начало

Административното правораздаване в България вече е на второ място по бързина в ЕС Административното правораздаване в България вече е на второ място по бързина в ЕС

Необичаен (?) проект

Правила на форума
Ако искате да Ви помогнат, помогнете и Вие: Българската Коледа - http://www.bgkoleda.bg/ ; SOS Детски селища България - http://www.sosbg.org/ ; Спаси, дари на .... - http://www.save-darina.org/ ; И АЗ МОГА - http://www.icantoo.eu/ ; Единен дарителски номер - http://dmsbg.com/projects_list_actual.php ; Коледа 365 - http://koleda365.org/ ...


Необичаен (?) проект

Мнениеот nikka_ » 31 Май 2018, 14:54

Здравейте,
Абсолютно съм сигурна, че няма подобна тема тук. Става въпрос за условията и регулирането но проектиране (по-късно и изграждане) на конюшня за лично ползване (с некомерсиална цел). Та, ако хората имат проблеми с разбирането на наредбите и узаконяването на обикновени постройки като летни навеси и зимни градинки (например), представете си пред какво сме изправени аз и съпругът ми.
Трудността произлиза от там - какъв е статута на обекта? Животновъден, или ферма "тип заден двор", при положение, че в нея ще живеят (така е и замислена) само до 3 коня.
Различни архитекти твърдят различни неща. ЗАради това, че явно попадам все на некомпетентни такива, все още нямаме дори проект. А времето си тече и искам да преместя животното си от мястото, където е сега, защото условията не са добри.
Имаме нужда от адвокат, който да даде необходимите компетентни съвети и помощ.
Много пъти бяхме попитани дали искаме да правим нещото законно. Да, искаме. Но вече започвам да се питам не е ли по-лесно да си изградя сградата (в затънтено село е) и да не се занимавам с излишната бюрокрация....
Отчайвам се вече.

Моля да дадете съвет или да препоръчате адвокати, които биха ни помогнали.
Благодаря предварително.
nikka_
Нов потребител
 
Мнения: 4
Регистриран на: 31 Май 2018, 14:45

Re: Необичаен (?) проект

Мнениеот ivanov_p » 01 Юни 2018, 07:44

В България нещата се правят законно само имаш бол пари и свободно време! Няма нужда от такава екзотика, направете си конюшня в двора и забравете случая.
ivanov_p
Активен потребител
 
Мнения: 3309
Регистриран на: 26 Ное 2013, 19:53

Re: Необичаен (?) проект

Мнениеот nikka_ » 01 Юни 2018, 12:30

Ами ако някой завистлив съсед (каквито са всички в околността) реши да се оплаче? Разбирам, че да действам незаконно е най-лесното нещо на света. Но обичам да живея спокойно и да не позволявам изнудвания.
nikka_
Нов потребител
 
Мнения: 4
Регистриран на: 31 Май 2018, 14:45

Re: Необичаен (?) проект

Мнениеот karanedeff » 01 Юни 2018, 12:58

http://inscribe.free.bg/cgi-php/phpbb3/index.php
Аватар
karanedeff
Активен потребител
 
Мнения: 1234
Регистриран на: 30 Ное 2002, 17:20


Re: Необичаен (?) проект

Мнениеот probcho » 01 Юни 2018, 18:31

Здравейте,
по въпроса
nikka_ написа:- какъв е статута на обекта? Животновъден, или ферма "тип заден двор", при положение, че в нея ще живеят (така е и замислена) само до 3 коня.

Нормите казват
"Животновъден обект" е всяко териториално обособено място, на което се отглеждат селскостопански животни.
"Ферма" е животновъден обект, в който се отглеждат животни с цел добив на суровини и храни за предлагане на пазара.

Относно
nikka_ написа:Различни архитекти твърдят различни неща. ЗАради това, че явно попадам все на некомпетентни такива, все още нямаме дори проект.

Предполагам, че не точно това е проблема. Може би под "статут на обекта" да имат нещо друго предвид.
То от архитект до архитект разлика.
probcho
Потребител
 
Мнения: 905
Регистриран на: 27 Яну 2010, 22:55

Re: Необичаен (?) проект

Мнениеот vdggbg » 07 Юни 2018, 13:46

Няма нищо необичайно в инвестиционното Ви намерение. Това е приложимата норма:
ЗУТ, чл. 44. (1) В селата могат да се изграждат постройки на допълващо застрояване със селскостопанско предназначение от всякакъв вид.
(2) В градовете и във вилните зони постройки на допълващо застрояване за отглеждане на домашни животни могат да се изграждат по изключение само съобразно единен за зоната режим на ползване и застрояване, приет от съответния общински съвет.
(3) Стопанските постройки на допълващо застрояване за отглеждане на домашни животни се изграждат с височина до 5,5 м над прилежащия терен и до 8,5 м до най-високата част на покрива. В рамките на тези височини се допуска обособяването на второ ниво за складови нужди.
С други думи - ако имотът Ви е в село (според Закона за административно - териториално устройство на Република България) - можете да построите това, което пише по-горе, и да си гледате кончетата напълно законосъобразно. За определяне на законосъобразното разположение на постройката в план може да се обърнете към архитект. Строителството се разрешава въз основа на виза по чл. 41 (2) от ЗУТ. Строежът е от шеста категория (чл. 147 (1), т. 1 от ЗУТ). Не е необходимо одобряване на проект (което не значи, че не е необходим проект въобще - ако държите на животинките си, разбира се).
Аватар
vdggbg
Активен потребител
 
Мнения: 1056
Регистриран на: 24 Авг 2010, 17:11

Re: Необичаен (?) проект

Мнениеот nikka_ » 11 Юни 2018, 12:28

Много благодаря на всички за отговорите.

vdggbg, благодаря за извадката. Ще прегледам ЗУТ да се уверя, че е наистина приложимо за нас.
nikka_
Нов потребител
 
Мнения: 4
Регистриран на: 31 Май 2018, 14:45

Re: Необичаен (?) проект

Мнениеот nikka_ » 27 Юни 2018, 09:41

Ние продължаваме с проекта. Може да се каже, че сме доникъде.

Аз имам още един въпрос: може ли двата имота (урегулиран парцел с къща и земя със статут нива) да бъдат обединени и тогава би ли могло да се позволи застрояване на подобна "помощна" (не знам точно как се води) в неурегулираната част?
nikka_
Нов потребител
 
Мнения: 4
Регистриран на: 31 Май 2018, 14:45

Re: Необичаен (?) проект

Мнениеот vdggbg » 27 Юни 2018, 12:54

Могат да бъдат обединени, но това става с процедура по изменение на ПУП - бавно, трудно и скъпо. Иначе - в неурегулираната част може да се строи според площта - ако е до 10 дка - не върши работа (възможностите за застрояване са пренебрежимо малки).
Аватар
vdggbg
Активен потребител
 
Мнения: 1056
Регистриран на: 24 Авг 2010, 17:11


Назад към Строителство и регулация


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 госта


cron