начало

Административното правораздаване в България вече е на второ място по бързина в ЕС Административното правораздаване в България вече е на второ място по бързина в ЕС

Граници на СОС

Правила на форума
Ако искате да Ви помогнат, помогнете и Вие: Българската Коледа - http://www.bgkoleda.bg/ ; SOS Детски селища България - http://www.sosbg.org/ ; Спаси, дари на .... - http://www.save-darina.org/ ; И АЗ МОГА - http://www.icantoo.eu/ ; Единен дарителски номер - http://dmsbg.com/projects_list_actual.php ; Коледа 365 - http://koleda365.org/ ...


Граници на СОС

Мнениеот nikonikov » 14 Юли 2018, 20:52

Как се определят границите на самостоятелен обект в сграда?
Според Наредба 7 § 2. (1) Застроена площ на самостоятелни обекти в сградите (жилища, магазини, ателиета, кабинети, офиси и др. п.) е площта, ограничена от външните конструктивни очертания на външните ограждащи стени на обекта и осовите линии на разделителните стени към съседните обекти или към общите помещения в сградата. Към застроената площ на обекта (жилище и др.п.) се прибавя цялата площ на лоджиите и балконите, измерена по външните им конструктивни очертания.
Това ли са границите на обекта?
Конкретния казус е с магазин за обувки,който има голяма витрина на фасадата към главна улица.Витрината е на 30 см. навътре от фасадата,а пред нея има метална ролетна щора,която също е на вътре от фасадата(4-5 см).На витрината(от външната страна) е монтиран стелаж,на който са изложени мостри на обувки и са на 7-8 см на вътре от фасадата. и след като се спусне щората обувките остават от вътрешната страна.
Проблема е ,че от общината,позовавайки се на Наредба за извършване на търговия и услуги са съставили АУАН за нарушение на забрана за "излагане на стока извън търговския обект".Твърдят,че се изисквало разрешение за разполагане на ВПС :).Как да докажа,че обувките не са извън търговския обект?Не намирам решения по подобни казуси.Намирам само решения на Старозагорски съдилища(явно там е имало офанзива преди 4-5 год.),но не са точно такива.Там стоките са на тротоара пред обекта и на фасадата до него.
На съседен магазин са съставили Акт,за това,че такъв стелаж с обувки е поставен на вътрешната страна на входната врата,която се отваря на вън и така при отворена(постоянно) врата стоката(обувките) остават над общинска територия.Това има някакъв смисъл,но по същия начин са устроени всички Lafki.А не съм чул тях някой да им прави проблем за това.
А и как този стелаж ще е ВПС? :shock:
nikonikov
Младши потребител
 
Мнения: 28
Регистриран на: 02 Дек 2014, 01:01

Re: Граници на СОС

Мнениеот jkloj6 » 19 Юли 2018, 19:14

Разполагате ли със схема на самостоятелния обект (кадастрална схема), някаква строителна документация? Това, че витрината е "навътре", не означава, че обектът се "мери" по мислена линия, която свързва най-издадените елементи на сградата.
jkloj6
Нов потребител
 
Мнения: 4
Регистриран на: 25 Мар 2014, 13:49


Назад към Строителство и регулация


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 4 госта


cron