Страница 1 от 1

Няколко съсобственика и чл 33 ЗС

МнениеПубликувано на: 06 Окт 2022, 07:54
от tomov2
1.В хипотезата- имот да има няколко съсобственика длъжен ли е съсобственикът продаващ своя дял да го предложи за изкупуване на всички съсобственици, или може да си избере един съсобственик, и изобщо да не отправя предложение до другите съсобственици(те дори да не узнаят за продажбата)? И то според съдебната практика, защото в закона е използвано мн.ч.излиза,че е длъжен да предложи на всичките други съсобстевници? Но в сайта на един адвокат се изразява мнението,че съсобственика може да си избере на кого да предложи най-напред, измежду другите съсобственици(излиза,че ако бъде прието предложението не е длъжен, безпредметно е да предлага на другите съсобственици)-така ли е ,или не е така, според съдебната практика.

2.При такава хипотеза иск по чл 33 ал 2 от другите съсобственици(поради неотправяне предложение да изкупят дела, защото предложението е отправено само до един от другите съсобственици, който е приел това предложение) ще бъде ли успешно проведен? Подчертавам-коментираме не продажба на външно за съсобствеността лице, а продажба към друг съсобственик, без третия съсобственик да е узнал за продажбата(няма отправено предложение по чл 33 ал 1 ЗС. Как стои въпроса-ще може ли да се проведе успешно иск по чл 33 ал 2, ако трето лице стане съсобственик с минимален дял, след дарение-от съсобственика продажбащ дела си, и минути след това да се сключи и продажбата-нотариалния акт е от същата дата, с последователен номер, от същия нотариус,непосредствено след след първата сделка(очевидно с цел- при първата сделка се появява нов съсобственик, и не се прави предложение до другите съсобственици) -хипотеза , описана в тази статия http://trudipravo.bg/mesechni-spisania/ ... stvenostta


3. От кога тече срокът от два месеца по чл 33 за искът за изкупуване-от записаното в закона-двумесечен срок от продажбата, или както е съдебната практика-от узнаването? Ето статия по темата, в която се цитира многобройна, и непротиворечива съдебна практика,че срокът е от узнаването от другите съсобственици, а не от датата на сделката-въпреки записаното в закона. hhttp://gramada.org/%D1%83%D0%BF%D1%80% ... %BD%D0%B5/ . Цитирам статията : "В случай, че съсобственикът е бил поканен, за него срокът тече от датата на продажбата, а в случай, че такава покана не е била отправяна, за него срокът тече от момента, в който е узнал за сделката"

Re: Няколко съсобственика и чл 33 ЗС

МнениеПубликувано на: 06 Окт 2022, 08:46
от berto
Здравейте, според мен изискването да се предложи на всички съсобственици важи, когато се предлага на външно за собствеността лице. Когато се предлага на съсобственик, би следвало да не се предлага на всички, защото целта е да няма СЪсобственост, а просто собственост

По втория въпрос - това е рисковано начинание и така както сте го описали, звучи като типичен пример за имотна измама.

По третия въпрос - от деня на узнаването. (Даже май има и ТР по тоя въпрос).

Re: Няколко съсобственика и чл 33 ЗС

МнениеПубликувано на: 07 Окт 2022, 08:54
от guest1
berto написа:Здравейте, според мен изискването да се предложи на всички съсобственици важи, когато се предлага на външно за собствеността лице.

Текста на Закона е ясен:
Чл. 33. Съсобственикът може да продаде своята част от недвижимия имот на ТРЕТО лице …

Трети лица са хора, нямащи нищо общо с въпросната съсобственост

Re: Няколко съсобственика и чл 33 ЗС

МнениеПубликувано на: 09 Ное 2022, 17:22
от hristev
Отговорът - ТР 5/2012 ВКС


Когато с договор за дарение се отчужди идеална част от частта на дарителя в съсобствен
имот в полза на трето за съсобствеността лице и останалата идеална част е прехвърлена
впоследствие с договор за продажба на същото лице, без частта на дарителя да е предложена за
изкупуване на първоначалните съсобственици съгласно чл. 33, ал. 1 ЗС, няма заобикаляне на
закона по чл. 26, ал. 1, предл. второ ЗЗД.

Буквално.