Страница 1 от 1

Делба на етажи на къща и едновременно на общ парцел

МнениеПубликувано на: 04 Сеп 2017, 11:50
от stia21
Здравейте,

Съсобственик съм на наследствен имот, заедно с роднините ми. Става въпрос за къща на два етажа със земята на село, в която живееха баба и дядо и починаха. Въпросната къща се намира в общ парцел със съседите (по-далечни роднини/брат на дядо ми), които имат също къща в общият парцел. Така ние-наследниците на нашата къща и съседите притежаваме идеални части от общият парцел, като всяка от двете страни си има Нот.акт за къщата.
В нашата къща, вторият етаж е строен в последствие( има самостоятелен вход )и чрез устна уговорка, леля ми навремето се отказва да участва в строителните дейности и новият етаж и изобщо не желае нищо от етажа, като дял. Искаме тя да има право само върху първият етаж и земята , но в момента по Нот.Аакт има право върху всичко и това не ни устройва. Тя е съгласна да отпадне правото и от вторият етаж.

Въпросът ми е:

Какви стъпки трябва да предприемем, за да отпадне наследството само на вторият етаж от "плещите" на леля ми, с оглед и на общия парцел ? От къде да тръгнем?

Приемам правни съвети или съвети на минали по пътя..

Благодаря

Re: Делба на етажи на къща и едновременна делба на общ парце

МнениеПубликувано на: 04 Сеп 2017, 12:03
от leto15
при адвокат

Re: Делба на етажи на къща и едновременна делба на общ парце

МнениеПубликувано на: 04 Сеп 2017, 12:10
от stia21
Е , това много ми помогна... :D Това си го знам. Адвокатът ще ми посочи най-дългия и скъп начин, това му е работата.
Аз преди адвоката, търся съвети.
Може би има някакъв по-лесен начин.., някой минал по този път с подобен случай няма ли?

Re: Делба на етажи на къща и едновременно на общ парцел

МнениеПубликувано на: 04 Сеп 2017, 13:13
от boxko
Адвокатът ще ви предложи няколко варианта. Вие ще си изберете, ако искате и най-евтиния :D .
Във вашия случай наистина е най-добре да се обърнете към някой професионалист.
Консултациите не са чак толкова скъпи...

Re: Делба на етажи на къща и едновременно на общ парцел

МнениеПубликувано на: 04 Сеп 2017, 14:57
от borovinka
Всяка правно-художествена самодейност, направена заради скъперничество и ценене на евтинията, впоследствие излиза скъпо на поскъпилия се да потърси компетентен съвет от адвокат.

Случаят нито е толкова прост, нито толкова универсален, че да търсите "някой със сходен проблем", който да ви даде (на аванта) съвет със съмнителна достоверност и стойност.

Re: Делба на етажи на къща и едновременно на общ парцел

МнениеПубликувано на: 04 Сеп 2017, 15:18
от stia21
Не става въпрос за скъперничество, а по-скоро за подготвеност преди същинското "захващане" с проблема, информираност и насока.
Коментари от сорта -"иди при адвокат" според мен са безмислени, понеже намирайки се в юридически форум аз практически вече нали уж съм сред такива.
Надявах се на някакви други отговори, но все пак благодаря на откликналите!

Re: Делба на етажи на къща и едновременно на общ парцел

МнениеПубликувано на: 04 Сеп 2017, 15:22
от stia21
Моля темата да се изтрие, защото е безплодна!

Re: Делба на етажи на къща и едновременно на общ парцел

МнениеПубликувано на: 04 Сеп 2017, 16:11
от boxko
Съжалявам, че у вас остава горчивина, но на този етап няма как да Ви се даде правен отговор. Най- малкото темата не ви е добре изчерпана и развита. Данните, които давате за идеалните части и другите съседи, на пръв поглед са ирелевантни на поставената от Вас цел, която е да "разтоварите" леля Ви от наследство. Липсват датите на смъртта на наследодателите...
И вие, и ние ("адвокатите") си губим времето. Трийте темата. Наистина няма да даде плод върху безплодна почва.

Re: Делба на етажи на къща и едновременно на общ парцел

МнениеПубликувано на: 04 Сеп 2017, 16:40
от jhoro
stia21 написа:Моля темата да се изтрие, защото е безплодна!


Казаха ти „трии темата“ и ти веднага се врече! А помисли малко - пуснал си я само преди 5 часа, днес е работен ден... това е форум - не телефон 112, да получиш отговор на секундата!
В началния пост - половината написано е излишно. Важното е, че има имот (къщата), който е с нот.акт и е ясно и еднозначно дефинируем.
Това изявление на лелята е нищожно и без правни последствия. Най-малкото защото не е документирано. Освен това - приемането/отказа от наследство е принципен.
Чл. 52. Отказът от наследството става по реда, указан в чл. 49, ал. 1; той се вписва по същия ред.
Чл. 49. (1) Приемането може да стане с писмено заявление до районния съдия, в района на който е открито наследството; в този случай приемането се вписва в особена за това книга.
Чл. 54. (1) Приемането и отказът, направени под условие, за срок или за част от наследството, са недействителни.

Така, че - искате или не - лелята има запазен дял, и то не само от къщата (и двата етажа), а и от цялото имущество на наследодателя (бабата и дядото).

Re: Делба на етажи на къща и едновременна делба на общ парце

МнениеПубликувано на: 04 Сеп 2017, 17:00
от borovinka
stia21 написа:Е , това много ми помогна... :D Това си го знам. Адвокатът ще ми посочи най-дългия и скъп начин, това му е работата.
Аз преди адвоката, търся съвети.
Може би има някакъв по-лесен начин.., някой минал по този път с подобен случай няма ли?Вие сама тръгвате с рогата напред и с предубеждението, че "адвокатът ще ви посочи (задължително) най-дългия и скъп път", допълвайки личните си вътрешни убеждения, че "това му била работата".

Уверявам ви, че има адвокати, които ценят времето и усилията си и далеч не биха ви предложили най-дългия и труден път, просто защото той ще затрудни и забави и самите тях. Но с тази предубеденост към адвокатите, няма какво да ви кажа, което да ви се хареса и да последвате съвета ми.

Отново подчертавам, че художествена самодейност в случая ще бъде крайно вредна, но ако много държите, не се обръщайте към адвокат. Може да попитате в бакалията или в железарията, както и във форума на "Фолксваген" - там от всичко разбират и със сигурност ще ви упътят правилно.