Страница 1 от 1

доказателства за издръжка и гледане

МнениеПубликувано на: 22 Юли 2015, 12:39
от volkan
Здравейте, родителите ми възнамеряват да ми прехвърлят апартамент срещу задължението за издръжка и гледане. Имам брат. Въпросите ми са следните:
1. Ако след смъртта на родителите ни, брат ми като наследник развали договора, това само за 1/2 ид.част от имота ли ще се отнася? Това означава ли, че аз ще запазя 1/2 ид.част от имота и ще получа половината от развалената част-тоест ще притежавам 1/2 ид.ч.+1/4 ид.ч.=3/4 ид.ч. или ще остана само с 1/2 ид.ч.?
2. По какъв начин мога да докажа, че съм изпълнявала задълженията си за гледане и осигуряване на издръжка? С Какви документи /възможно ли е да бъде платежно нареждане, в което като основание за превода да посоча по договор за издръжка и гледане?
3. Родителите ми живеят заедно и майка ми има открита банкова сметка-може ли парите да се превеждат по тази сметка или трябва и баща ми да си открие сметка и парите да се превеждат по отделно на двамата?
4. Ако парите им ги давам лично на тях на ръка, трябва ли да изисквам разписка, че са получели сумата и трябва ли да бъде нотариално заверена тази разписка?

Re: доказателства за издръжка и гледане

МнениеПубликувано на: 10 Авг 2015, 13:32
от borovinka
В нотариалния акт трябва изрично да е записано какво точно разбирате под "издръжка и гледане" - даване на месечна сума пари, купуване на храна, физическо пребиваване при гледаните за определено време, купуване на лекарства, медицински грижи.... каквото се сетите е допустимо.

Освен това, какво разбирате под "брат ми да развали договора"?
Докато вашите са живи, брат ви няма никакво право да разваля каквото и да било.

Много важно е как ще е формулиран договорът, за да нямате ядове. Иначе вие, а не родителите ви, ставате собственик на имота от момента на нотариалното прехвърляне.

Консултирайте се с адвокат.

Re: доказателства за издръжка и гледане

МнениеПубликувано на: 26 Фев 2016, 23:38
от m_polly
Плащането на пари не е изпълнение на договора за издръжка и гледане. Вие трябва да изпълнявате издръжката и гледането едновременно и постоянно до смъртта и на двамата родители. Ако желанието ви е да плащате само издръжка подходящият договор е Договор за прехвърляне на имот срещу пожизнена рента. С това което сте описали като намерение договорът може да бъде атакуван от брат ви. Вие можете да събирате всякакви доказателства, че сте изпълнили задълженията, но не знаете той с какви свидетели ще дойде, ще докаже едно -две неизпълнения и ще ви падне договора. Пиша дисертация на тази тема и съм разгледала практиката и доктрината - моят съвет е да не сключвате този договор, освен ако опитен юрист/адвокат не ви изготви съдържанието му.

Re: доказателства за издръжка и гледане

МнениеПубликувано на: 01 Мар 2016, 00:36
от teogeo
borovinka написа:В нотариалния акт трябва изрично да е записано какво точно разбирате под "издръжка и гледане" - даване на месечна сума пари


Нищо общо с истината :)
Това ще е договор за пожизнена рента, както го е казала m_polly.

Има трайна практика на върховните, че може да се дават малки парични суми при случай на конкретна нужда, но като цяло договорът за гледане и издръжка не обуславя парични престации, освен в някои хипотези - когато прехвърлителят-кредитор по обективни причини не може да приеме престациите в натура, то може с разрешение на РС да се извърши временна трансформация на престациите в парични такива (докато обективната невъзможност съществува като такава).

Re: доказателства за издръжка и гледане

МнениеПубликувано на: 01 Мар 2016, 00:38
от teogeo
m_polly написа: Пиша дисертация на тази тема и съм разгледала практиката и доктрината - моят съвет е да не сключвате този договор, освен ако опитен юрист/адвокат не ви изготви съдържанието му.


Аз пък пиша дисертация на тема "Адвокатите и техният опит". Практиката не познава неопитни адвокати - всички са опитни и знаещи.

Re: доказателства за издръжка и гледане

МнениеПубликувано на: 11 Яну 2017, 21:41
от tochotocho
Макар и със закъснение. Прочети! ИЗДРЪЖКА! да докажеш, че поне си давал по мин.праг на бедността , дори толкова не дава и държавата ГЛЕДАНЕ, ежедневно си ги навестявал / абсудрд/ гледаш ги в очите, кажете от какво имате нужда ? Търсете термина "ГЛЕДАНЕ " в законите и се съобразете с него. Имам и точни съвети, но се за публичност!