начало

Иван Гешев: Политици и бизнесмени да спрат да дават акъл на прокуратурата Иван Гешев: Политици и бизнесмени да спрат да дават акъл на прокуратурата

КНА за съсобствен имот

Правила на форума
Ако искате да Ви помогнат, помогнете и Вие: Българската Коледа - http://www.bgkoleda.bg/ ; SOS Детски селища България - http://www.sosbg.org/ ; Спаси, дари на .... - http://www.save-darina.org/ ; И АЗ МОГА - http://www.icantoo.eu/ ; Единен дарителски номер - http://dmsbg.com/projects_list_actual.php ; Коледа 365 - http://koleda365.org/ ...


КНА за съсобствен имот

Мнениеот Златева » 23 Мар 2004, 16:45

Колеги,
Имам конкретен въпрос. Хипотезата е следната: съсобствен УПИ. Съсобствениците са 10 души. Допустимо ли е по молба само на 6 съсобственика да бъде издаден констативен нотариален акт за собственост за целия УПИ, в който акт да се уточни размерът на идеалните части на всеки съсобственик, включително и на тези 4-ма, които не са подписали молбата до нотариуса. Говорих по въпроса с колеги-нотариуси и се оказа, че мненията са различни.
Златева
 

Re: КНА за съсобствен имот

Мнениеот Иван » 23 Мар 2004, 17:04

Предполагам, че идеалните части са различни за отделните собственици.
По принцип всяко охранително производство започва по молба на заинтересованото лице. Ето защо, ако само част от съсобствениците искат издаването на КНА за имота, нотариусът не може да им откаже, но ще трябва да издаде акта за техните си идеални части /който може по-голямото, може и по-малкото/, след като ги установи с оглед представените пред него доказателства за придобивното основание. Това според мен не може да се приложи за случая на изготвяне на КНА чрез обстоятелствена проверка, и въобще по давностно владение, защото придобиването по давност от няколко лица изисква общност на анимуса, съответно заявяване от всички в обща молба за издаване на акта.
Предполагам че ст.д. за наследяване. Тогава пред нотариуса, или по негов почин, ще трябва да бъде представено не само удостоверението за наследници. За да се гарантира стабилността на акта, добре ще бъде да се установи наличието или липсата на а откази от наследство,на приемане по опис, на завещания.
Иван
 

Re: КНА за съсобствен имот

Мнениеот спешен кабинет » 27 Мар 2004, 19:20

Можеш , нямаш проблеми- НО как ще докажеш,че те са владяли само за себе си ,а а не и за другите/ за които предполагам ще се явят -държатели???/
спешен кабинет
 

Re: КНА за съсобствен имот

Мнениеот спешен кабинет » 27 Мар 2004, 19:38

Бих добавил,че за тези които не са подали молба -НОтариусда -НА КАКВО ОСНОВАНИЕ ЩЕ ИМ ИЗДАДЕ НОТАРИАЛЕН АКТ- нотариуса не действа служебно,нали?
спешен кабинет
 

Re: КНА за съсобствен имот

Мнениеот nsv » 28 Мар 2004, 17:50

Ако имота се води още на наследодателя (ако той е починал) единият от наследниците може да изкара констативен нотариален акт за собственост придобит по наследство по онтошение но всички наследници и съсобственици, но е длъжен да представи актуално у-ние за наследници които да са вписани всички в него.Мисля че нама пречка , поне такава е практиката в съдебния район кадето работя и досега пречки не сме имали.
nsv
Младши потребител
 
Мнения: 28
Регистриран на: 24 Мар 2004, 02:42

Re: КНА за съсобствен имот

Мнениеот спешен кабинет » 29 Мар 2004, 08:33

За констативен нот.акт няма проблеми,може да иска само за себе си и за другите съсобственици- така не им се нарушават правата -НО за обстоятелствена проверка- мисля ,че не може......
спешен кабинет
 

Re: КНА за съсобствен имот

Мнениеот Саша » 29 Мар 2004, 16:40

Колега Златева,
мисля, че в случая всеки от съсобствениците трябва да поиска съставяне на констативен нотариален акт само за своята идеална част, като в този нотариален акт бъдат описани останалите съсобственици - кои са и какви са техните идеални части, стига да разполагате с доказателства за съсобствениците и техните идеални части. Подобни констативин нотариален са съставяни във връзка с придобиване на собственост върху недв. имот /в конкретния случай -магазин/ по реда на Закона за преобразуване и приватизация на държавни и общински предприятия във връзка с Указа за демонополизация и създадените фирми с държавно участие по Указ 56 преди това.
Саша
 


Назад към Съсобственост и делба


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта


cron