Страница 1 от 1

Съседи не желаят да заплащат месечни такси за кучетата си

МнениеПубликувано на: 05 Окт 2017, 15:45
от ivanivanov32
Здравейте,

В член 51 точка 7 от закона е записано:
„(7) (Изм. и доп. – ДВ, бр. 57 от 2011 г.) Собственици, ползватели и обитатели, които отглеждат в етажната собственост животни, подлежащи на извеждане, заплащат разходи за електрическа енергия, вода, отопление, почистване на общите части и абонаментно обслужване на асансьора за всяко животно в размер като за един обитател.“

Преди време на общо събрание на входа с гласуване (с мнозинство, а не единодушно) се реши че собствениците на кучета няма да плащат тази такса. В блока има 7 кучета и нито един собственик не желае да си плати за тях.

Въпросът ми е: има ли сила резултатът от гласуването на общо събрание да отмени точка от закона? Особено се интересувам за конкретният случай?

Благодаря предварително за отговорът.

Re: Съседи не желаят да заплащат месечни такси за кучетата с

МнениеПубликувано на: 05 Окт 2017, 17:10
от possitiv3
Ако е спазена процедурата по свикването на решение на общото събрание, взето е решение с предвидения в закона кворум, решението е оповестено по надлежния ред и не е обжалвано в предвидения в закона срок - да решението "отменя" точката от закона.

Re: Съседи не желаят да заплащат месечни такси за кучетата с

МнениеПубликувано на: 11 Окт 2017, 21:39
от 11111111111
Интересно ми е как се е стигнало до взимането на това решение и мога да предположа - никой не е посмял да гласува против кучкарите от страх да им се противопостави! От една страна кучкарите са агресивни типове, действащи от позиция на силата точно, както и кучетата им, а от друга страна и да не нарушават отношенията си със съседи, защото не се знае какви времена ще дойдат. Затова хората са измислили тайното гласуване, което, разбира се, не е уредено в закона. Но може да се направи едно консултативно тайно и после едно явно и да се види разминаването в резултатите!

И ако се измисли как да се гласува не под заплаха, могат и да се приемат точки в правилника за пълна забрана на внасянето и отглеждането на кучета на територията на ЕС. Друг е въпросът кой ще налага изпълнението им. А най-добре е това да се заложи централно в примерните правилници като стандартна точка.

Re: Съседи не желаят да заплащат месечни такси за кучетата с

МнениеПубликувано на: 21 Окт 2017, 09:59
от marineta
Да така се измества точката на закона

Re: Съседи не желаят да заплащат месечни такси за кучетата с

МнениеПубликувано на: 04 Дек 2017, 22:02
от dikobraz
possitiv3 написа:Ако е спазена процедурата по свикването на решение на общото събрание, взето е решение с предвидения в закона кворум, решението е оповестено по надлежния ред и не е обжалвано в предвидения в закона срок - да решението "отменя" точката от закона.

Писал съм го и преди...
Хипотетично
Съседите имат "зъб" на някой.

И на ОС като се спазват всимки изисквания на ЗУЕС взимат решение само той да плаща за всичко.
Трябва ли този набеден съсед да иска съдебна отмяна на решението, за да не го товарят със сметки и дела.

И пак преди съм го писалq има го в мрежата
Dura lex, sed lex