начало

Търсят се трима членове на КАК, документи се събират до 8 февруари Търсят се трима членове на КАК, документи се събират до 8 февруари

Месечни вноски

Правила на форума
Ако искате да Ви помогнат, помогнете и Вие: Българската Коледа - http://www.bgkoleda.bg/ ; SOS Детски селища България - http://www.sosbg.org/ ; Спаси, дари на .... - http://www.save-darina.org/ ; И АЗ МОГА - http://www.icantoo.eu/ ; Единен дарителски номер - http://dmsbg.com/projects_list_actual.php ; Коледа 365 - http://koleda365.org/ ...


Месечни вноски

Мнениеот gesh91 » 24 Ное 2017, 08:26

Здравейте,

Аз живея във вход с по 3 апартамента на етаж. На всеки етаж апартаментите са: двустаен, тристаен и четиристаен. Съответно са с различна площ.
На последното общо събрание на входа, при 75% присъстващи собственици беше взето решение за събиране на месечни вноски в размер на 5лв. на човек за общи разходи. Освен това ще се събират по още 5лв. на човек за бъдещи ремонти. Така се получава, че някои от най-малките апартаменти във входа ще плащат повече за ремонти от най-големите апартаменти.
Сумата която се събира за ремонти, на човек ли трябва да се събира или в зависимост от площта на апартамента? Може ли общото събрание да реши таксата, която се изчислява на база на квадратурата на апартамента да бъде изчислявана на брой хора живеещи в него?
За ремонт на асансьора беше взето решение собствениците на апартаментите от първите 2 етажа да не плащат нищо. Има ли право общото събрание да освободи по такъв начин собствениците от плащане?
Отново разходите за ремонт на асансьора бяха разпределени по равно между всички апартаменти. Това възможно ли е при положение, че разликата в квадратурата на апартаментите е голяма?
Последното решение беше деца до 7 годишна възраст да не плащат месечни вноски, а деца от 7 до 18 годишна възраст да ги плащат в половин размер. Може ли събранието да реши подобно нещо?

Поздрави
gesh91
Нов потребител
 
Мнения: 2
Регистриран на: 24 Ное 2017, 07:57

Re: Месечни вноски

Мнениеот lakavitsa » 24 Ное 2017, 12:00

Такса ремонти на общите части, например покрив, се изчислява не на база квадратура, а на едно число в нотариалния акт, представляващо коефициент на дялово участие спрямо сумата от идеалните части на цялата сграда, обикновено е в проценти. А за дребни разходи, като стълбищно осветление и това в мазите, т.е. текущи разходи, се събират на човек/калпак. Така е, според Закона за управление на "ет. собственост", режим в който сте и вие във вашата сграда. Така е до изменение на ЗУЕС, който мнозина смятат за вече остарял, но е Закон.
lakavitsa
Потребител
 
Мнения: 678
Регистриран на: 26 Май 2010, 14:00

Re: Месечни вноски

Мнениеот gesh91 » 28 Яну 2018, 21:30

Входа, в който живея се състои от 24 апартамента (8 двустайни - 70к.м., 8 тристайни - 90 к.м. и 8 четиристайни - 105 к.м.). Предстои ни ремонт на входна врата и фоайето на входа. На проведено общо събрание 2 трети от апартаментите (основно 3 стайните и 4 стайните) са гласували сумите за ремонтът да се събират на човек, а не на процент идеални части, както е в закона.
Може ли общото събрание да наложи на всички апартаменти подобен начин на събиране средствата за ремонта?
gesh91
Нов потребител
 
Мнения: 2
Регистриран на: 24 Ное 2017, 07:57

Re: Месечни вноски

Мнениеот lakavitsa » 28 Яну 2018, 21:48

Може ако тези 2/3 гласували са собственици на апартаментите. Виж ЗУЕС
lakavitsa
Потребител
 
Мнения: 678
Регистриран на: 26 Май 2010, 14:00

Re: Месечни вноски

Мнениеот tochotocho » 04 Фев 2018, 20:52

Грешен отговор - НЕ МОЖЕ!!!. Не може апартамент от 120 кв.м. и друг от 60 кв.м. да плащат по равно. Четете ЗУЕС и Правилника. Казус , ако в сграда имам апартамент с напр. 4% ид части , а всичко останало е на строителя-предприемач 96 %, при ремонт на Общи части /покрив , стълбище / по равно ли ще участваме. АБСУРД. ВСЕКИ СЪОБРАЗНО СОБСТВЕНОСТТА СИ. т.е. ид.части от общите.
Нека някои от форумците да ме обори !
Проблемът е ,че при незаконосъобразно Решение на Общото събрание ощетения собственик МОЖЕ в срок да се ЖАЛИ в съда! и да влезе в конфликт с големите собственици.
Бих казал,морално е големите да вземат решение - ние ще поемем. Малките ги освобождаваме !! ДА ама НЕ каза Петко Бочаров!
tochotocho
Потребител
 
Мнения: 414
Регистриран на: 16 Юни 2013, 22:34

Re: Месечни вноски

Мнениеот lakavitsa » 05 Фев 2018, 17:43

""Проблемът е ,че при незаконосъобразно Решение на Общото събрание ощетеният собственик МОЖЕ в срок да се ЖАЛИ в съда! и да влезе в конфликт с големите собственици."
Че кой е казал по равно да плащат 60% и 120%. За ремонт се плаща съобразно посочените проценти в документа за собственост. Продължавам да го твърдя. Нищо че ще влезете в конфликт. Винаги съществува риск от конфликт, защото никога не може да бъде равна финансовата мощ на отделните собственици. Но бих желал да Ви напомня и за оня ваш пост, в който загатвате за намеса както при случаите с изпълнително дело, и твърдите че това ставало както при банковите кредити. Торино-то?
lakavitsa
Потребител
 
Мнения: 678
Регистриран на: 26 Май 2010, 14:00

Re: Месечни вноски

Мнениеот jhoro » 05 Фев 2018, 18:33

tochotocho написа:Проблемът е ,че при незаконосъобразно Решение на Общото събрание ощетения собственик МОЖЕ в срок да се ЖАЛИ в съда! и да влезе в конфликт с големите собственици.
Бих казал, морално е големите да вземат решение - ние ще поемем. Малките ги освобождаваме !! ДА ама НЕ каза Петко Бочаров!


Моралния проблем - „големите (във всякакъв смисъл) искат да платят и за малките“ - не е никакъв проблем. Едва ли някой ще хукне да се жали, че не му искат парите!
Даже имам един познат, който има желание и възможност, и поддържа целия вход, барабар с асансьора. Сам!
Тук въпроса е, че едните искат да прекарат другите, да платят повече от колкото е по закон!

Текущите разходи - за осветление, за асансьор, за чистачка ... са според броя на живущите! Повече обитатели - по-големи разходи.
Ремонта подобрява състоянието на общите части и затова всеки трябва да участва финансово, според % на собственост!
jhoro
Активен потребител
 
Мнения: 2043
Регистриран на: 05 Окт 2006, 11:58

Re: Месечни вноски

Мнениеот lakavitsa » 05 Фев 2018, 23:56

според % отношение на идеални части на всеки апартамент към общите части
lakavitsa
Потребител
 
Мнения: 678
Регистриран на: 26 Май 2010, 14:00


Назад към Етажна собственост


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 5 госта


cron