начало

Гражданите ще могат да водят дела по ЗОДОВ за вреди от действието на незаконни наредби Гражданите ще могат да водят дела по ЗОДОВ за вреди от действието на незаконни наредби

Преграждане на тупик и водоснабдяване

Правила на форума
Ако искате да Ви помогнат, помогнете и Вие: Българската Коледа - http://www.bgkoleda.bg/ ; SOS Детски селища България - http://www.sosbg.org/ ; Спаси, дари на .... - http://www.save-darina.org/ ; И АЗ МОГА - http://www.icantoo.eu/ ; Единен дарителски номер - http://dmsbg.com/projects_list_actual.php ; Коледа 365 - http://koleda365.org/ ...


Преграждане на тупик и водоснабдяване

Мнениеот lilieva » 23 Окт 2018, 12:03

Здравейте,

Имаме сложен (за нас поне) казус и ще съм Ви благодарна да дадете съвет как да процедираме.

Казусът е следният:
С още 2-ма колеги закупухме имот и го разделихме на 3 УПИ-та, като за целта трябваше да направим тупик по средата на имота, за да стигне до най-долния парцел. Идеята ни беше да направим обща ограда на 3-те имота, без огради помежду ни.
В момента колегата с имота в края на тупика иска да си прекара вода (няма изгледи в близките 10 години общината сама да го направи). Ходил е в Софийска вода, те са го изпратили в ДАГ (НАГ), от където са му дали документ, с който указват къде да мине трасето на тръбите. Имало някаква наредба, според която Софийска вода не можели да копаят в частен имот - трябвало да е общински, заради което изискват да дарим тупика на общината.

Иска ни се да избегнем този момент, защото искме да сложим врата в началото на тупика, така че 3-те двора да бъдат с обща ограда, без други огради помежду ни. Тук идва първият ни въпрос:

1. Докато тупикът все още се води наш, а не на общината, имаме ли законно право да го преградим?

Ако тук отговорът е "да", то тогава:

2. Има ли начин колегата с парцела в края на тупика да си прекара вода легално, без да трябва да даряваме тупика?

Чудим се, например, дали може главният водопровод да се направи до началото на тупика, а колегата да си изгради частна легална връзка по него (ако се налага, можем му прехвърлим собствеността на тупика изцяло на него).

3. Има ли някакви неприятни последици за колегата в дъното, ако въобще не се стигне до отчуждаване на тупика (ако общината не го изкупи/изземе и ако на нас не ни се наложи да го дарим, като в случая)? Например, проблеми с въвеждането на къщата му в експлоатация или други подобни?

Ще съм благодарна за Вашето експертно мнение.
lilieva
Нов потребител
 
Мнения: 2
Регистриран на: 23 Окт 2018, 11:03

Re: Преграждане на тупик и водоснабдяване

Мнениеот probcho » 23 Окт 2018, 22:13

lilieva написа:Иска ни се да избегнем този момент, защото искме да сложим врата в началото на тупика, така че 3-те двора да бъдат с обща ограда, без други огради помежду ни. Тук идва първият ни въпрос:
1. Докато тупикът все още се води наш, а не на общината, имаме ли законно право да го преградим?

Да.
lilieva написа:2. Има ли начин колегата с парцела в края на тупика да си прекара вода легално, без да трябва да даряваме тупика?

Да.
lilieva написа:3. Има ли някакви неприятни последици за колегата в дъното, ако въобще не се стигне до отчуждаване на тупика (ако общината не го изкупи/изземе и ако на нас не ни се наложи да го дарим, като в случая)? Например, проблеми с въвеждането на къщата му в експлоатация или други подобни?

Не е задължително отчуждаването. За да се стигне до проблем при въвеждането в експлоатация би следвало да има проблем още на етап издаване на разрешението за строеж.

ПП
Всеки случай е индивидуален.
probcho
Потребител
 
Мнения: 859
Регистриран на: 27 Яну 2010, 22:55

Re: Преграждане на тупик и водоснабдяване

Мнениеот ivan_lawyer » 24 Окт 2018, 07:39

Пространствено не ми е малко ясно - улицата е ясно, че е улица, а парцелите са спрямо улицата - как - с лице към улицата - или единият е затапен. Единият парцел - няма лице, така ли да разбирам.

Вода - не може ли да се пусне при условията на някаква договорка. Аз на вилата нямам даже водомер, но явно там сте друг квартал.

Трябва сервитут - това е такова - нещо като да ти минава електропровод през имота, примерно, да ти минава примерно някаква тръба, път - също. Вода - може да се пусне от другия имот, не виждам пречка - въпрос на контролен водомер е да се разпределите в плащането.
ivan_lawyer
Активен потребител
 
Мнения: 4652
Регистриран на: 25 Мар 2008, 17:46

Re: Преграждане на тупик и водоснабдяване

Мнениеот lilieva » 09 Ное 2018, 11:50

Благодаря на отговорите на всичи.

Оказа се, че няма как да не дадем тупика на общината, тъй като ако го направим, човекът в края му няма да получи разрешение за строеж, което е много съществен момент.
lilieva
Нов потребител
 
Мнения: 2
Регистриран на: 23 Окт 2018, 11:03

Re: Преграждане на тупик и водоснабдяване

Мнениеот probcho » 14 Ное 2018, 22:34

lilieva написа:Оказа се, че няма как да не дадем тупика на общината, тъй като ако го направим, човекът в края му няма да получи разрешение за строеж, което е много съществен момент.

В тази община не са ли чували за частен път?
Този път не е утъпкан, но пък дава възможност за вариации....
Даряване - няма начин...
Но всеки може да се разпорежда със собствеността си както иска...
probcho
Потребител
 
Мнения: 859
Регистриран на: 27 Яну 2010, 22:55


Назад към Строителство и регулация


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта


cron