начало

МВР описа 31 индикатора за психични проблеми на полицаите МВР описа 31 индикатора за психични проблеми на полицаите

Локална отоплителна система на съсед

Правила на форума
Ако искате да Ви помогнат, помогнете и Вие: Българската Коледа - http://www.bgkoleda.bg/ ; SOS Детски селища България - http://www.sosbg.org/ ; Спаси, дари на .... - http://www.save-darina.org/ ; И АЗ МОГА - http://www.icantoo.eu/ ; Единен дарителски номер - http://dmsbg.com/projects_list_actual.php ; Коледа 365 - http://koleda365.org/ ...


Локална отоплителна система на съсед

Мнениеот juju4ka » 24 Фев 2020, 22:11

Здравейте,

имам големи главоболия с един сесъд,в блока няма централен ТЕЦ. Съсед от третия етаж при строенето на блока си е вързал котлето (което е в мазето му) с тръби, преминаващи в стените през апартаментите на 1ви и 2ри етаж. Аз съм нов собственик на апартамента на ет. 1 и при ремонта на банята без да искаме сме пукнали едната тръба от тази локална инсталация от 69-та Година. Съседа е луд и дирекнот почна да ме заплашва, че ще ме съди и т.н. опитах да сменя тръбите в моята част, но те са толко стари и изгнили, че ако не се подменят по цялото трасе,т.е в моя и в апартамента на 2рия етаж. няма как да стане частична подмяна. Вече над 6 месеца се занимавам с глупости и жалби по общината, и ми писна, но съседа пак ме заплашва, че не продължа ли да се занимавам с не знам си какви инстанции, ще ме съди по ЗУТ. от Общината ми казват, че той няма право без мое съгласие изобщо да прекарва своето парно през моя собственост, но в ЗУТ чета друга клауза, която вече тотално ме обърква и не мога да разбера длъжна ли съм да правя квото и да е или просто ме шантажират с глупости и общината им е все тая:


Чл. 38. (5) Помещения и обекти за нежилищни нужди, изградени в заварена жилищна сграда, могат да се преустройват и да променят предназначението си по общия ред, без да се изисква съгласието на собствениците в етажната собственост, в случай че не се допуска наднормено шумово и друго замърсяване.

Чл. 185. (1) Не се иска съгласието на останалите собственици на етажната собственост при преустройства на собствени обекти, помещения или части от тях, когато:
1. не се променя предназначението им;
2. не се отнемат общи помещения и площи или части от тях и не се променя предназначението им;
3. не се изменят съществено общите части на сградата;
4. се свързват вътрешни инсталации с общи мрежи, преминаващи през или до делителната стена или през обслужващи помещения по една вертикална ос;
5. се прекарва нова инсталация през обща част, която не засяга помещения на отделни собственици;
6. (нова - ДВ, бр. 65 от 2004 г.) се променя предназначението на обекти, разположени в нежилищни сгради;
7. (нова - ДВ, бр. 103 от 2005 г.) преустройството се извършва при условията на чл. 38, ал. 5 и 6.
(2) В случаите извън тези по ал. 1 се изисква решение на общото събрание на собствениците, взето по установения ред, и изрично писмено съгласие на всички собственици - непосредствени съседи на обекта, а когато се завземат общи части - съгласието на всички собственици, изразено с нотариална заверка на подписите.
(5) (Предишна ал. 3 - ДВ, бр. 65 от 2003 г.) Преустройството по ал. 1 и 2 се допуска само ако не може да се намери друго техническо решение и отговаря на архитектурните, строително-техническите, санитарно-хигиенните и противопожарните правила и нормативи и се извърши по начин, най-благоприятен за засегнатия имот.
(6) (Предишна ал. 4 - ДВ, бр. 65 от 2003 г.) В случаите по ал. 1 и 2 собственикът на преустроените помещения е длъжен да отстрани всички повреди, причинени във връзка със строителните работи, като се прилага чл. 210.
juju4ka
Нов потребител
 
Мнения: 3
Регистриран на: 14 Фев 2020, 00:56

Re: Локална отоплителна система на съсед

Мнениеот ivan_lawyer » 24 Фев 2020, 23:05

Значи, както и да Ви въртят - намерете читав майстор да оправи повредата - не се занимавайте със съд и адвокати. Адвокат съм - но съм и собственик - в момента Ви го съветвам като собственик.

Тръбата е за лапа - "лапата" е едно такова дето захваща прогнил тръбопровод, като нещо - като - обгръща го и го стяга има гума помежду им. Продават и по магазините - ма едва ли ще се оправите сама. Това - за текущо.

За основно - не пипайте тръбите, преди да видите нарезите на свързващата тръба с вертикалните. Имат навика да ръждясват, тоест - там където е здраво - не се пипа - започва се от болно тръбче. Където е болната тръбва се прави резба - всичко това е - на сухо и със старомодни инструменти. Ако хване резбата се прави развъртане и нагоре и т.н.

То какво Ви пречи, че съседът минава през имота Ви - нали се греете един вид и Вие.
ivan_lawyer
Активен потребител
 
Мнения: 4909
Регистриран на: 25 Мар 2008, 17:46


Назад към Етажна собственост


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта


cron