Страница 1 от 1

Реклама върху покрив на кооперация

МнениеПубликувано на: 25 Ное 2017, 13:21
от mar_georg
Здравейте,
Кооперацията ни е с три входа. Имаме реклама върху покрива, която е над вход, различен от нашия.
Ако нашият вход реши да се обособи в отделна етажна собственост, има ли процедура, по която другите два входа да ни лишат от нашата част от приходите от рекламата?

Re: Реклама върху покрив на кооперация

МнениеПубликувано на: 25 Ное 2017, 14:18
от lakavitsa
Имате ли структура на ет.собственост във вашия входи или такава на на цялата сграда?

Re: Реклама върху покрив на кооперация

МнениеПубликувано на: 25 Ное 2017, 14:28
от mar_georg
lakavitsa написа:Имате ли структура на ет.собственост във вашия входи или такава на на цялата сграда?

Не разбрах въпроса - ако е в технически аспект, не зная как да отговоря, но ако ме питате дали имаме регистрирана в общината ЕтСоб - не, все още нямаме. Кооперацията е във вид на буквата П и входът ни обхваща единия крак на П плюс част от съединителната черта на П. Кооперацията е стара и е в центъра на града.

Re: Реклама върху покрив на кооперация

МнениеПубликувано на: 25 Ное 2017, 18:42
от lakavitsa
не става въпрос за регистрация в общината, а дали сте я сформирали, учредили, провеждане на общо събрание, конролни и управителни органи и т.н. съгласно ЗУЕС - влязъл в сила от началото на 2009 с последващи изменения.

Re: Реклама върху покрив на кооперация

МнениеПубликувано на: 26 Ное 2017, 11:04
от mar_georg
lakavitsa написа:не става въпрос за регистрация в общината, а дали сте я сформирали, учредили, провеждане на общо събрание, конролни и управителни органи и т.н. съгласно ЗУЕС - влязъл в сила от началото на 2009 с последващи изменения.

Не, не сме, последното ни събрание е преди доста години. Тогава сме избрали домоуправител и ревизионна комисия, но нищо повече.

Re: Реклама върху покрив на кооперация

МнениеПубликувано на: 26 Ное 2017, 11:24
от lakavitsa
Предполагам знаете, че "ревизионната"комисия или контльора /контролния/ съвет е и за контрол / ревизия на взетите решение, тяхното изпълнение, освен касата. При събиране на тази рев. комисия решавате откъде ще вземете финикийците за ремонт на покрива, най-голямата обща част, и разпределението им, по закон.

Re: Реклама върху покрив на кооперация

МнениеПубликувано на: 26 Ное 2017, 11:45
от mar_georg
lakavitsa написа:Предполагам знаете, че "ревизионната"комисия или контльора /контролния/ съвет е и за контрол / ревизия на взетите решение, тяхното изпълнение, освен касата. При събиране на тази рев. комисия решавате откъде ще вземете финикийците за ремонт на покрива, най-голямата обща част, и разпределението им, по закон.


Законът съм го чела, знам, Въпросът е, ако се отдели входът ни като отделан ет, собственост, могат ли да ни отнемат ползването на наема от рекламата.

Re: Реклама върху покрив на кооперация

МнениеПубликувано на: 26 Ное 2017, 16:19
от ivan_lawyer
То май не може да се отделяте произволно като етажна собственост.

Така би се стигнало до момент да се отделят и етажи като отделни етажни собствености.
Трябва да имате разделителна фуга - тоест да нямате общ покрив един вид. Смисълът е - че не може да се поддържа една сграда, ако има общи инсталации, покрив и стени, които няма как да ес разделят.
Това е на теория, на практика всички входове се делят.

Прави се един вид оперативно разделяне - разходите са отделни, не се събират общи пари в обща каса на всички входове, всеки сам си плаща асансьори, чистачки и т.н.


Рекламата обаче, юридически е обща - тоест няма как да се сключи договор само от един вход - понеже няма отделни етажни собствености, а е една обща собственост, макар и да не функционира като една.

Re: Реклама върху покрив на кооперация

МнениеПубликувано на: 27 Ное 2017, 13:48
от lakavitsa
Самото споменаване на "май" на адвоката иван предполага някаква неувереност в тезата му. Оказва се, че не само фугата пречи да съществува разбирането за общ покрив, а и предположението, че ще бъде отнет апартамента, както твърдяха част от 80те процента за които професора Иво Хр. изказа тезата си и бе почти освиркан от останалите законодатели на бг. И не само. Пречки създават и липсата на организираност и желание за същото от собственици, ползватели и пр. на ет. собственост и трябва немалко да се се потренира с желанието за съдружие от същите, и така в действителност трудно ще си поделят приходите от рекламата, или от евентуално поставената върху покрива антена от мобилните оператори. Иначе иван е прав - приходите от общата част юридически, според ЗУЕС, ако няма тези фуги м/у входовете, трябва да се подели между собствениците, но докато се добави от сумата за ремонти, докато се калкулира, да не говорим за събиране на парите, откриване на собствениците, бая време ще мине...

Re: Реклама върху покрив на кооперация

МнениеПубликувано на: 27 Ное 2017, 16:22
от mar_georg
Благодаря и на двамата! Май пак ще чета закона, за да видя кога един вход може да регистрира ЕС. Във всеки случай със сигурност знам един блок, в който всеки от входовете е отделна ЕС. За съжаление не познавам конструкцията му, както и параметрите на регистрацията. Сигурно е само, че не са регистрирани като юридическо лице.

Re: Реклама върху покрив на кооперация

МнениеПубликувано на: 27 Ное 2017, 23:50
от lakavitsa
Веднага след приемането от НС на ЗУЕС, законът през 2009 бе повече предназначен за отделние входове, после с оглед на безплатното саниране се реши по други програми,че е по-добре за целите сгради, а и по-изгодно за "айдуците", както някои се изразяваха, и се изразяват по адрес на авторите на закона и изобщо търсещи запазване на сградите или удължаване на живота на морето от сиви панелки и подобни. Арх.Павел Попов бе за постепенното събаряне на този вид сгради /пред Канал 3/...

Re: Реклама върху покрив на кооперация

МнениеПубликувано на: 05 Дек 2017, 02:39
от ivan_lawyer
Много сгради се строят така панелно, ако за това става въпрос. Повечето са неугледни - дори грозни. Чужденците ги очудва тази гледка все пак.

Не са толкова лоши, но.
Живков в своите мемоари споменава - отделя внимание и на това - щели да потърсят решение за поетапно преминаване от съществуващите панелни блокове чрез рушене на същите (като се предоставят оборотни жилища за временно настанените), но това едва ли сега може да стане. А и въобще.

Но това за фугата е така, както казвам - ЕС не може има между входове с разделителна фуга между тях, защото е свързано с разни отводнения и т.н.

Действително е така - улуците са така направени, че са от покрив до покрив, нещо такова. Но когато покрива е един скат - една повърхност, не става и не не бива всеки да си реди отделно отводнението.