начало

ВКС разясни как се доказва своене на съсобствен фамилен имот ВКС разясни как се доказва своене на съсобствен фамилен имот

Сънаследствен имот

Правила на форума
Ако искате да Ви помогнат, помогнете и Вие: Българската Коледа - http://www.bgkoleda.bg/ ; SOS Детски селища България - http://www.sosbg.org/ ; Спаси, дари на .... - http://www.save-darina.org/ ; И АЗ МОГА - http://www.icantoo.eu/ ; Единен дарителски номер - http://dmsbg.com/projects_list_actual.php ; Коледа 365 - http://koleda365.org/ ...


Сънаследствен имот

Мнениеот 777 » 23 Апр 2003, 16:05

А, Б, С и Д са съсобственици на недвижим имот. Съсобствеността е възникнала от наследяване и наследството не се изчерпва само с този имот. А и Б прехвърлят чрез покупко-продажба на С своите ид.ч. от сънаследствения имот без участието на Д, но при спазване на чл. 33 - ЗС. Оказва се обаче, че към момента на покупко-продажбата С е женен.

Моето мнение: сделката е НИЩОЖНА.

Ще се радвам да чуя и видя аргументи "за" и "против".
777
 

Re: Сънаследствен имот

Мнениеот МСМ » 23 Апр 2003, 18:18

Защо да е нищожна - защото не е спазен чл. 33 ог ЗС ли?
Дори С да беше съвсем чуждо на съсобствеността лице, сделката пак нямаше да е нищожна. Само другият съсобственик щеше да има право да изкупи продадената част.
Ако съпругата на купувача е трето лице по смисъла на чл. 33 ЗС, жененият съсобственик ще е поставен при по-неблагоприятни условия от неженения. Никога няма да може да купи идеалната част на А или Б без съгласието на Д, а нежененият ще може. Някак си не върви. Може да ми възразиш, че целта на чл. 33 е да се намали "раздробяването" на имота на идеални части, а тук тая цел не се постига (от съсобствеността "излиза" А, но "влиза" съпругата, и остават пак толкова маймуни). Да, де, ама...
МСМ
 

Re: Сънаследствен имот

Мнениеот 777 » 23 Апр 2003, 18:21

Не, не смятам, че следва са се мисли в посока чл. 33 - ЗС.
Нищожността идва от неспазването на друга законова разпоредба.
777
 

Re: Сънаследствен имот

Мнениеот МСМ » 23 Апр 2003, 18:48

Коя друга?
Това нали не е гатанка?
МСМ
 

Re: Сънаследствен имот

Мнениеот 777 » 23 Апр 2003, 18:58

Извинявай, разбира се, че не е гатанка.
Не е спазен чл. 76 - ЗН.
777
 

Re: Сънаследствен имот

Мнениеот МСМ » 23 Апр 2003, 19:11

Ммм, може и да си прав. :)
МСМ
 

Re: Сънаследствен имот

Мнениеот МСМ » 23 Апр 2003, 19:14

Само че какво от това, че С е женен?
МСМ
 

Re: Сънаследствен имот

Мнениеот 777 » 23 Апр 2003, 19:34

Ами това според мен е най-интересната част.
ВС приема /и тук практиката му не е противоречива/, че ако част от сънаследствен имот се прехвърля от един наследник на друг, чл. 76-ЗН няма приложение, тъй като имуществото си остава в кръга на наследниците и не се разпилява към 3-ти чужди за наследството лица. По тази причина един ден като се стигне до делба просто тези наследници ще имат по-голям дял от другите.
С 2 думи ролята на чл. 76-ЗН има една цел: съхраняване на наследството в патримониума на наследниците до момента на неговата делба.
Както и да го погледнеш съпругата е 3-то на наследството лице и по тази причина според мен сделката е нищожна.
Въпросът обаче е, че покрай сухото ще изгори и мокрото, т.е. желанието на прехвърлителите не е било да разпиляват имота на 3-ти лица, а просто не са съобразили, че продават на женен човек.
777
 

Re: Сънаследствен имот

Мнениеот МСМ » 23 Апр 2003, 19:43

Това не съм го срещала, да си призная, а и не се замислих.
Далеч не съм сигурна, че съм права в това, което написах най-напред (за чл. 33, последният абзац), но ако приемем, че съм права, не важат ли същите аргументи и тук?
Е, признавам си, че тези мои аргументи почти се свеждат до "някак си не върви". ;)
МСМ
 

Re: Сънаследствен имот

Мнениеот 777 » 23 Апр 2003, 20:29

Ох, това е една от причините да искам и други мнения, различни от моето.
Твоите аргументи в стил "някак си не върви" ми минаха през главата над 100 пъти..., но понеже се опитвам да предотвратя ответен удар в съдебно заседание, като сама си оборвам тезите ... а то така не става ...
777
 


Назад към Съсобственост и делба


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 5 госта


cron