начало

Призив: КСО да се промени заради безработните от кризата с Covid-19 Призив: КСО да се промени заради безработните от кризата с Covid-19

ЕНЕРГО-ПРОизвол Мрежи АД.

Правила на форума
Ако искате да Ви помогнат, помогнете и Вие: Българската Коледа - http://www.bgkoleda.bg/ ; SOS Детски селища България - http://www.sosbg.org/ ; Спаси, дари на .... - http://www.save-darina.org/ ; И АЗ МОГА - http://www.icantoo.eu/ ; Единен дарителски номер - http://dmsbg.com/projects_list_actual.php ; Коледа 365 - http://koleda365.org/ ...


ЕНЕРГО-ПРОизвол Мрежи АД.

Мнениеот nedeff » 27 Юни 2017, 16:41

Здравейте,
От няколко месеца сме собственици (със съпругата ми) на вилен имот в една от вилните зони край Варна.
Осемстотин квадратни метра къпинак в средата на който стърчи малка виличка 28 кв.м. с пропаднал покрив.
Няма ток, няма вода, няма път(почти), но пък от дупката в покрива се разкрива малко морска панорама:).
Виличката се оказа законна, с акт за узаконяване от 1994г. Нашата идея бе да я възстановим, малко пристрояване, малко надстрояване, райграс, много цветя, малко зеленчуци... да има къде да тичат децата.
Първото нещо което направихме след като си взехме нотариалният акт беше да отидем до Енерго Про и да си подадем молбата за проучване.Платихме си таксата от 73 лв. и се заехме с други задачи като например изработването на ПУП.
Тази вилна зона има улична регулация, но имотите не са УПИ, всеки сам си изработва ПУП-а.Така ни беше обяснено в кметството на района. Намерихме си архитект, подадохме си заявлението за допускане до изработка на ПУП...итн.
Един ден се получи и писмото от ЕнергоПро...И тук започнаха проблемите.

Това е текста на писмото:

"Уважаеми господин Недев,
Във връзка с подадено искане за проучване на условията за присъединяване на обект с местонахождение.................,Ви уведомяваме ,че до Вашия обект няма съоръжения собственост на ЕНЕРГО-ПРО Мрежи АД.
В случай,че желаете да се разгледа възможността за присъединяване към близкото електрическо съоръжение - чужда собственост, то следва да предоставите нотариално заверена декларация за съгласие с посочената мощност от собственика на съоръжението или от председателя на кооперацията - собственик на съоръжението.
В декларацията следва изрично да бъде посочено, че собственикът на мрежата няма да има финансови претенции към ЕНЕРГО-ПРО Мрежи АД след присъединяването на потребителя."
следват подписи и печати.

Четем и невярваме на очите си. На 50 метра по права линия от нашия имот има мачтов трансформатор с голяма табела ЕНЕРГО-ПРО...Той просто доминира над пейзажа.Реших че е станала някаква грешка. Архитекта ни обаче беше видимо притеснен и каза: "За да си получиш разрешителното за строеж не ти трябва ток а ти трябва становище от енерго дружеството.А те ти казват че нямат мрежа в района"
Разбира се отидохме в офиса на енерго дружеството и както можеше да се очаква момичетата от фронт офиса ни обясниха че нищо повече не можели да направят, да сме си пуснели възражение.
Отидохме в кметството, обяснихме случая, бяха доста мили всички въпреки че не беше приемен ден а петък следобед :) Говориха по телефона с "човека от енергото" И се оказа,че да, има трафопост собственост на ЕНЕРГО-ПРО Мрежи АД , но вторичната мрежа (ниското напрежение) било на кооперация. Даже ни казаха името на председателя на тази кооперация.
Съседите ни по вила, всичките електрифицирани от въпросния трафопост, не знаеха за такава кооперация. По някое време един от съседите се присети нещо...май било имало такава кооперация преди мнооого години, още било държавното енерго, един бивш служител на енергото направил тази кооперация.
Този трафопост захранва повече от 50 имота в района...Изключено е всичките да са членове на тази кооперация...те повечето даже не знаеха за съществуването и. Но те са заварено положение...стари партиди.
Наблизо се строят 2 нови къщи, реших да попитам и тях. Оказа се че на единият са му пуснали преди 2 години тока, без проблеми, човека си е подал искане за временен преместваем обект - помпа за сондажа , а после си е построил и къща. И сега си има ток...
На другият съсед са му отговорили точно както и на мен, но той заснел номера на трафа и подал възражение свободен текст, след 2 седмици му отговарят да внесе сто четиридесет и няколко лева за да му сложат таблото.
Бях изненадан от ниската сума за присъединяване...просто няма такава цена...до 6кВт е 399лв, а до 15кВт е 699лв. Той ми отговори че неговото се водело временен преместваем обект защото къщата била сглобяема конструкция...
Съжалявам , май стана малко дългичко.Затова нека обобщя как го разбирам аз:
В района се строи незаконно. Пуска се искане за временен преместваем обект и после се строят незаконно къщи от по 100 + квадрата. А се строят незаконно, защото хората просто нямат друг избор.ЕнергоПро не им дава становище...дава им ток с ясното съзнание че ще се строи, но не им дава становище. Без становище няма строително разрешение.И всичко това се случва на метри от трафа с голяма табела СОБСТВЕНОСТ НА ЕНЕРГО-ПРО Мрежи АД.
Въпросът ми трябва ли и аз да постъпя като всички и да строя незаконно. Вилата е законна но ние искаме да надстрояваме и пристрояваме за което ни трябва строително разрешение.
Всички ни съветват (включително и архитекта) да не се занимаваме с цитирам "разрешителни-мразнешителни" и да си строим каквото си искаме стига да не сме в конфликт със съседите.
Молим за съвет.Има ли начин да се спази закона и да имаме ток...?
Разбира се ще подадем и възражението, но не искам да бъде в "свободен текст". Искам да бъде написано от юрист...така че ще съм ви благодарен ако ми препоръчате адвокат от Варна с опит с монополистите.
Благодаря за търпението.
Недев
nedeff
Нов потребител
 
Мнения: 1
Регистриран на: 27 Юни 2017, 16:13

Re: ЕНЕРГО-ПРОизвол Мрежи АД.

Мнениеот jhoro » 01 Юли 2017, 15:42

Че в работата на фирмата има много ПРОизволи, и че за клиентите често е АД - ми те хората са си го написали!!!
Но за казаното от архитекта...
nedeff написа:Архитекта ни обаче беше видимо притеснен и каза: "За да си получиш разрешителното за строеж не ти трябва ток, а ти трябва становище от енерго дружеството. А те ти казват, че нямат мрежа в района"

Само ще напомня чл.2, ал.4 от НППКЕЕПРЕМ
Чл. 2. (4) Проучването за присъединяване и издаването на становище за условията и начина на присъединяване се извършва след представяне на валидна виза за проектиране или влязъл в сила ПУП, когато издаването им е задължително съгласно разпоредбите на Закона за устройство на територията (ЗУТ). Предварителният договор за присъединяване се сключва преди изготвянето на инвестиционния проект за изграждане или преустройство на присъединявания обект.
jhoro
Активен потребител
 
Мнения: 1094
Регистриран на: 05 Окт 2006, 11:58

Re: ЕНЕРГО-ПРОизвол Мрежи АД.

Мнениеот sailorbg » 02 Окт 2017, 11:49

Интересно ми е дали има някакво развитие по темата.
При мен се получи същият отговор от ЕнергоПро. Почвам да си мисля, че заплатих сумата от 70 лв. за проучване, само за да ми бъде напечатан цитираният по-горе от г-н Недев текст. На практика никакво проучване не е извършено от тяхна страна. Аз искам да строя къща и имам за тази цел купен парцел УПИ който се намира в гр. Варна. Имам и адрес улица и номер в гр. Варна и издаден ПУП. Просто не мога да си обясня как в 21 век и то в чертите на града ми бива отказано прекарване на ток. Що за оператор е това, ако не може да покрие градската територия?
Има ли някаква друга възможност да се получи резрешително за стоеж, при положение, че от Енергото ми беше даден същият отговор?
sailorbg
Младши потребител
 
Мнения: 12
Регистриран на: 28 Яну 2004, 16:09

Re: ЕНЕРГО-ПРОизвол Мрежи АД.

Мнениеот nedkost1 » 01 Мар 2018, 19:26

След близо две години опити да си прекарам легално ток в собствения ми имот, който е в чертите на населено място и има одобрен рег. план (ПУП) от 1997 г. най накрая се видя светлина в тунела. КЕВР се оказаха институция, която по скоро защитава монополите отколкото гражданите (пълно мълчание на жалбите ми до тях).
В крайна сметка съдът се оказа наистина последно и може би най правилното решение.
Ето го и крайното решение на съдът с който ОСЪДИХ монополиста - сега ще ги съдя за още, защото все още не са ми прекарали ток.
https://legalacts.justice.bg/Search/Get ... BF3FiFw%3D

Между другото фактите и нарушенията на ЗЕ на Енерго Про са такива, че ако имаше работещ регулатор, то лиценза на тези чешки "бизнесмени" трябва да бъде отнет съгласно действащото ни законодателство.
nedkost1
Младши потребител
 
Мнения: 25
Регистриран на: 18 Фев 2016, 13:10


Назад към Строителство и регулация


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 4 госта


cron