Страница 1 от 1

Договор покупко -продажда срещу гледане и издръжка

МнениеПубликувано на: 16 Окт 2015, 18:32
от angelina26
Здравейте!
Може ли да бъде оспорван договор за покупко продажба срещу гледане и издръжка?Само на кратко давам информация.
Преди 25 години през 1990 година родителите ми са прехвърлили имота си /апартамент/ на сестра ми чрез: покупко- продажба срещу гледане и издръжка с цел да ме лишат от наследство и затова умишлено не са ме уведомили.
Тогава аз живеех със семейството ми в собствено жилище, закупено с кредит в циганския квартал Сполипиново в Пловдив и само 3-4г. след това беше ясно, че ще трябва да търсим друго в по-добър квартал. По онова време 1987 г. жилищата се раздаваха от съвета и ни "интегрираха" като младо семейство с двама сина, без право на мнение или възражение.
Случайно майка ми ми каза след 10 години през 2001 за това какво са направили с имота си. Междувременно сестра ми се омъжи повторно и всички знаеха, че втория ми зет става наследник, а аз като тяхна дъщеря не получавам нищо. Успяха да принудят зет ми да ме обещети с 10 000 лева, тъй като живееше в дома на родителите ми, а аз за пореден път теглих огромен кредит, за да си купим ново жилище.
През 2008 сестра ми се разболя тежко, баща ми ги изгони от жилището, тя със със съпруга й, излязоха на квартира и през 2013 г. сестра ми почина, три месеца след нея и майка ми.
Във времето от 2008 до момента никой не се е грижил за родителите ми. Не стъпваха в апартамента, за чистене и помощ каквато и да било, въобще не говоря. Единствения човек, който ходеше бях аз.
След смъртта на сестра ми наследници станаха племенницата ми, която живее в София и вторият ми зет, който в годината 2-3 пъти звъни на баща ми и нищо повече. Племеницата ми задължително всеки ден му се обажда по телефона и понякога му плаща сметкте за ток и телефон. Аз се грижа за баща ми.
Може ли по някакъв начин да възстановя правата си, освен възможността баща ми да ги осъди и да върне собствеността си над имота си, което е доста скъпо и продължително като време?
Има ли възможност да осъдя баща ми за симулиране на лишаване от наследство или има други начини да получа полагаемото ми се като негова наследничка?
Благодаря!

Re: Договор покупко -продажда срещу гледане и издръжка

МнениеПубликувано на: 16 Окт 2015, 19:51
от bird_of_paradise
Веднага, е хайде не веднага, но тези дни, при адвокат.
Вие, като наследник имате право да искате разваляне на ДГИ поради неизпълнение за 1/6 ид.ч. до 5г. от дата на откриване на наследството за вас ( дата на смъртта на майка ви).
Баща ви има право да иска разваляне поради неизпълнение до размера на 4/6 ид. ч. ( 3/6 са неговата половина от имота, като разваляне може да има във всеки един момент от продължаваното неизпълнение докато е жив, а 1/6 като наследник на майка ви в срок от 5г. след смъртта и).
Намирам, че срещата ви с адвокат трябва да се осъществи скоро, защото собствеността може да бъде прехвърлена и тогава ситуацията се усложнява до степен невъзможност да си върнете имота...

Тези 10х., когато ви бяха наплатени като как ги получихте ( в брой, по банков път,, срещу разписка, някакво споразумение в писмен вид или как?) и защо?

Прехвърляйки имота срещу задължение за гледане и издръжка родителите ви запазили ли са си вещното право на ползване?

Баща ви какво мисли по въпроса- желае ли разваляне на ДГИ или ще остави нещата на времето?

Няма да стане тук, документите трябва да се четат, за да се реши, какво точно да предприемете, но имате полезни ходове.

Re: Договор покупко -продажда срещу гледане и издръжка

МнениеПубликувано на: 18 Ное 2015, 22:44
от barakuda
"Наплатени" е като новото "разписани". Защо не платени, заплатени, защо? Е, то работата в държавата все по-ясна е, не знам да свиквам ли вече?
Иначе съветът за поредната роднинска драма е перфектен. Личат задълбочени познания по материята.

Re: Договор покупко -продажда срещу гледане и издръжка

МнениеПубликувано на: 26 Фев 2016, 23:22
от m_polly
Няма какво да направите, освен това, което bird_of_paradise ви е обяснил(а)