Сеп 2021, 20:12
от violeta_97
http://domino.vks.bg/bcap/scc/webdata.n ... 1F0027A5E1
Това е решение на ВКС в което уточняват че разпоредителни сделки между съсобственици и не води до смесена съсобственост.
Поздрави.

Re: Делба втора фаза

МнениеПубликувано на: 10 Сеп 2021, 15:43
от riman1988
Здравейте. Малко късно се включвам в дискусията, но мисля, че в конкретния случай не би следвало да има пречка за възлагане на имота по посочения от Вас ред. Освен цитираното решение на ВКС бих могъл да посоча и друг съдебен акт, който интерпретира смесената собственост в един малко по-широк аспект: решение № 143/08.02.2017 г. по гр.д. № 1693/2016 г., II - гр.о. на ВКС, съдия-докладчик Емануела Балевска. Цитирам дословно цитат от решението: "....Извършените разпоредителни сделки между сънаследниците не променят характера съсобствеността на делбения имот, а именно, че същата възниква по линия на наследяването от ... през 1963 г., а в последствие при новото наследство, открито със смъртта на ... през 1998 г.". Останалата част от решението също е интересна и смятам, че донякъде съответства на Вашия казус. Доколкото разбирам от съдържанието на зададения въпрос, Вие участвате в делбеното производство в качеството Ви на наследник на база наследствено правоприемство и в един предходен момент има извършени разпоредителни сделки във Ваша полза от страна на други наследници. Тъй като тези сделки са извършвани само между наследници, то не би следвало да има пречка за възлагането на имота, тъй като това не е типичната хипотеза на "смесена собственост". Имота се запазва отново в лицата от наследствения кръг. Интерес представлява също и Решение № 156/25.11.2016 г. по гр.д. № 2233/2016 г. на ВКС. Възможно е да има и друга съдебна практика в противоположната посока.

Re: Делба втора фаза

МнениеПубликувано на: 10 Сеп 2021, 18:47
от violeta_97
Благодаря за отговора.
Не знам защо тези решения от ВКС, не се взимат в предвид още на Районен съд, а трябва да се обжалва след това. Което са си излишни разходи.