Страница 1 от 2

Възможна ли е ДЕЛБА -?

МнениеПубликувано на: 18 Мар 2004, 09:48
от Спешен кабинет
Колеги едно УПИ съсобственост с държавата по 1/2 , ако е неделимо по смисъла на чл.201 ЗУТ / т.е. малко е / , какво да го прави човека, като държавата нехае за своята собственост и върху мястото в момента има катун .
Как клиента ми да си използва своята 1/2/ рационално и бързо???

Re: Възможна ли е ДЕЛБА -?

МнениеПубликувано на: 18 Мар 2004, 09:55
от boba
Възможно е прекратяване на съсобствеността с държавата. Виж ЗДС, ППЗДС и ЗС. Пускай смело молба до Областния управител и правния му отдел, заедно с отдел "Държавна собственост" ще се напрагне да разреши въпроса и да ти предложи варианти.

Re: Възможна ли е ДЕЛБА -?

МнениеПубликувано на: 18 Мар 2004, 10:20
от спешен кабинет
В държавната администрация не са сигурни дали имота не е общински, а в общината пък ми заявяват ,че имота е държавен ..........да ги чакам да се разберат, тайа ли.........,ама те и не бързат : - ЩО ИМ Е НА БАИР ЛОЗЕ С ЦИГАНИ ?

Re: Възможна ли е ДЕЛБА -?

МнениеПубликувано на: 18 Мар 2004, 12:23
от boba
Не може да нямат стари актове за държавна собственост. Все пак, до 1996 г., всички имоти бяха държавни, след това стана разделението на държавна и общинска. Вижте в Закона за общинската собственост - чл.2, мисля, кои имоти са общински, също в § 42! По аргумент - всички останали са държавна, частна, на кооперации и т.н. собственост.
Що се отнася до баира с лозето - все ще направят някоя "изгодна" заменка я с апартаментче, я с нещо друго!

Re: Възможна ли е ДЕЛБА -?

МнениеПубликувано на: 18 Мар 2004, 12:38
от nik.dik
moq savet e tvoq klient da pribegne do samoupravstvo.otkage ciganite 6te znaq kolko to4no e sobstvenost na klientata ti i kolko na dargavata.a i nqma na kogo da se opla4at.da ne ti puka.dargavnata ma6ina e mnogo bavna.

Re: Възможна ли е ДЕЛБА -?

МнениеПубликувано на: 19 Мар 2004, 10:01
от спешен кабинет
Благодаря колеги, но циганите знаят -, че е по 1/2/ / за идеалност не може да им се обясни .,............разбирате / и са теглили чертата посредата - в резултат от "самоуправната " намеса на клиента ми, но дотук.............зад тебеширената черта се е ................ майката .
Какви ли схеми да им предложа на държава , община/ след като разбера нещо/ ...........защото те явно ще чакат аз да им предложа нещо и ако им се види много изгодно за клиента ми ................да ми откажат или искат подкуп ;
или трябва да им предложа нещо НЕизгодно за клиента ми, тогава ....................

Re: Възможна ли е ДЕЛБА -?

МнениеПубликувано на: 21 Мар 2004, 19:38
от geo_18
Ами щом клиента ви и общината (държавата) са съсобственици на ИДЕАЛНИ части от имота, то никоя от страните не може да посочи, точно коя е нейната РЕАЛНА ЧАСТ. В този случай, държавата е собственик на 1/2 от местото ползвано от вашия клиент, а пък той е собственик на 1/2 от местото с катуна. Вижте ЗС - чл. 30 и сл. Ако се стигне до продажба на идеалната част, държавата или общината ще е длъжна да я предложи първо на вашия клиент (чл.33 от ЗС). Ако пък държавата не се интересува от този имот, клиента ви може да огради цялото съсобствено място, като това няма да бъде самоуправство, а грижа за обща вещ - ще дължи нещо на държавата едва след писмена покана (чл.31 ал2 ЗС); А това може да не стане никога, щом на държавата не й пука.

Re: Възможна ли е ДЕЛБА -?

МнениеПубликувано на: 22 Мар 2004, 10:55
от спешен кабинет
Да , така е колега-GEO , но клиента ми иска там да се строи и облагородява, да се плащат данъци и такси за полза роду.........ами сега . как да го прави......

Re: Възможна ли е ДЕЛБА -?

МнениеПубликувано на: 22 Мар 2004, 15:40
от mutsa
Мисля, че наскоро обсъждахме подобен въпрос. Какво ще кажете за разпределение на реалното ползване? Но и в този случай ще ви е необходимо учредяване право на строеж от страна на държавата, за да започнете да строите.Направете подобно предложение до Областния управител и вижте какво ще стране. Във всички случаи, ако недобросъвестно ви спъват работата ще носят отговорност за пропуснатите от вас ползи.

Re: Възможна ли е ДЕЛБА -?

МнениеПубликувано на: 23 Мар 2004, 09:57
от МИНИСТЪР
Колеги , този колега " mutsa " много наивен ми се вижда ; ще носят отговорност:
ха-ха-ха.... Абе гражданина ли ще каже на държавата как да си стопанисваме имота, а? Или държавата ще му каже да си стои в дупката и да не цвърчи?

Re: Възможна ли е ДЕЛБА -?

МнениеПубликувано на: 23 Мар 2004, 15:35
от Златева
Колега, вашият клиент , очевидно има поне два правни проблема: първият е свързан с това, че в съсобствения с държавата имот самоуправно са се настанили трети лица, а вторият е свързан с ликвидиране на съсобственост с държавата. първият проблем бихте могли да разрешите по доста елементарен начин - жалба за самоуправно действие до полицията или до Районна прокуратура. Можете да предявите молба по чл. 126ж, ал. 1 и ал. 5, от ГПК срещу неизвестен извършител. Въз основа на издадената от съда заповед ще бъде възстановено врадението върху имота. Другият проблем е много по-сериозен. Можете да направите предложение до Обл. управител за замяна или продажба на 1/2 ид. ч. от УПИ.Процедурата е дълга и с несигурен резултат, а клиентът ще Ви притиска със срокове и ще Ви подлуди. Доброволна делба с държавата е допустима, но за действителност на делбата не е достатъчно да й платите парично уравнение /има изрична практика/ . Съдебна делба на съсобствен УПИ, предвид за жилищно застрояване е процесуално недопустима - има изрична и трайна практика на ВКС. Така че най-добрият вариант е замяна, при която клиентът Ви получава пр. на с-ст върху 1/2 ид. ч. от УПИ, а Вие в замяна прехвърляте собственост върху друг имот и си уравнявате сметките в пари. Ако имотът е общински, процедурата е доста по-тежка, т. к. минава през Общинския съвет.
Златева

Re: Възможна ли е ДЕЛБА -?

МнениеПубликувано на: 24 Мар 2004, 08:58
от korsar
Предявете иск за делба едновременно срещу общината и държавата. В процеса ще се докаже съсобствеността. Финалът е публична продан.

Re: Възможна ли е ДЕЛБА -?

МнениеПубликувано на: 24 Мар 2004, 10:38
от спешен кабинет
Колежке Златева , това с делбата с държавата добре , но какво имате впредвид,че заплащането не е достатъчно ...??

Re: Възможна ли е ДЕЛБА -?

МнениеПубликувано на: 25 Мар 2004, 19:26
от nsv
Po realno e da se iz4isti sassobstvenostta sas darjavata ,t.e. da izkupi ot neq drugata 1/2 idealna 4ast , tova mi se struva nai-barzo i nai-racionalno

Re: Възможна ли е ДЕЛБА -?

МнениеПубликувано на: 27 Мар 2004, 19:13
от спешен кабинет
Да се изчисти съсобствеността ,ама как-като в Областната не знаят ,че е държавен. А ако е държавен / 1/2-идеална част - имам ли привилегия да го изкупя или не/ И предполагамч,е трябва да направя искане- заповед - договор, ами ако не се съгласят -тогава какво ще се прави- там е гъдела??????

Re: Възможна ли е ДЕЛБА -?

МнениеПубликувано на: 30 Мар 2004, 10:47
от пирко
Колега, май държавата има само право да изкупува ,а вие НЕ. Следователно не може да предложите на държавата да го изкупите, НО може да и предложите да го изкупи . Въпросът с цената е много щекотлив- ако Вие го купувате -държавата/ респ.Общината -ще Ви искат -майката и баща си ....и лелята/ Но ако Вие им го продавате .....ще Ви го оценят лесничко и малкичко.......Как да се спасите от това,честно не се сещам....Може би някой друг колега.

Re: Възможна ли е ДЕЛБА -?

МнениеПубликувано на: 30 Мар 2004, 13:03
от младежа
Виж чл.55 от Закона за Д.собственост и смело.........

Re: Възможна ли е ДЕЛБА -?

МнениеПубликувано на: 01 Апр 2004, 15:52
от vanja
Не си прав пирко. Съсобственикът също може да предложи на държавата да изкупи нейния дял от съсобств. имот. Минах през такава процедура. Оказа се, че за държавата е по - добре да вземе пари, вместо да си има съсобствен с някого си имот. Естествено в молбата трябва да споменеш, че възнамеряваш да правиш еди какво си, да инвестираш в имота и т.н. Това може да наклони везните, защото "държавата" знае, че нищо няма да се направи с имота, ако не се ликвидира съсобствеността. Естествено решението го взима областния управител, в крайна сметка.
И един НЕ-правен съвет: започни процедура за издаване на нотариален акт по обстоятелствена проверка за другата част от имота и веднага ще се разберат чия собственост е - държавна или общинска.
Между другото погледни си за придобиване на имоти частна държавна или общинска собственост по давност (чл.86 ЗС) и започни да си демонстрираш владение върху целия имот - щом като нехаят. Само че това ще отнеме много, много време и няма сигурност за инвестираните средства от клиента.

Re: Възможна ли е ДЕЛБА -?

МнениеПубликувано на: 05 Апр 2004, 13:10
от спешен кабинет
Vania , НА КАКВО ОСНОВАНИЕ -ЩЕ СЕ ИЗКА ИЗКУПУВАНЕ ОТ ДЪРЖАВАТА ?
Доколкото чувам това ще може да става с промените в закона, минали на първо четене; сега кое е правното основание?
Не го намирам в ЗДС и ЗОбщС .

Re: Възможна ли е ДЕЛБА -?

МнениеПубликувано на: 09 Апр 2004, 08:29
от спешен кабинет
Ще започна обстоятелствена проверка, това е добра идея и нека се разберат, а после шще му мисля- ще имам ли право на изкупуване или не?