Страница 1 от 1

Избор на домоуправител

МнениеПубликувано на: 03 Авг 2016, 14:43
от dream1984
Здравейте, да ви питам ако в обявлението за общо събрание не присъства точка за смяна да домоуправител, то може ли да бъде повдигнато за гласуване подобен въпрос и да бъде смене домоуправител?
Можете ли да ми кажете къде в закона го пише. Досега четох ама не можах да го намеря...

Re: Избор на домоуправител

МнениеПубликувано на: 03 Авг 2016, 15:15
от elichkaa
На събрание можете да повдигнете каквито въпроси искате...а и освен това в обявлението за свикване на събрание ако не е упоменато изрично "ИЗБОР НА НОВ ДОМОУПРАВИТЕЛ", то може да е включено в точката " ДРУГИ" :)

Re: Избор на домоуправител

МнениеПубликувано на: 06 Авг 2016, 09:09
от lakavitsa
Има член или параграф в зуес сьгласно който на ос не могат да се вземат такива решения които не са упоменати в дневния ред на събранието.

Re: Избор на домоуправител

МнениеПубликувано на: 06 Авг 2016, 21:06
от jhoro
lakavitsa написа:Има член или параграф в зуес сьгласно който на ос не могат да се вземат такива решения които не са упоменати в дневния ред на събранието.

И той е ... ?
По-скоро няма - има
Чл. 16. (3) Общото събрание на собствениците не може да приема решения по въпроси извън предварително обявения дневен ред, освен в неотложни случаи.

Не знаем конкретния случай ... неотложен ли е.

Re: Избор на домоуправител

МнениеПубликувано на: 07 Авг 2016, 17:35
от lakavitsa
ще Ви посоча по-късно този параграф от зуес забраняващ да се вземат важни решения като избор на управителни или контролни органи или решение за СМР, ако не са упоменати в дневния ред на ОС. До няколко дни.

Re: Избор на домоуправител

МнениеПубликувано на: 07 Авг 2016, 18:47
от lakavitsa
Чл. 16. (1) Общото събрание се провежда на подходящо място в етажната собственост, прилежащата й площ или на друго място в близост до нея.
(2) Общото събрание се председателства от председателя или друг член на управителния съвет или от управителя.
(3) Общото събрание на собствениците не може да приема решения по въпроси извън предварително обявения дневен ред, освен в неотложни случаи.

Re: Избор на домоуправител

МнениеПубликувано на: 07 Авг 2016, 18:53
от jhoro
Ако има такъв текст и следвайки логиката, че
Чл. 12. (1) Общото събрание се свиква най-малко един път годишно от:
1. управителния съвет (управителя);
2. контролния съвет (контрольора).
Чл. 13. (1) Общото събрание се свиква чрез покана, подписана от лицата, които свикват общото събрание ...
(7) В поканата се посочват дневният ред на общото събрание, датата, часът и мястото на провеждането му.

може да се получи интересна ситуация. В закона не е изрично казано, кой определя дневния ред. Изобщо - думите "дневен ред" присъстват точно 3 пъти. По пътя на логиката - който насрочва общото събрание - той определя и дневния ред на същото. По презумпция - управителя или контрольора, а по изключение
(5) Общо събрание може да бъде свикано от всеки собственик или ползвател в неотложни случаи или когато е изминала повече от една година от последното проведено общо събрание.

Така, ако въпросния управител не желае въпроса да присъства в дневния ред - просто не го включва. И ако не може да се добави по време на самото събрание - става ... мирише на тоталитаризъм.

Re: Избор на домоуправител

МнениеПубликувано на: 08 Авг 2016, 10:15
от lakavitsa
Така, ако въпросния управител не желае въпроса да присъства в дневния ред - просто не го включва. И ако не може да се добави по време на самото събрание - става ... мирише на тоталитаризъм. ТОВА С НЕЖЕЛАНИЕТО Е ДО ЕДНО ВРЕМЕ. Има и други собственици, които не могат да не забележат нежеланието му да напусне поста. Едва ли с "тоталитаризъм" ще прогресира сградата...После нали има и гласуване за приемане на дневния ред?

Re: Избор на домоуправител

МнениеПубликувано на: 29 Яну 2017, 12:56
от vesii
Няма проблем да не присъства само трябва да е спазен кворумът

Re: Избор на домоуправител

МнениеПубликувано на: 19 Фев 2018, 21:18
от emelan
Във връзка с избор на домоуправител - четох, че такъв може да бъде избран за 2 години и след изтичане на мандата му, не може веднага да бъде избран за следващия мандат.
В нашия блок вече 8-ма година е все един и същ домоуправител, "избиран" единодушно от обкръжението му от няколко собственика, което е около 15% от собствениците, дори и по-малко.
Има ли някакви ограничения, за колко поредни мандата може да се избира един и същ човек?
И ако има, къде са описани?
Благодаря ви предварително!

Re: Избор на домоуправител

МнениеПубликувано на: 20 Фев 2018, 17:17
от lakavitsa
Твърде неблагодарна работа, за да се сменя, но след като има желаещи, ЗУЕС ще ви каже напълно какви са ограниченията, да не е в трети клас най-малко

Re: Избор на домоуправител

МнениеПубликувано на: 20 Фев 2018, 22:43
от emelan
Благодаря!
В нашия случай работата на домоуправителя е твърде сладка.
Голям блок, многоетажен, с много възрастни и болни хора и с много възможности за далавери.

Re: Избор на домоуправител

МнениеПубликувано на: 21 Фев 2018, 08:14
от lakavitsa
Тези възрастни и болни са с презумцията на неконтролируеми понякога, с оправданието, че нямат средства да плащат таксите си по едната и особено по другата сметка, тая с ремонтите и обновяваването на сградата в режим на ЕС. И почти няма механизъм за събиране на средствата и сградата ерозира с всичките проблеми за живееещите в нея и около нея. Да се гледа на нея като нещо което носи далавери...

Re: Избор на домоуправител

МнениеПубликувано на: 21 Фев 2018, 21:59
от emelan
Хората си плащат, но когато има прозрачност и знаят точно за какво плащат.
Една бира да си купи човек от магазина, на касовата бележка пише, че е бира и колко струва.
В нашия блок такова нещо няма - плаща се чрез Easy Pay на фирма някаква, без да се знае по пера за кое се плаща и колко.
Това не е никакъв платежен документ, удостоверяващ, че точно за тази ЕС, точно за ремонти, точно за кой ремонт...
Иди доказвай после, че си платил...
В момента си има една групичка, която си прави каквото си иска. А хората се обезвериха и взеха съвсем нищо да не плащат. Плащат донякъде и са изрядни платци според домоуправителя само около 23% от живущите.
И после се прави събрание от 7-8 % от ЕС...
Колкото по-голям входа, толкова по-голяма неразбория.
А и се настройват хората умишлено едни срещу други и то от управителния съвет и домоуправителя.
Очевидно е защо.

Re: Избор на домоуправител

МнениеПубликувано на: 22 Фев 2018, 11:53
от lakavitsa
"А хората се обезвериха и взеха съвсем нищо да не плащат." То така е почти навсякъде в многофамилните сгради. За 40% от населението от Бг, горе-долу е такова положението. Но и никой не желае на поеме хорото на управлението с Упр. съвет или малко са желаещите.

Re: Избор на домоуправител

МнениеПубликувано на: 28 Фев 2018, 14:18
от tochotocho
Всичко е въпрос на КВОРУМ. Напр. има обявено ОС и дневен ред. Дневния ред се гласува. Преди гласуването всеки съсъбственик може да предложи нова точка към дневния ред. Предложението се глясува!!! Напр. избор на НОВ Управител. Гласува се ! Точката се приема или не се приема и след приключване на спора за точките от дневния ред ЗАПОЧВА ОС по съответните точки. - Отчет на управителя, Отчет ва ревиз.комисия и пр. Води се Протокол. Той е публичен. Аз като недоволен искам копие /заверено от този протокол и мога да обжалвам Решенията на това ОС. Съдът ще решава. .
По отношение на текущите разходи: осветление по стълбище, мазе, тавани, почистване на общи части /стълбище и др. / всички собственици-обитатели са задължени ДА ПЛАЩАТ. нЕЩО КАТО сградна инсталация НА тОПЛОФИКАЦИЯ! пО ОТНОШЕНИЕ НА РЕМОНТИТЕ ИМА НЕОТЛОЖНИ- АЗ СЪМ НА ПОСЛЕДЕН ЕТАЖ ТЕЧЕ МИ ОТ ПОКРИВА- НЕОТЛОЖЕН РЕМОНТ. ПОКРИВА Е обща ЧАСТ. И РЕМОНТА Е ЗА СМЕТКА НА ес. нО В ес НЯМА СРЕДСТВА ! тОГАВА, нещо с клавиатурата не е в ред, моля за извинение!

Re: Избор на домоуправител

МнениеПубликувано на: 01 Мар 2018, 11:47
от lakavitsa
тогава, точо точев?

Re: Избор на домоуправител

МнениеПубликувано на: 03 Мар 2018, 12:09
от tochotocho
До .... Виста. Тогава : НЯМА ПАРИ, ДЕЙСТВАЙ ! /това за македонеца пратен да купи оръжие !