начало

Общината е осъдена да плати 180 000 лева на младеж, паднал в триметров ров до НДК Общината е осъдена да плати 180 000 лева на младеж, паднал в триметров ров до НДК

Неяснота в нотариален акт на апартамент

Правила на форума
Ако искате да Ви помогнат, помогнете и Вие: Българската Коледа - http://www.bgkoleda.bg/ ; SOS Детски селища България - http://www.sosbg.org/ ; Спаси, дари на .... - http://www.save-darina.org/ ; И АЗ МОГА - http://www.icantoo.eu/ ; Единен дарителски номер - http://dmsbg.com/projects_list_actual.php ; Коледа 365 - http://koleda365.org/ ...


Re: Неяснота в нотариален акт на апартамент

Мнениеот georgiev_sfbg » 28 Ное 2019, 03:51

В НА е написано съвсем ясно:
tsvetkova8776 написа:... и изключително право на ползване на 22кв. тераса около апартамента....

"Изключително право на ползване" НЕ означава право на собственост.
Терасата НЕ е Ваша собственост по НА! Представлява обща част от етажната собственост.
"Изключително право на ползване" имате по НА, защото на практика до нея останалите собственици в етажната собственост имат ограничен (не пряк) достъп.
"Изключително", не защото е Ваша собственост - А ТЯ НЕ Е!, а защото имате привилегирован и пряк достъп до въпросната тераса спрямо останалите собственици в етажната собственост, само от Вашето жилище.
От тук на сетне четете и прилагайте ЗУЕС!
В тази връзка всички неотложни ремонти на въпросната тераса, следва да бъдат за сметка на етажната собственост! Вероятно това е покривна тераса и под нея има други жилища. Ако се появи теч или друг техн. проблем - финансовата отговорност за отстраняването му е на етажната собственост.

Константна е практиката на Върховния касационен съд, че покривът на сградата, вкл. и когато може да се ползва като терасата на едно от жилищата, се включва в общите части на сградата, при което наличието на достъп до него само от един от обектите не променя тази му характеристика!

...А сега бегом по креватите и ЛЕКА НОЩ! 8)
ЗСВ-Съдиите, съдебните заседатели, прокурорите и следователите нямат право да изразяват предварително становище по възложените им дела, както и становище по дела,които не са им възложени. Съдия, прокурор и следовател няма право да дава правни консултации.
georgiev_sfbg
Активен потребител
 
Мнения: 1147
Регистриран на: 13 Окт 2009, 07:26

Re: Неяснота в нотариален акт на апартамент

Мнениеот Melly » 30 Ное 2019, 04:32

Цели 3 страници..... :cry: без някой да е прочел докИмента - нотариалния акт :idea:
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител
 
Мнения: 7841
Регистриран на: 18 Окт 2007, 23:13
Местоположение: гр. София

Re: Неяснота в нотариален акт на апартамент

Мнениеот ivan_lawyer » 30 Ное 2019, 07:51

Малко са ЗУТ-овски понятията - но питащата едва иска да направи нещо повече от това да се консултира - тоест иска да знае какво да пита - с две думи пита какво да пита реалният адвокат.

Клиентите са ни скъпи - мисля, така беше, ма и така не става наистина - оправните люде - не ползват адвокат.
Но - когато се наложи - защо не - консултацията е съвсем кратка и изчерпателна - но трябва да се види наистина нотариалният акт, впрочем варианти много - пара-легални - всякакви форми на омагьосване на ситуацията.
ivan_lawyer
Активен потребител
 
Мнения: 4909
Регистриран на: 25 Мар 2008, 17:46

Re: Неяснота в нотариален акт на апартамент

Мнениеот tochotocho » 14 Дек 2019, 18:35

Има човек - има проблем. НЯМА човек няма пролем! Й В. Сталин. Има тераса има проблем - няма тераса няма проблем. Г.жи, г-да, архитекти, стротели , не проектирайте, не построявайте сгради с ТЕРАСИ. И няма да има проблеми. А за съществуващите- най-добре е да се премахнат. На който терасата му е покрив - да му мисли като купува апартамент. И в неговия апартамент при описание на съседи : да се записва отгоре ТЕРАСА, респ. ОБЩА на ЕС тераса ,статут - обща собственост, при теч, повреди -отговаря Етажната собственост! Иди я търси. Но като е записано в Н.А. ,че отгоре има обща част тераса , да му мисли купвувачът.
И при мен пред спалнята има тераса , около 15 кв.м. За долния етаж това е стая или част от стая. Значи въпросната тераса е обща част, както и покрива над апрартамента , /аз съм на последен етаж-.плосък покрив/ Не ползвам тази тераса. Напукала се е и тече, капе на долните в стаята. Искат аз да я ремонтирам, , ама тя е обща част. Нямам ангажимент. На мен ми тече от покрива - обща част. Събрание на ЕС , становище : на който му тече да си го оправя! Аз имам застраховка, Идваха от Застрахователя- заключението- наводняване от покрива. покрива е обща част. Не се плаща обезщетение. И толкова. да се заеме ЕС да ремонтира покрива, Същото важи и за въпросната тераса. Ако нещо е собствено, ще се грижиш за него, а за общото ? Затова разумно е нещата да се преосмислят. Да се даде приоритет на собствеността, а не на обща собственост. Виждаме състоянието на общата собственост- общинска държавна.-. Ремонт на третоари, улици - няма пари. Ама какво ме интересува има или няма пари. Общината взима кредит. и има пари. Нали сме БАНАНОВА, КРЕДИТНА ре ПУБЛИКА !!!
tochotocho
Потребител
 
Мнения: 414
Регистриран на: 16 Юни 2013, 22:34

Re: Неяснота в нотариален акт на апартамент

Мнениеот tochotocho » 07 Яну 2020, 21:04

стара история. ТЕРАСАТА. Записана ми е в Нот.акт като собственост. Вярно под тази тераса има част от апартамент на долния собственик. И сега ако му капе , тече от терасата пред спалнята ми, както казва г-н Иванов, тя е ОБЩА част, ще му капе , тече докато не си го оправи. Ако беше моя собственост,,. ще го ремонтирам ! Но общите части се ремонтират от общи разходи на ЕС. Нека да му капе, тече , да разбере що е то обща част. !
tochotocho
Потребител
 
Мнения: 414
Регистриран на: 16 Юни 2013, 22:34

Re: Неяснота в нотариален акт на апартамент

Мнениеот tochotocho » 08 Яну 2020, 19:46

Изчаках, потърсих статистика по казуса! Не намерих. може би не съм търсил на правилното място? Ако знаете, моля поствайте я !
tochotocho
Потребител
 
Мнения: 414
Регистриран на: 16 Юни 2013, 22:34

Предишна

Назад към Етажна собственост


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 3 госта


cron