начало

МВР описа 31 индикатора за психични проблеми на полицаите МВР описа 31 индикатора за психични проблеми на полицаите

Отпадъци от ремонт в двора

Правила на форума
Ако искате да Ви помогнат, помогнете и Вие: Българската Коледа - http://www.bgkoleda.bg/ ; SOS Детски селища България - http://www.sosbg.org/ ; Спаси, дари на .... - http://www.save-darina.org/ ; И АЗ МОГА - http://www.icantoo.eu/ ; Единен дарителски номер - http://dmsbg.com/projects_list_actual.php ; Коледа 365 - http://koleda365.org/ ...


Отпадъци от ремонт в двора

Мнениеот digeo » 15 Юли 2020, 12:50

Здравейте,

Имаме следния проблем: след ремонт на един от апартаментите във входа ни, всичкия отпадък (в чували и не само) стои складиран в двора от доста време. Питахме какво става и постоянно ни лъжат, че или утре ще се махне, или че камионът се е развалил и т.н. Какво можем да предприемем, ако изобщо можем нещо? Боклукът е много обемен и е току под нашата тераса (на ет.1 сме), при положение, че ремонтирания апартамент е от другата страна на входа - много е дразнещо, че освен, че си стои, дори не е пред тях. Дворът е общинска земя, в случай, че има значение. Не искаме конфронтации, но многократно различни хора правят забележки, без резултат.
Благодаря предварително.
digeo
Нов потребител
 
Мнения: 7
Регистриран на: 12 Май 2020, 17:37

Re: Отпадъци от ремонт в двора

Мнениеот katerinakuch » 21 Юли 2020, 14:33

Обърнете се за съдействие към Общината или сам отстранете отпадъка, щом толкова Ви пречи.
katerinakuch
Активен потребител
 
Мнения: 1128
Регистриран на: 28 Юни 2007, 12:27

Re: Отпадъци от ремонт в двора

Мнениеот jhoro » 21 Юли 2020, 17:55

katerinakuch написа:Обърнете се за съдействие към Общината или сам отстранете отпадъка, щом толкова Ви пречи.

Няма такова нещо „сам“! Задължението е на Общината и Кмета!
Справка - Закон за управление на отпадъците
Чл. 19. (3) Кметът на общината отговаря за:
5. организирането на събирането, оползотворяването и обезвреждането на строителни отпадъци от ремонтна дейност, образувани от домакинствата на територията на съответната община;
Чл. 151. (2) Наказва се с глоба от 3000 до 10 000 лв., ако не подлежи на по-тежко наказание, кмет на община и/или длъжностно лице, което:
8. не организира събирането, оползотворяването или обезвреждането на строителни отпадъци от ремонтна дейност, образувани от домакинствата на територията на съответната община;
Всички публикации, свързани с този профил, са плод на вашата фантазия!
Интернет не съществува!
jhoro
Активен потребител
 
Мнения: 1885
Регистриран на: 05 Окт 2006, 11:58

Re: Отпадъци от ремонт в двора

Мнениеот nikodim77 » 21 Юли 2020, 22:29

Здравейте,
Единственото вярно в написаното от преждепищещия е това, да се обърнете за съдействие към общината, което е в релация и с написаното от Г-жа/ца/ Куч. Но цитираните норми и това към, което Ви насочва преждепищещия е конфронтиране с кметската институция, като се позовете на същите норми. Да, наистина законът указва, функциите на кмета и общинския съвет, но в конкретния случай задължение на тези, които са извършили СМР (основния или текущ ремонт) е да осигурят извозването (премахването) на строителните отпадъци (СО). В този смисъл имаме ЗУО и наредбата по чл. 22 от същия, ЗУТ – чл. 137 и др., НУСОВРСМ. Така, че това, което следва да се подаде до общинската администрация би трябвало да е формулирано като сигнал или жалба, че тези и тези от този и този си апартамент не са изпълнили задължението за премахване на СО, респективно последващото почистване. Едва след изтичане на срокът за вземане на отношение по подадения сигнал (жалба), може да се говори за отговорност на кмета, която отговорност произтича от закона.
nikodim77
Потребител
 
Мнения: 727
Регистриран на: 23 Апр 2009, 14:29

Re: Отпадъци от ремонт в двора

Мнениеот jhoro » 22 Юли 2020, 00:48

Никодиме …
Едва като прочетох целия пост - разбрах, че нямаше нужда!
ЗУТ си е закон, но по места въпроса се решава с местна (на съответната община) наредба.
Принципно - редът е:
Собственика на ремонтирания обект заявява контейнер (лодка) за строителни отпадъци и пкаща за услугата.
Общинската фирма го осигурява и след приключване на ремонта - го извозва и депонира.
Извършващия СМР няма право нито да извозва, нито да депонира (респ. изхвърля) тези отпадъци.
Не бъркай „Депо за строителни отпадъци” с „Депо за сепариране и рециклиране на битови отпадъци”.
Другото - когато отпадъците са „на терен” - трудно се доказва чии са. Санкцията може,са е за всички живущи в сградата.

Когато припомниш на някого, какви са задълженията му - това не е конфронтация!
Лека нощ и … умната!
Всички публикации, свързани с този профил, са плод на вашата фантазия!
Интернет не съществува!
jhoro
Активен потребител
 
Мнения: 1885
Регистриран на: 05 Окт 2006, 11:58

Re: Отпадъци от ремонт в двора

Мнениеот nikodim77 » 22 Юли 2020, 14:39

Jhoro…!
Съвети като „умната” не ги разбирам и не приемам, и то от човек, който разсъждава повърхностно по материя, за която се иска дълбоко...
Ако разсъждаваше задълбочено щеше това за контейнера и въобще процедурата така, както си я описал, да я представиш в първият си пост („съвет” към питащия), а не директно да му поясняваш какви са задълженията на кмета! Конфронтация щеше да е, ако питащия отиде в кметската администрация и започне да бълва змии и гущери, като цитира твоите „напътствия” и да се излага като кифладжия, без да е осъществена процедурата с контейнера, заявленията и прочие.
Извършващия СМР също има право да извозва СО на местата (площадките) за депониране на СО!!! И не, не бъркам депата!!! Впрочем, СО също подлежат на рециклиране или оползотворяване!!!
По отношение на местните наредби, за които пишеш, те не могат да противоречат на цитираните в предходният ми пост НА – съгласно ЗНА, а ако противоречат, прилага се закона и НУСОВРСМ!
Вземи с у ръце и се кротни с небивалиците си, или поне пиши стойностни неща!
Пак казвам (пиша): друго щеше да бъде, ако преди да пращаш човека да си търси правата пред кмета като му обясняваш, какво е длъжен, да му посочиш процедурата от наст. пост, по тогава да ходи да насмита кмета!
nikodim77
Потребител
 
Мнения: 727
Регистриран на: 23 Апр 2009, 14:29

Re: Отпадъци от ремонт в двора

Мнениеот jhoro » 22 Юли 2020, 15:44

nikodim77 написа:Jhoro…!
Съвети като „умната” не ги разбирам и не приемам, и то от човек ...

... когото на практика не познаваш!
Това, че нещо не разбираш - никой не ти е виновен!
nikodim77 написа:Ако разсъждаваше задълбочено щеше това за контейнера и въобще процедурата така, както си я описал, да я представиш в първият си пост („съвет” към питащия) ...

Ако се опиташ да мислиш - ще се сетиш, че „в движение“ и от телефон - трудно се пишат дълги постове. А за цитати - става още по трудно!
Първият ми пост/съвет беше точно 4 думи!
jhoro написа:Няма такова нещо „сам“!

С акцент върху думата „сам“!
Другото беше насока за размисъл!
nikodim77 написа:Конфронтация щеше да е, ако питащия отиде в кметската администрация и започне да бълва змии и гущери, като цитира твоите „напътствия” и да се излага като кифладжия, без да е осъществена процедурата с контейнера, заявленията и прочие.

Отиването си е отиване, а подхода ... зависи от интелектуалното ниво на индивида! Ако „тръгне напред с рогата“ - нищо няма да направи. Може би ТИ си свикнал така?
Може съвсем културно (ако може, де) да попита - „Извинете, къде се къса нишката, щото някои отпадъци са извън полезрението Ви?“


Пп. Прави разлика м/у „Рециклиране“ и „Оползотворяване“!
Рециклиране е всяка дейност по оползотворяване, чрез която отпадъчните материали се преработват в продукти, материали или вещества за първоначалната им цел или за други цели. То включва преработването на органични материали, но не включва оползотворяване за получаване на енергия и преработване в материали, които ще се използват като горива или за насипни дейности.
Оползотворяване е всяка дейност, която има като основен резултат използването на отпадъка за полезна цел чрез замяна на други материали, които иначе биха били използвани за изпълнението на конкретна функция, или подготовката на отпадъка да изпълнява тази функция в производствено предприятие или в икономиката като цяло, с изключение на оползотворяване на енергия и преработване в материали, които се използват като гориво.

Всяко рециклиране е оползотворяване, но не и обратното!
Всички публикации, свързани с този профил, са плод на вашата фантазия!
Интернет не съществува!
jhoro
Активен потребител
 
Мнения: 1885
Регистриран на: 05 Окт 2006, 11:58


Назад към Етажна собственост


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта


cron