начало

Общината е осъдена да плати 180 000 лева на младеж, паднал в триметров ров до НДК Общината е осъдена да плати 180 000 лева на младеж, паднал в триметров ров до НДК

Локална отоплителна система на съсед

Правила на форума
Ако искате да Ви помогнат, помогнете и Вие: Българската Коледа - http://www.bgkoleda.bg/ ; SOS Детски селища България - http://www.sosbg.org/ ; Спаси, дари на .... - http://www.save-darina.org/ ; И АЗ МОГА - http://www.icantoo.eu/ ; Единен дарителски номер - http://dmsbg.com/projects_list_actual.php ; Коледа 365 - http://koleda365.org/ ...


Локална отоплителна система на съсед

Мнениеот juju4ka » 24 Фев 2020, 22:11

Здравейте,

имам големи главоболия с един сесъд,в блока няма централен ТЕЦ. Съсед от третия етаж при строенето на блока си е вързал котлето (което е в мазето му) с тръби, преминаващи в стените през апартаментите на 1ви и 2ри етаж. Аз съм нов собственик на апартамента на ет. 1 и при ремонта на банята без да искаме сме пукнали едната тръба от тази локална инсталация от 69-та Година. Съседа е луд и дирекнот почна да ме заплашва, че ще ме съди и т.н. опитах да сменя тръбите в моята част, но те са толко стари и изгнили, че ако не се подменят по цялото трасе,т.е в моя и в апартамента на 2рия етаж. няма как да стане частична подмяна. Вече над 6 месеца се занимавам с глупости и жалби по общината, и ми писна, но съседа пак ме заплашва, че не продължа ли да се занимавам с не знам си какви инстанции, ще ме съди по ЗУТ. от Общината ми казват, че той няма право без мое съгласие изобщо да прекарва своето парно през моя собственост, но в ЗУТ чета друга клауза, която вече тотално ме обърква и не мога да разбера длъжна ли съм да правя квото и да е или просто ме шантажират с глупости и общината им е все тая:


Чл. 38. (5) Помещения и обекти за нежилищни нужди, изградени в заварена жилищна сграда, могат да се преустройват и да променят предназначението си по общия ред, без да се изисква съгласието на собствениците в етажната собственост, в случай че не се допуска наднормено шумово и друго замърсяване.

Чл. 185. (1) Не се иска съгласието на останалите собственици на етажната собственост при преустройства на собствени обекти, помещения или части от тях, когато:
1. не се променя предназначението им;
2. не се отнемат общи помещения и площи или части от тях и не се променя предназначението им;
3. не се изменят съществено общите части на сградата;
4. се свързват вътрешни инсталации с общи мрежи, преминаващи през или до делителната стена или през обслужващи помещения по една вертикална ос;
5. се прекарва нова инсталация през обща част, която не засяга помещения на отделни собственици;
6. (нова - ДВ, бр. 65 от 2004 г.) се променя предназначението на обекти, разположени в нежилищни сгради;
7. (нова - ДВ, бр. 103 от 2005 г.) преустройството се извършва при условията на чл. 38, ал. 5 и 6.
(2) В случаите извън тези по ал. 1 се изисква решение на общото събрание на собствениците, взето по установения ред, и изрично писмено съгласие на всички собственици - непосредствени съседи на обекта, а когато се завземат общи части - съгласието на всички собственици, изразено с нотариална заверка на подписите.
(5) (Предишна ал. 3 - ДВ, бр. 65 от 2003 г.) Преустройството по ал. 1 и 2 се допуска само ако не може да се намери друго техническо решение и отговаря на архитектурните, строително-техническите, санитарно-хигиенните и противопожарните правила и нормативи и се извърши по начин, най-благоприятен за засегнатия имот.
(6) (Предишна ал. 4 - ДВ, бр. 65 от 2003 г.) В случаите по ал. 1 и 2 собственикът на преустроените помещения е длъжен да отстрани всички повреди, причинени във връзка със строителните работи, като се прилага чл. 210.
juju4ka
Нов потребител
 
Мнения: 3
Регистриран на: 14 Фев 2020, 00:56

Re: Локална отоплителна система на съсед

Мнениеот ivan_lawyer » 24 Фев 2020, 23:05

Значи, както и да Ви въртят - намерете читав майстор да оправи повредата - не се занимавайте със съд и адвокати. Адвокат съм - но съм и собственик - в момента Ви го съветвам като собственик.

Тръбата е за лапа - "лапата" е едно такова дето захваща прогнил тръбопровод, като нещо - като - обгръща го и го стяга има гума помежду им. Продават и по магазините - ма едва ли ще се оправите сама. Това - за текущо.

За основно - не пипайте тръбите, преди да видите нарезите на свързващата тръба с вертикалните. Имат навика да ръждясват, тоест - там където е здраво - не се пипа - започва се от болно тръбче. Където е болната тръбва се прави резба - всичко това е - на сухо и със старомодни инструменти. Ако хване резбата се прави развъртане и нагоре и т.н.

То какво Ви пречи, че съседът минава през имота Ви - нали се греете един вид и Вие.
ivan_lawyer
Активен потребител
 
Мнения: 4909
Регистриран на: 25 Мар 2008, 17:46


Назад към Етажна собственост


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта


cron