начало

МВР разтури палатковите лагери, протестиращите издигнаха барикади МВР разтури палатковите лагери, протестиращите издигнаха барикади

Отказ от авторските права на архитекта преди акт 15

Правила на форума
Ако искате да Ви помогнат, помогнете и Вие: Българската Коледа - http://www.bgkoleda.bg/ ; SOS Детски селища България - http://www.sosbg.org/ ; Спаси, дари на .... - http://www.save-darina.org/ ; И АЗ МОГА - http://www.icantoo.eu/ ; Единен дарителски номер - http://dmsbg.com/projects_list_actual.php ; Коледа 365 - http://koleda365.org/ ...


Отказ от авторските права на архитекта преди акт 15

Мнениеот midimitrova » 08 Дек 2016, 00:14

Сградата е еднофамилна къща, строежът е започнат миналата година. Стигнахме до Акт 15 и въвеждане в експлоатация на сградата. Архитектът на проекта подписа декларация за отказ от авторски права преди да са направени екзекутивите по измененията и преди да е подписан акт 15.
Казусът е следния - кой трябва да се подпише като архитект в акт 15 - архитекта, който е автор на проекта, но се е отказал от авторските си права или този, който ще изготви екзекутива и с който сме избрали да работим занапред?
midimitrova
Нов потребител
 
Мнения: 1
Регистриран на: 07 Дек 2016, 23:55

Re: Отказ от авторските права на архитекта преди акт 15

Мнениеот bgarch » 11 Дек 2016, 20:49

Авторското право е едно (регламентирано в ЗАПСП), правата и задълженията на участниците в строителния процес по реда на ЗУТ е нещо съвсем друго.
Архитектът е участник в строителния процес (по смисъла на ЗУТ) и след предаването на проектите. Вие би следвало да имате договор за авторски надзор с него(както и с останалите проектанти) като архитектът има както права, така и задължения по ЗУТ, вписани в този договор (извън авторските му права). Едно от тези задължения е да участва в приемането на сградата и при това приемане да подпише т.нар. акт 15. Разбира се това участие не е безвъзмездно и следва да е регламентирано в договора. Но преди да се стигне до акт 15 има и други актове и протоколи, в които архитектът вече е трябвало да се подпише.
Така че смяната на участник в строителния процес по ЗУТ е друга процедура и не е обвързана директно с авторските права.
Изображение
bgarch
Потребител
 
Мнения: 873
Регистриран на: 03 Окт 2010, 14:53


Назад към Строителство и регулация


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 5 госта


cron