начало

Прокурорската колегия отложи дисциплинарките и увеличи щата за готвач, камериер и шофьор в „Боровец“ Прокурорската колегия отложи дисциплинарките и увеличи щата за готвач, камериер и шофьор в „Боровец“

Разрешение за поставяне на подвижно съоръжение за животни

Правила на форума
Ако искате да Ви помогнат, помогнете и Вие: Българската Коледа - http://www.bgkoleda.bg/ ; SOS Детски селища България - http://www.sosbg.org/ ; Спаси, дари на .... - http://www.save-darina.org/ ; И АЗ МОГА - http://www.icantoo.eu/ ; Единен дарителски номер - http://dmsbg.com/projects_list_actual.php ; Коледа 365 - http://koleda365.org/ ...


Разрешение за поставяне на подвижно съоръжение за животни

Мнениеот maxaffey » 16 Яну 2020, 01:37

Здравейте, имам доста странен казус за подвижни обоекти в земеделски имот, премествани всеки ден в имота или в съседни имоти.

Имаме проект за изграждане на поликултурна ферма за отглеждане на пасищни животни (т.е. гледаме на едни земеделски площи по една седмица приемрно първо телета, после кокошки, после прасета и т.н. и по този начин се получава много добра синбиоза и естествено отглеждане на тези животни - т.е. въртиме ги за да се запазват и наторяват естествено пасищата и т.н.)

!! Основното ми питане е какви документи ми трябват за поставянето на тези обекти в земеделските имоти:
- хранилките за животните
- поилките за животните
- едни подвижни "къщи" за кокошките които снасят яйца (изглеждат така: Изображение
- подвижни къщи за бройлери изглеждащи така: Изображение


Всичко ще се премества всеки ден, като ще се мести в различни земеделски имоти а не само един и примерно къщичките за кокошки и бройлери ще са около 30 броя!!!

Какви документи ми трябват според вас? Аз мислех да са с малки колела, но от това което чета в ЗУТ и НАРЕДБА № 19 ЗА СТРОИТЕЛСТВО В ЗЕМЕДЕЛСКИТЕ ЗЕМИ ми трябва проект, че даже и ПУП на по-големите имоти и то за всички а лошото е че няма разписано нищо за преместваеми обекти в земеделски земи!

Обсъждаме и въпроса да ги направим всичките тези неща на колела и да ги регитрираме в КАТ и КТИ като ремаркета и тогава можем да си ги мърдаме и слагаме където искаме, но за регистрация трябва доста по-сложна документация и изпитания и пак не е гаранция че ще стане!!!

Основния проблем е че изграждането на тази ферма е по проект финансиран с евросредства и нещата трябва да са повече от изрядни, за да ни ги заверят и признаят разходите, иначе дори не бих се и замислил за документи за това което мислиме да правим.
maxaffey
Нов потребител
 
Мнения: 7
Регистриран на: 01 Сеп 2009, 13:10

Re: Разрешение за поставяне на подвижно съоръжение за животн

Мнениеот swenstyle » 16 Яну 2020, 17:39

а защо искате да ги регистрирате в КАТ? вие ще се движите ли по пътишата за обществено ползване? регистрирате ли си в кат ръчната строителна количка, или куфара на колела?
къщата за носачки с гумите си я регистрирайте в КАТ, но на другите колибки гледайте като на колички бутани от хора.
swenstyle
Младши потребител
 
Мнения: 67
Регистриран на: 20 Окт 2015, 14:46

Re: Разрешение за поставяне на подвижно съоръжение за животн

Мнениеот maxaffey » 16 Яну 2020, 20:39

swenstyle написа:а защо искате да ги регистрирате в КАТ? вие ще се движите ли по пътишата за обществено ползване? регистрирате ли си в кат ръчната строителна количка, или куфара на колела?
къщата за носачки с гумите си я регистрирайте в КАТ, но на другите колибки гледайте като на колички бутани от хора.


Защото дори ако го поставя и голямото без гуми (защото го има и такъв вариант само на контейнер и се повдига, отдолу влиза ремарке и така се придвижва) в имота дори и да не е по проект, всеки може да пусне жалба че е незаконно строителство или е поставено без такова разрешение и ще ми напишат предписание да го махна а какво говорим ако са 10 или 20 на брой!

А освен това за да ги признаят по проекта ще ми искат някакъв документ, за да заверят документацията и да ги платят!!! Досега са ни искали или документи от КАТ (за МПС-та), от КТИ (за трактори, прикачен инвентар или ремаркета), за разрешително за строеж за сгради, навеси и др. или за една телена ограда ни свърши работа и становище от главния архитект че оградата не подлежи на разрешение за строеж.
maxaffey
Нов потребител
 
Мнения: 7
Регистриран на: 01 Сеп 2009, 13:10

Re: Разрешение за поставяне на подвижно съоръжение за животн

Мнениеот oberst » 21 Фев 2020, 12:05

Такива неща, но по-големи, които се дърпат от трактор има на поне едно място в България и проблеми няма. Това не са строежи, дори от шеста категория, най-малкото защото не са прикрепени към терена. На тези неща им казват "каравани", независимо дали са на колела или на шейни. Колкото ЗУТ касае строителните фургони и палатките, толкова касае и тях. За регистрация в КАТ - абсурд. Това не са ППС и не стъпват на пътната мрежа, а ако стъпваха, трябва ТЕХНОТЕСТ и всичко ще се разпадне още там. За разполагането на каравани, палатки и т.н. трябва да се види дали има някакви наредби в общината, където е обектът. Лично аз в двора си имам строителен фургон за работници и дали го местя напред-назад или не е все тая. Примерно, ако си оставите ремарке за мотокултиватор насред нивата, някой да дойде да се разправя. Понеже темата не ми е чужда, това се води пасищно, т.е. свободно отглеждане на животни и си има наредби за това, които не касаят нито ДНСК, нито КАТ. Относно плащането им по проект - това е оборудване. Как се плаща, примерно строително скеле или бормашина - с фактура. Понеже едва ли тези неща идват с фактура и сертификат, купувате си материали и сами си ги изграждате, по същия начин по който се рпави елесктропастир - фактура за коблчета, фактура за проводник и това е.
oberst
Младши потребител
 
Мнения: 19
Регистриран на: 20 Фев 2018, 17:05


Назад към Строителство и регулация


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 госта


cron