начало

СЕС ще поправя български абсурд – шофирането с отнета книжка е и престъпление, и нарушение СЕС ще поправя български абсурд – шофирането с отнета книжка е и престъпление, и нарушение

баба ми е на възраст и грижите за нея се увеличават ...

Правила на форума
Ако искате да Ви помогнат, помогнете и Вие: Българската Коледа - http://www.bgkoleda.bg/ ; SOS Детски селища България - http://www.sosbg.org/ ; Спаси, дари на .... - http://www.save-darina.org/ ; И АЗ МОГА - http://www.icantoo.eu/ ; Единен дарителски номер - http://dmsbg.com/projects_list_actual.php ; Коледа 365 - http://koleda365.org/ ...


баба ми е на възраст и грижите за нея се увеличават ...

Мнениеот dido8653 » 05 Апр 2013, 14:19

Казуса е следния:
Дарителката е баба ми, която е дарила имота си на децата си: сина и дъщеря си/майка ми/. Това е преди години. Като са се разбрали при нотариуса да е срещу гледане. Макар, че в документа /дарението/ не виждам изрично такива слова... /което не знам дали няма да е проблем/
Сина й почива /вуйчо ми/, след което грижите падат на дъщеря й, и съответно на наследниците останалите /братовчеди/, които имат 1/2.

Сега след като баба ми е на възраст и грижите за нея се увеличават, тя самата иска този имот вече да не е по същия начин дарен, по една причина: Не стига, че никакви абсолютно грижи няма към нея, а даже и уважението липсва - не се обаждат да я питат как е добре ли е ... никакъв контакт.

Е ли е възможно това дарение да се отмени, като дарителката направи ново дарение към дъщеря си, която полага дефакто грижите към нея?

Ако имате някакво мнение, моля дайте го.

Благодаря.
dido8653
Нов потребител
 
Мнения: 2
Регистриран на: 05 Апр 2013, 14:00

Re: баба ми е на възраст и грижите за нея се увеличават ...

Мнениеот bebitor » 06 Апр 2013, 18:48

Трябва да се прави разлика между договор за дарение и договор за гледане и издръжка.
Във Вашия случай /дарение/ не възниква задължение за гледане. Няма и задължение за издръжка, докато такава не бъде поискана. Хипотезата на чл. 227, ал. 1, б. "в" от ЗЗД допуска възможността дарението да бъде отменено, ако дарителят е изпаднал в трайна нужда от издръжка и отказ на надарения да я предостави. Законът счита, че с този свой отказ надареният става непризнателен.
За този конкретен казус е необходимо и още нещо- преобладаващата съдебна практика приема, че когато иска за отмяна на дарението е предявен срещу наследниците на надареното лице, задължението трябва да е възникнало, докато надареният е бил жив. При смърт на дарения, наследниците встъпват в правата и задълженията му и тогава могат да отговарят по иска за отмяна на дарението. Ако обаче такова задължение не е възникнало за техния наследодател, то те не са носители на правното задължение за издръжка.
Виждала съм и решения в обратния смисъл, но като цяло си е трудна и съмнителна работа...
Rara avis in terris
Аватар
bebitor
Активен потребител
 
Мнения: 1851
Регистриран на: 28 Мар 2007, 18:36
Местоположение: Пловдив, Русе

Re: баба ми е на възраст и грижите за нея се увеличават ...

Мнениеот bird_of_paradise » 06 Апр 2013, 19:04

bebitor написа:.....преобладаващата съдебна практика приема, че когато иска за отмяна на дарението е предявен срещу наследниците на надареното лице, задължението трябва да е възникнало, докато надареният е бил жив. ......

Точно. Има и Р по 290 на ВКС в този смисъл.

От друга страна
dido8653 написа:Като са се разбрали при нотариуса да е срещу гледане

тук е могло да се говори за относителна недействителност по ЗЗД, ако има съответен документ за тези договорки( в този смисъл Белазелков за грешката-тези дни ми трябваше, та го четох), но и срокът е изтекъл.
"Човек е дълго изречение, написано с много любов и вдъхновение, ала пълно с правописни грешки.”
bird_of_paradise
Активен потребител
 
Мнения: 2668
Регистриран на: 25 Яну 2013, 15:27


Назад към Договор за издръжка и гледане


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта


cron