начало

След години откази, жалби и дела, Съдийската колегия назначи двама от конкурс от 2016 г. След години откази, жалби и дела, Съдийската колегия назначи двама от конкурс от 2016 г.

Ремонт на обща част

Правила на форума
Ако искате да Ви помогнат, помогнете и Вие: Българската Коледа - http://www.bgkoleda.bg/ ; SOS Детски селища България - http://www.sosbg.org/ ; Спаси, дари на .... - http://www.save-darina.org/ ; И АЗ МОГА - http://www.icantoo.eu/ ; Единен дарителски номер - http://dmsbg.com/projects_list_actual.php ; Коледа 365 - http://koleda365.org/ ...


Ремонт на обща част

Мнениеот kokokokok » 26 Фев 2020, 21:46

Във връзка с предстоящ ремонт на обща част достъпът до която за ремонта ще става през частна собственост(апартамент) в сграда с режим на етажна собственост имам въпрос.
Това ли е документа който ме задължава да допусна в апартамента фирма за извършване на ремонта? (вижте линк към файл jpg)
Достъп ще предоставя за ремонта.
Ремонтът е свързан с направа на отвор около 0.5-0.7 кв.м. в стена на апартамента която стена не е етажна собственост.
Направил съм контролен отвор в стената за оглед на повредената част.
Между 10 и 20 февруари 2020 год. допуснах в апартамента за оглед и преценка домоуправителя заедно с хора представени ми като работници от фирма за ремонта на общата част. Имам писмена бележка(уверение) подписана от домоуправителя че той ще осигури строител за възстановяване увреденото на стената при ремонта.
Този протокол получих лично от домоуправителя на 26 февруари 2020 година. Попитах домоуправителя има ли решение на общо събрание за ремонта и той каза че това е решението(прикачения файл) за ремонта и трябва да осигуря достъп.
Притеснението ми е че това е протокол а не решение на общо събрание за ремонт и възстановяване
p.s.
Не се прикачва файла
Линк към файла(протокол)
https://upload.bg/?file=5e57e5fb8e18e87c681de1b4
Последна промяна kokokokok на 27 Фев 2020, 18:59, променена общо 1 път
kokokokok
Нов потребител
 
Мнения: 1
Регистриран на: 26 Фев 2020, 21:27

Re: Ремонт на обща част

Мнениеот katerinakuch » 27 Фев 2020, 15:30

Не сте длъжен да допускате никого в дома си. Това е частна и неприкосновена собственост, чиято защита е регламентирана в Конституцията.
katerinakuch
Активен потребител
 
Мнения: 1127
Регистриран на: 28 Юни 2007, 12:27

Re: Ремонт на обща част

Мнениеот jhoro » 01 Мар 2020, 17:04

Много странно и прибързано заключение - че ... „стената не е етажна собственост“!
Първо - няма такова понятие часто от сградата да е егажна собственост! Цялата сграда е в режим на етажна собственост!
Допълнителни разпоредби
§ 1.
По смисъла на този закон:
1. "Самостоятелен обект в сграда в режим на етажна собственост" е обособена част от сграда в режим на етажна собственост със самостоятелно функционално предназначение.
Закон за управление на етажната собственост

От обясненията ви става ясно, че ще ремонтира обща част! А съгласно Закона за собствеността
Чл. 38. При сгради, в които етажи или части от етажи принадлежат на различни собственици, общи на всички собственици са земята, върху която е построена сградата, дворът, основите, външните стени, вътрешните разделителни стени между отделните части, вътрешните носещи стени, колоните, трегерите, плочите, гредоредите, стълбите, площадките, покривите, стените между таванските и избените помещения на отделните собственици, комините, външните входни врати на сградата и вратите към общи тавански и избени помещения, главните линии на всички видове инсталации и централните им уредби, асансьорите, водосточните тръби, жилището на портиера и всичко друго, което по естеството си или по предназначение служи за общо ползуване.
Може да се уговори частите на сградата, които обслужват само някои от отделно притежаваните етажи или части от етажи, да бъдат общи само на лицата, чиито помещения обслужват.
Общите части не може да се делят.

Казвате, че се е наложило направата на „ контролен отвор в стената за оглед на повредената част“ - тоест, повреденото място не е част от вашето жилище. Тоест, то е част от „общите части“!
Чл. 6. (1) Собствениците са длъжни да:
12. осигуряват достъп в своя самостоятелен обект или в част от него за извършване на необходимите проучвателни, проектни, измервателни, строителни и монтажни работи, свързани с поддържане, ремонт, реконструкция, преустройство, основен ремонт или основно обновяване на общи части или на други помещения и за проверка на състоянието на инсталациите и на конструктивните елементи на сградата;

Иначе процедурно сте прав - представения документ е протокол, а не решение на общото събрание. Но това е поправимо - щом въпроса е поставен и неотложен, въпрос на време и организация е да се издаде и решение.

И накрая - не забравяйте
Чл. 48. (6) Всеки собственик може да извърши със собствени средства, материали и/или труд необходим ремонт на общи части на сградата без решение на общото събрание. Разходите за извършване на ремонта, направени от собственик за негова сметка, с решение на общото събрание се възстановяват или се прихващат от дължимите от него вноски по чл. 50 след представяне на документи, удостоверяващи плащанията.
(7) Ако разходите, извършени от собственик, не бъдат възстановени по реда на ал. 6, той има право да предяви иск срещу останалите собственици.


katerinakuch написа:Не сте длъжен да допускате никого в дома си. Това е частна и неприкосновена собственост, чиято защита е регламентирана в Конституцията.

Това важи само ако живее в еднофамилна сграда - къща!
Сещате ли се -ако например има пожар в жилището и пожарникарите (за да го загасят) „вкарат“ няколко тона вода, и наводнят съседите отдолу. Кой ще покрие техните щети?
jhoro
Активен потребител
 
Мнения: 1880
Регистриран на: 05 Окт 2006, 11:58


Назад към Етажна собственост


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 3 госта


cron