начало

МВР разтури палатковите лагери, протестиращите издигнаха барикади МВР разтури палатковите лагери, протестиращите издигнаха барикади

Издирване на документи за къща, параграф 4

Правила на форума
Ако искате да Ви помогнат, помогнете и Вие: Българската Коледа - http://www.bgkoleda.bg/ ; SOS Детски селища България - http://www.sosbg.org/ ; Спаси, дари на .... - http://www.save-darina.org/ ; И АЗ МОГА - http://www.icantoo.eu/ ; Единен дарителски номер - http://dmsbg.com/projects_list_actual.php ; Коледа 365 - http://koleda365.org/ ...


Издирване на документи за къща, параграф 4

Мнениеот sergymarkov » 09 Окт 2014, 20:53

Здравейте,
Надявам се някой да помогне с издирването на разрешителното за строеж от 1985/6 г. и приложените към него документи, както и с последващата процедура по узаконяване на имота:

1. Татко ми, който почина преди 5 години, през 70-те години получи място от 750 кв. м край София по Параграф 4.
2. През 1986 г. построихме къщичка 35 кв. м, две плочи, две стаи. Недовършена е.
3. През 1998 г. къщичката е декларирана от Татко като собственик и ме е вписал като владеещ имота, владея го и досега.
4. Плащам си данъците.
5. Парцелът с къщата ги има в Кадастъра, е намалени са на 625/32 кв. м.

Ще бъда благодарен за съвет. Бих платил и за услуга, ако някой се наеме.
sergymarkov
Младши потребител
 
Мнения: 19
Регистриран на: 22 Авг 2009, 07:50

Re: Издирване на документи за къща, параграф 4

Мнениеот sergymarkov » 20 Окт 2014, 22:11

Извинете, сигурно досаждам. Къде да отида да издирвам строителните книжа поне някой ще ми каже ли?
Защото никой от Форума не иска пари.. Извинете.
sergymarkov
Младши потребител
 
Мнения: 19
Регистриран на: 22 Авг 2009, 07:50

Re: Издирване на документи за къща, параграф 4

Мнениеот vdggbg » 21 Окт 2014, 10:20

Не че досаждате - просто въпросът Ви съдържа в себе си отговора. Нали плащате данъците - в съответната община (район), предполагам? Е - там трябва да са и строителните книжа (ако изобщо има такива).
Аватар
vdggbg
Активен потребител
 
Мнения: 1056
Регистриран на: 24 Авг 2010, 17:11

Re: Издирване на документи за къща, параграф 4

Мнениеот sergymarkov » 21 Окт 2014, 22:37

Благодаря Ви, ще пробвам там..
sergymarkov
Младши потребител
 
Мнения: 19
Регистриран на: 22 Авг 2009, 07:50

Re: Издирване на документи за къща, параграф 4

Мнениеот ant111 » 18 Дек 2014, 21:33

Здравейте,
ако Параграф 4, става въпрос за строеж с разрешителен билет, трябва да го издирите самият билет и да установите за колко квадрата е съответно. Самият билет ( ако е такъв случаят) е служил на времето за разрешително за строеж. Тези сгради съответно също така не са подлежали на въвеждане в експлоатация, т.нар Акт 16, така че и това няма да намерите, нямат и проекти обикновено. И така, ако имате билет за до 35 кв.м., а по кадастър имате 32 кв.м., то логиката е че сградата е законна (<=35 кв.м.), и би следвало да ви издадат скица. Не знам за какво всъщност ви трябват тези документи. Ако липсва разрешителен билет или други документи, но сградата фигурира в нотариален акт, като сграда, а не като подобрение в парцела, би могло да се направи възстановяване на строителни книжа за сградата, което не е ясно дали няма да излезе по-скъпо от другия вариант при абсолютно неясна по статут сграда- удостоверение за търпимост, необходимо ви е Архитектурно и Геодезическо заснемане, конструктивно становище, удостоверението се издава от Кметството по район, за целта е необходимо сградата да отговаря на изискванията на ЗУТ към днешна дата или към датата на строителство. За парцела, същото може да се приложи и за сградата, ако има големи разлики в квадратурата, могат да ви накарат от Кадастъра да се направи заснемане от лицензиран геодезист и да се вкара това установено положение в дигитален формат в Кадастъра, като промяна или потвърждение на това, което имат като информация. След това ще ви издадат скица, след спазване на определените срокове, но така или иначе, ако за къщата не се намерят никакви документи и не фигурира в Нотариален акт, като сграда, ще трябва да се направи Удостоверение за търпимост все пак от Кметството ( местната общинска администрация), по описания ред. За целта се изисква и Декларация за дата на строителство и ако е такъв случая-Декларация от съседите за съгласие с намалено отстояние на сградата до границата.
ant111
Нов потребител
 
Мнения: 9
Регистриран на: 18 Дек 2014, 19:15

Re: Издирване на документи за къща, параграф 4

Мнениеот julyanvonemona » 19 Дек 2014, 08:33

Колега ant111 (ако въобще сте колега). По нито един от нормативните актове действували от 1898 до днес разрешението за строеж не се е наричало "билет", независимо че през периода от 1947 до 1951г. столицата е напечатала безумно количество бланки с наименование "позволителен билет". Тези бланки се ползваха до 80-те години само в бившия столичен р-н "9-ти септември" и след като наказах тогавашния гл. арх. на района арх. Бельовски (бях в такава служебна позиция) ги смениха с официалните тогава от системата САТО, също недомислени, но все пак съобразени с нормативното наименование по ЗТСУ "разрешение за строеж". Дали става въпрос за позволителен билет от времето на арх. Бельовски или за разрешение за строеж, по важното е че тези кочани с разрешения за строеж съгласно чл.155 ал.1 от сега действащият ЗУТ се съхраняват безсрочно от общинарската администрация. Ако някой някъде ги е забутал в кюшетата на някакво мазе или таван да знаете че ги има и въпрос на упоиритост от страна на sergymarkov е да ги издири.
Аз определям какво е моя работа!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител
 
Мнения: 5488
Регистриран на: 21 Яну 2010, 07:52

Re: Издирване на документи за къща, параграф 4

Мнениеот vdggbg » 19 Дек 2014, 19:40

ant111 написа:Здравейте,
ако Параграф 4, става въпрос за строеж с разрешителен билет, трябва да го издирите самият билет и да установите за колко квадрата е съответно. Самият билет ( ако е такъв случаят) е служил на времето за разрешително за строеж. Тези сгради съответно също така не са подлежали на въвеждане в експлоатация, т.нар Акт 16, така че и това няма да намерите, нямат и проекти обикновено. И така, ако имате билет за до 35 кв.м., а по кадастър имате 32 кв.м., то логиката е че сградата е законна (<=35 кв.м.), и би следвало да ви издадат скица. Не знам за какво всъщност ви трябват тези документи. Ако липсва разрешителен билет или други документи, но сградата фигурира в нотариален акт (и какво от това, ако фигурира?), като сграда, а не като подобрение в парцела (какво точно имате предвид под "подобрение"?), би могло да се направи възстановяване на строителни книжа за сградата, което не е ясно дали няма да излезе по-скъпо от другия вариант при абсолютно неясна по статут сграда- удостоверение за търпимост, необходимо ви е Архитектурно и Геодезическо заснемане, конструктивно становище (тия неща, прощавайте, къде са упоменати като "необходими"?), удостоверението се издава от Кметството по район, за целта е необходимо сградата да отговаря на изискванията на ЗУТ към днешна дата или към датата на строителство. За парцела, същото може да се приложи и за сградата, ако има големи разлики в квадратурата, могат да ви накарат от Кадастъра да се направи заснемане от лицензиран геодезист и да се вкара това установено положение в дигитален формат в Кадастъра, като промяна или потвърждение на това, което имат като информация. След това ще ви издадат скица, след спазване на определените срокове, но така или иначе, ако за къщата не се намерят никакви документи и не фигурира в Нотариален акт, като сграда, ще трябва да се направи Удостоверение за търпимост все пак от Кметството ( местната общинска администрация), по описания ред. За целта се изисква и Декларация за дата на строителство и ако е такъв случая-Декларация от съседите за съгласие с намалено отстояние на сградата до границата (и каква ще е ролята на такава една декларация - че съседите нямат нищо напреки нормативните изисквания да бъдат нарушени, евентуално?).

Извинявайте, колега, :D ама такъв тюрлюгювеч забъркахте с няколко изречения, че не можах да се въздържа. Не е заяждане, ама като сте решил(а) да давате информация и насоки - нека поне на пръв поглед да не възникват съмнения в тяхната законосъобразност.
Аватар
vdggbg
Активен потребител
 
Мнения: 1056
Регистриран на: 24 Авг 2010, 17:11

Re: Издирване на документи за къща, параграф 4

Мнениеот ant111 » 21 Яну 2015, 13:16

Първо не съм ви колега!!! Второ това е практическия начин и процедурата за да се реши проблема, която просто реших да опиша, за да се опитам да помогна на господина, задал въпроса, защото се занимавам с доста подобни случаи, тъй като съм архитект! Но на въпросите ви, подчертани с червено:
1. Аз това и казвам, че господинът трябва първо да се опита да издири т.нар. билет /не твърдя, че това е юридически издържаното му наименование, но така или иначе и вие сами твърдите, че това е и заглавието написано на самия документ, а и това е разпространеното наименование/
2. Това, че сградата фигурира в Нотариален акт, като сграда, може да даде основание на общинската администрация да ви позволи възстановяване на проектна документация, така или иначе, ако фигурира - от Кадастъра би трябвало да ви издадат и скица за нея, а какво повече му трябва на човек (освен, ако не е решил да пристроява или нещо подобно).
3. "Тия неща" - Архитектурно и геодезическо заснемане и конструктивно становище са във връзка с ЗУТ, Преходни разпоредби, § 16 и са също така упоменати в Преходни и Заключителни разпоредби
КЪМ ЗАКОНА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА ЗАКОНА ЗА УСТРОЙСТВО НА ТЕРИТОРИЯТА, по конкретно:
...
§ 127. (1) Строежи, изградени до 31 март 2001 г., за които няма строителни книжа, но са били допустими по разпоредбите, които са действали по времето, когато са извършени, или по действащите разпоредби съгласно този закон, са търпими строежи и не подлежат на премахване или забрана за ползване. Те могат да бъдат предмет на прехвърлителна сделка след представяне на удостоверение от органите, които са овластени да одобряват съответните инвестиционни проекти, че строежите са търпими.
...
Именно тези инвестиционни проекти, които се изискват, са упоменатите, които предизвикват такава почуда във вас и които фактически се изискват в момента, като практика от местните Общински власти (по Устройство на територията). В някои случаи може да изискат и допълнителни и дори пълен комплект с проекти (особено за узаконяване), по преценка на администрацията, ... пак по ЗУТ, но този път няма да ви го цитирам конкретния текст, вярвам че при желание, можете и сам да го намерите.
4. Съвременните изисквания са за 3 м. отстояние до страничната граница /съседа/ и 5 м. до дъното на парцела /съседа/. Ако не са спазени тези минимални отстояния, има възможност във връзка с чл.36 от ЗУТ за намалени отстояния, с които съседа трябва да е съгласен, което се удостоверява с "Декларация за съгласие с намалено отстояние" от съседа.
5. Като цяло процедурата по издаване на удостоверение за търпимост или узаконяване (ако е подадена декларация в законоустановения срок, за узаконяването) е в една хипотеза: "Би ли била тази сграда в съответствие с законоустановените правила и нормативи по Устройство на територията към времето на строителството или към сега действащия закон!?" , така че нещата са относителни и по преценка на администрацията, относно какви документи и проекти е необходимо да се представят като доказателство за това.
6. Не, че се заяждам, но какво всъщност вие посъветвахте господина, поставил въпроса по темата ... защото не че се заяждам, но освен критики към мен, по повод на процедура, която ще си позволя да твърдя, че познавам по-добре от вас в практиката, а и аз просто само съобщавам какво се изисква в Общинската администрация и в СГКК към момента, ... нищо друго не видях ... по темата ... полезно!
7. Приятен ден!
ant111
Нов потребител
 
Мнения: 9
Регистриран на: 18 Дек 2014, 19:15

Re: Издирване на документи за къща, параграф 4

Мнениеот julyanvonemona » 21 Яну 2015, 18:31

ant111 написа: ... нищо друго не видях ... по темата ... полезно!
Остава да изясните какво по Ваше мнение е нещо полезно по темата.
Аз определям какво е моя работа!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител
 
Мнения: 5488
Регистриран на: 21 Яну 2010, 07:52

Re: Издирване на документи за къща, параграф 4

Мнениеот vdggbg » 21 Яну 2015, 19:02

:D Палите от четвърт оборот, което сигурно не е лошо.
2. Наличието на описание на сграда в документ за собственост, или в каквато и да било скица, означава единствено, че към някакъв определен момент във времето същата е съществувала в евклидовото пространтсво - но не и че е била законно построена. Основание за възстановяване на строителните книжа може да бъде само доказателство в някаква форма, че такива книжа някога са били издавани (случва се, понякога, измежду представените пред нотариуса документи в края на акта да пише, примерно, "одобрен архитектурен проект от еди-коя си дата"...);
3. Истината е, че нищо такова не се изисква - за да бъде един строеж търпим, трябва да отговаря на две условия: а) строежът да е извършен преди определена дата, и б) да е бил допустим според действалите по време на построяването му норми. Допустим, а не одобрен. И се издава най-обикновено удостоверение, което нищо не разрешава, нито забранява - просто удостоверява определен факт с правно значение. С други думи - един строеж е търпим, или не, ex lege - без значение дали това е удостоверено, или не е. Оттук нататък - не искам да се разпростирам по въпроса какви точно преценки може да прави общинската администрация в рамките на оперативната си самостоятелност. Много ми се ще, обаче, да видя с очите си един отказ да бъде издадено удостоверение за търпимост поради непредставяне на инвестиционен проект...
4. Не намесвайте, моля, чл. 36 от ЗУТ - това е съвсем друга бира. Нали сте архитект - би трябвало да знаете, че там иде реч за регламентиране с устройствен план на отклонения от общите правила за застрояване, а не за установяване на факти от правно значение - в този смисъл цитираната от Вас декларация има стойност единствено като средство за защита на административното четирибуквие от евентуални жалби - защита по-скоро въображаема, отколкото реална...
5. Търпимостта и узаконяването са две много различни бири - не е добре човек да ги смесва.
6. Човекът питаше къде, евентуално, да си търси липсващите документи - на този въпрос и отговорих. Не съм давал съвети. Всъщност - критиката ми към Вас, ако изобщо има такава, е по повод на това, че приемате "установените административни практики" съвършено безкритично - това, ако ми позволите, не подобава на архитект - човек по дефиниция мислещ, креативен и не робуващ на авторитети.
7. Благодаря, и на Вас - приятна вечер!
Аватар
vdggbg
Активен потребител
 
Мнения: 1056
Регистриран на: 24 Авг 2010, 17:11

Re: Издирване на документи за къща, параграф 4

Мнениеот julyanvonemona » 22 Яну 2015, 11:04

ant11 Единственото заради което съжалявам е че нашия колега vdggbg се произнесе безупречно преди да отговорите на моя въпрос. Аз нямаше да бъда толкова милостив!
Аз определям какво е моя работа!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител
 
Мнения: 5488
Регистриран на: 21 Яну 2010, 07:52

Re: Издирване на документи за къща, параграф 4

Мнениеот sergymarkov » 11 Ное 2016, 01:23

Здравейте,
Благодаря Ви за перфектните съвети отпреди 2 години. Да изясня-ставаше дума за някакъв пар. 4 от постановление, по който татко ми е получил земята за ползване и сме построили сграда, има я в кадастъра. Земята е била горски или селски фонд и миналия месец получих отговор на молбата на татко ми от 1998 г. (!) за трансформиране правото на ползване в право на собственост. Искаха документи. Подадох заявление в ОСЗ с приложени скици от кадастъра и копие на документите, с които татко ми е взел земята.
Моля за обяснение за последващата процедура. Чакало се комисия и т.н.
Уважаеми юристи, може ли някой да ми помогне да спася парцелчето. И какво ще струва?
Чета законите, но в съдебна зала трябва да вземат думата не четящите, а професионалистите, нали?
Моля, ако някой е вещ в тези процедури, да се обади. Имотът е в границите на Столична община.
0888 94 55 61
sergy.markov@gmail.com
Серги,
sergymarkov
Младши потребител
 
Мнения: 19
Регистриран на: 22 Авг 2009, 07:50


Назад към Строителство и регулация


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта


cron