начало

След години откази, жалби и дела, Съдийската колегия назначи двама от конкурс от 2016 г. След години откази, жалби и дела, Съдийската колегия назначи двама от конкурс от 2016 г.

Дарение

Правила на форума
Ако искате да Ви помогнат, помогнете и Вие: Българската Коледа - http://www.bgkoleda.bg/ ; SOS Детски селища България - http://www.sosbg.org/ ; Спаси, дари на .... - http://www.save-darina.org/ ; И АЗ МОГА - http://www.icantoo.eu/ ; Единен дарителски номер - http://dmsbg.com/projects_list_actual.php ; Коледа 365 - http://koleda365.org/ ...


Дарение

Мнениеот bob4e2006 » 05 Юли 2018, 10:59

Здравейте. Моля за съвет.
Баба ми преди много години прехвърли чрез дарение на майка ми и леля ми земя. Върху тази земя има къща, на която баба ми е ползвател и тя живее там.Тя им дарява само земята, къщата си е нейна.Няма клаузи в дарението за гледане и издръжка, само докато е жива да си живее там.
Рязко и без причина отношенията им с баба ми се влошиха, гони ги ,не искала нищо от тях. Казала е, че е обявила къщата за продажба. Може ли да я продаде, земята не носи ли къщата?
Може ли да развали това дарение по някакъв начин?
Отделно скоро им изпрати и покана да и заплащат всеки месец определена сума затова че не се грижат за нея, не я подпомагат финансово и т.н. въпреки че в дарението никъде не се упоменава, че са длъжни да правят това.
Уточнявам, че за нея винаги сме се грижели по един или друг начин и не е оставена без грижи. Имаме съмнение че някой я подучва с цел измама, тя е на 80 години.
Благодаря предварително!
bob4e2006
Нов потребител
 
Мнения: 1
Регистриран на: 05 Юли 2018, 10:33

Re: Дарение

Мнениеот karanedeff » 05 Юли 2018, 11:06

bob4e2006 написа:Може ли да развали това дарение по някакъв начин?

ЗЗД написа:Чл. 227. Дарението може да бъде отменено, когато дареният:
а) умишлено убие или се опита да убие дарителя, неговия съпруг или негово дете, или е съучастник в такова престъпление, освен ако деянието е извършено при обстоятелства, които изключват наказуемостта;
б) набеди дарителя в престъпление, наказуемо с лишаване от свобода не по-малко от три години, освен ако набедяването се преследва по тъжба на пострадалия и такава не е подадена, и
в) отказва да даде на дарителя издръжка, от която той се нуждае.
Тия разпоредби не се отнасят до обичайните и възнаградителните дарове.
Искът може да се предяви в едногодишен срок откакто на дарителя са станали известни основанията за отменяване на дарението. До изтичането на този срок искът може да бъде предявен и от наследниците на дарителя, ако той е починал преди това.
Предварителният отказ от този иск е нищожен.
Отменението на дарението не засяга правата, които трети лица са придобили върху подарените имоти преди отбелязването на исковата молба, но дареният дължи на дарителя обезщетение за онова, с което се е обогатил.
http://inscribe.free.bg/cgi-php/phpbb3/index.php
Аватар
karanedeff
Активен потребител
 
Мнения: 1238
Регистриран на: 30 Ное 2002, 17:20


Назад към Договор за издръжка и гледане


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 госта


cron