начало

Прокурорската колегия даде зелена светлина за закриването на още 38 районни прокуратури Прокурорската колегия даде зелена светлина за закриването на още 38 районни прокуратури

Основен ремонт на стара къща на същото стройтелно петно

Правила на форума
Ако искате да Ви помогнат, помогнете и Вие: Българската Коледа - http://www.bgkoleda.bg/ ; SOS Детски селища България - http://www.sosbg.org/ ; Спаси, дари на .... - http://www.save-darina.org/ ; И АЗ МОГА - http://www.icantoo.eu/ ; Единен дарителски номер - http://dmsbg.com/projects_list_actual.php ; Коледа 365 - http://koleda365.org/ ...


Основен ремонт на стара къща на същото стройтелно петно

Мнениеот angellazov30 » 14 Май 2019, 09:49

Здравейте. Имаме следният казус (както много хора в България) живеем в еднофамилна къща - близнак като притежаваме 1/2 идиална част от парцела . Къщата е стара строена 1940-1950 година (приблизително) . Съседната половинана къщата е НЕобитаема 15г и съответно е започнала да се руши , къщата е 2/3 гредоред 1/3 плоча, гредите вече са изгнили и ги чакаме до година-две да падне въпросната половина . Ние сме с бебе на 2 годинки и се притисняваме, че като падне тази половина ще повлече и нашата половина и да не дава господ нещо да стане с нас и бебето . Та нека се върна към главната цел. Стигнали сме до консенсус със съсобствениците да бутнем къщата и да направим нова . Трябва ли ни ВИЗ за строеж ако искаме да строй на същото стройтено петно ?
angellazov30
Нов потребител
 
Мнения: 2
Регистриран на: 14 Май 2019, 09:09

Re: Основен ремонт на стара къща на същото стройтелно петно

Мнениеот swenstyle » 15 Май 2019, 09:46

Много ясно трябва да разграничите, това което искате да направите и това какво ще направите по документи.
Ще я бурате физически това да речем е ясно, но в момента в който го обявите в общината, тръгвате по процедурата все едно мястото ви е празно.
Зависи в какво населено място сте, в кой квартал, ако е областен град, дали е вилна зона, дали е централна.
Ако сте в по-малко населено място, можете да си одобрите проект за основен ремонт, а да бутнете и построите наново всичко, спестявате си някой разходи по проектирането, но се ограничавате да построите къща със същите габарити. Ще трябва да предвидите пари и за почерпка тук там. Спестявате и доста срокове по институции (може би година), но си извършвате нелегални дейности. За къща 200-300 квадрата мисля че 2к лева за проектиране и инстанции ще ви стигнат (без включена почерпка).
По пътя на всичко официално с документи за събаряне и проектиране и строеж на нова къща, общо взето, докато текат сроковете по институциите, на строежа се работи физически, така че не се усещат като забавяне. Мисля че ще ви трябват 5-6к лева за проектиране и инстанции.
Тъй като обекта ви е малък, доста колеги биха определили цената като за бройка, не за РЗП, а вие сте двама съсобственика, ще ви излезе половин цена. Също така, може да се направи, проекта на 2 етапа и всеки да строи неговата половина когато иска.
Не съм виждал къщата, но е логично че ако подовата конструкция е гредоред, то той има връзка на разделителната стена. А покрива най вероятно е със обща столица. т.е. той е най-рисков, ако се струти да повлече и ващата половина. Стените на саморазрушаваща се къща падат единствено от натиска на срутващ се покрив. Ако са голи стърчащи стени, не могат да се самосрутят изведнъж. Т.е. възможно ли е да преработите частично покрива за да го разделите. А защо не и зидовете и гредореда, така че да продължите да ползвате вашата половина, а другата я оставяте на основи до първа плоча, така петното продължава да съществува в кадастъра, цяло.
swenstyle
Младши потребител
 
Мнения: 76
Регистриран на: 20 Окт 2015, 14:46

Re: Основен ремонт на стара къща на същото стройтелно петно

Мнениеот angellazov30 » 15 Май 2019, 11:57

Нека започна да отмятам едно по едно неясните неща . Живея в Гр. София, Община Подуяне. Пододохме документи за ВИЗА , но ни я отказаха поради други неуредина в парцела , които сега ще започна да уреждам лека полека. Той като до колкото подразбрах ще отнема доста време да се орпавят тези стари неуредици а в къщата живеем с малко бебе и ни притиснява срока който ще отнеме процедурата и поради тази причина почваме да мислим други варианти. Говорих с двама независими специалисти и мненията бяха две коренно различни като едното гласеше: Може да се подадат документи в Общината за спешен ремонт и укрепване на къщата (като вече от общината ще ни кажат точно за какво става дума като процедури документи и т.н.т.) . Второто мнение гласеше : До като не си оправиш другите документи от Общината няма да ти дадат документи дори и за ремонт на къщата. И сега съответно се чудя на кой да вярвам . Това за което съвпадна мнението на двамата господа е , че ако бутнем къщата ще се изисква вече ВИЗА за строеж. Относно това което сте констатирали по-долу, че гредите имат връзка на двете половини е така да. И сега почваме да се чудим какво може да се направи за да се укрепи едната половина на къщата в която живеем , като искаме да махнем старите греди от покрива и тези от етажа и да се налеят колони, трегери и респективно полчи , без да се бутне НЕизползваната половина на къщата ? Като искаме всичко да ни е законно и изрядно, не искаме да строим незаконно без никакви документи . Искаме всичко е да е нормално както трява да бъде, но просто се объркваме вече какво може , какво не може и как да стане . Типично за нашите институции всички си противоречат и прехвърлят топката на другите понеже не им се работи :shock:
angellazov30
Нов потребител
 
Мнения: 2
Регистриран на: 14 Май 2019, 09:09


Назад към Строителство и регулация


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 5 госта


cron