Страница 1 от 1

Ремонт на общи части питане

МнениеПубликувано на: 12 Яну 2020, 20:48
от kiril30
Здравейте имам следното питане:
Трябва да се прави ремонт на обща част за Х лв.По закон е всеки апартамент участва с вноска,равна на идеалните части на собственоста във входа(апартамент,гараж...).С две думи малък апартамент малка вноска,голям апартамент -голяма вноска. Прави се общо събрание и решават сумата да е равна за всички апартаменти,така де да не е по идеални части. Аз съм с малкък апартамент и съветно не ме устройва,а си държа да е по идеални части. Въпроса е дали общото събрание може да приеме всички апартаменти да участват по равно като сума за ремонта или аз съм прав,че единственият вариант е по идеални части. Кой е прав в ситуацията. Благодаря предварително за отговорите :).
П.П. То по тяхната логика,те може да приемат/гласуват,само аз да дам пари за ремонта,което си е нелогично :)

Re: Ремонт на общи части питане

МнениеПубликувано на: 13 Яну 2020, 00:16
от nikodim77
Здравейте,
Считам, че разсъжденията са Ви в правилна насока. Нормата на чл. 6, ал. 1, т. 9 от ЗУЕС е императивна и решенията на ОС на Ет С не могат да ѝ противоречат. Но в случай, че решение е взето след проведено ОС като са спазени съответните законови процедури (кворум, протокол, и т.н.) то, като вариант се явява оспорване на решението в частта с разноските за ремонт. Оспорването е по реда на чл. 40 от същия З., но е налице и срок за това, който е 30-дневен.
Мисля си, че дори и след този срок едно незаконосъобразно решение на ОС на ЕС или точка от същото, би следвало да бъде разгледано от съд поради факта,че същото противоречи на закона.:roll:

Re: Ремонт на общи части питане

МнениеПубликувано на: 13 Яну 2020, 00:32
от kiril30
@ nikodim77 Благодаря Ви за отговора. След като прегледах ЗУЕС и аз стигнах до извода,че съм прав и решението противоречи на закона. Не смятам да се стига до съд,но исках просто да се убедя,че не съм го прочел грешно.