Страница 1 от 1

Шумящ Климатик

МнениеПубликувано на: 27 Яну 2017, 11:08
от acined
Здравейте ,
Живея на първият етаж и под нас има магазинче , което не принадлежи на входа , защото е продадено на частно лице преди много години. Проблемът идва от там , че преди няколко дни , са били монтирани (не съм си била в къщи ) 3 огромни климатика и то на стени , които граничят с моят апартамент. Съответно те работят денонощно и аз имам един постоянен отвратителен шум , включително и в стаята която спя. Въпросът ми е към , кого трябва да се обърна за да съм сигурна , че това нещо поне няма да бъде денонощно и дали това е законно без разрешение от никого да се монтират , така своеволно на чужди стени климатици?

Re: Шумящ Климатик

МнениеПубликувано на: 28 Яну 2017, 11:41
от ivanov_p
Отидете в общината и обяснете за какво става дума.

Re: Шумящ Климатик

МнениеПубликувано на: 11 Юли 2017, 17:37
от tochotocho
Ivanov_р , Общината, вкл и в София ТО се представляват от КМЕТ. Имахме такъв случай. Приемен час при Кмета с ЖАЛБА. Чудеше се кого да извика: гл.архитект, незаконно строителство . Накрая ВРЪЗКИ С ОБЩЕСТВЕНОСТТА или нещо такова. Накрая ни прехвърлиха към Опазване на околната среда - РИОКОС, мисля такава е абревиатурата! Мина време, пълен пас. Накрая получихме писмо- идвали, замерили шума- всичко е в нормите! Открехнааи ни, проучва се , обаждат му се и тръгват да мерят!

Re: Шумящ Климатик

МнениеПубликувано на: 11 Юли 2017, 17:45
от jhoro
acined - не сте казали за къде става въпрос, но всяка община има „Наредба за обществения ред“ и в почти всички има текст, подобен на следния:
Чл. 8 Собствениците или ползватели на апартаменти или обекти в жилищни и административни сгради, обществени и здравни заведения и други, както и фирмите, извършващи монтаж на климатични, вентилационни или отоплителни инсталации са длъжни:
(1) Да не допускат разполагането и/или експлоатацията на отоплителни, климатични и вентилационни инсталации – източници на шум с високо ниво на звуково налягане и вибрации, в помещения с нормирано ниво на шума или в съседство до тях, установено с протокол от СРИОКОЗ .

Това е от Наредба № 1 за обществения ред на територията на Столична община

Re: Шумящ Климатик

МнениеПубликувано на: 15 Юли 2017, 14:31
от tochotocho
"са длъжни да не допускат" Но монтажа е вече факт, допуснат е! Общината е Несебър. И сега -кой е нарушителя ? Логично- фирмата монтирала климатика. Да я издиря и поканя да отстрани нарушението! Отговорът вероятно ще е ....нещо за духане на супата. И тогава граждански иск и т.н.

Re: Шумящ Климатик

МнениеПубликувано на: 17 Юли 2017, 12:07
от jhoro
tochotocho написа:"са длъжни да не допускат" Но монтажа е вече факт, допуснат е! Общината е Несебър. И сега -кой е нарушителя ? Логично- фирмата монтирала климатика. Да я издиря и поканя да отстрани нарушението! Отговорът вероятно ще е ....нещо за духане на супата. И тогава граждански иск и т.н.

А защо не - фирмата-вносител или направо - производителя на климатика?
Всички тези фирми - и фирмата монтирала климатика, и вносителя, и производителя - ще ви кажат: “Когато беше нов, климатика си работеше добре! И не шумеше!“
Да, ама всяко нещо с времето се амортизира.
В наредбата е посочено - „Да не допускат разполагането и/или експлоатацията...“ Четете всичко.
Задължение на собственика е да го поддържа в добро техническо и експлоатационно състояние, вкл. звуковото налягане.