начало

Мобилно приложение ще събира доброволно от гражданите данни за коронавируса Мобилно приложение ще събира доброволно от гражданите данни за коронавируса

Прекратяване на изпълнително дело за издръжкаПрекратяване на изпълнително дело за издръжка

Мнениеот ivan_mirchev » 14 Окт 2019, 20:04

Здравейте,

Като длъжник (във връзка с наказателно производство по чл.183 от НК) сумата за дължимата издръжка по изпълнителното дело е възстановена. Следва предявяване на разпределение от страна на съдия изпълнителя. Въпросът ми е как може да се иска прекратяване на изпълнителното дело? И може ли това да стане по искане на взискателя?

Благодаря предварително.
ivan_mirchev
Младши потребител
 
Мнения: 41
Регистриран на: 18 Дек 2013, 12:02

Re: Прекратяване на изпълнително дело за издръжка

Мнениеот kalahan2008 » 16 Окт 2019, 22:06

Изпълнителното дело се прекратява в два случая:
1. Пълно плащане на всички задължения, вкл. и издръжки за текущ и за минал период, лихви и такси;
2. Настъпване на обстоятелства за отпадане на задължението за заплащане на издръжка - настъпване на пълнолетие на детето.

Доколкото издръжката е периодично вземане и всеки месец възниква ново задължение за текуща издръжка, някои съдебни изпълнители отказват да прекратяват изпълнителните дела дори и при пълно погасяване на задължението, до навършване на пълнолетие, с цел да се събират такси. Ако такъв е случаят при Вас, следва да искате издаване на постановление за приключване на изп. дело, а при отказ на съдебния изпълнител - да го обжалвате в 7-дневен срок на основание чл. 435, ал. 2, т. 6 от ГПК.
Ползването на адвокат не е задължително, но е препоръчително.
kalahan2008
Активен потребител
 
Мнения: 3497
Регистриран на: 12 Фев 2008, 10:53

Re: Прекратяване на изпълнително дело за издръжка

Мнениеот ivan_mirchev » 18 Окт 2019, 19:07

[quote="kalahan2008"]Изпълнителното дело се прекратява в два случая:
1. Пълно плащане на всички задължения, вкл. и издръжки за текущ и за минал период, лихви и такси;
2. Настъпване на обстоятелства за отпадане на задължението за заплащане на издръжка - настъпване на пълнолетие на детето.

Доколкото издръжката е периодично вземане и всеки месец възниква ново задължение за текуща издръжка, някои съдебни изпълнители отказват да прекратяват изпълнителните дела дори и при пълно погасяване на задължението, до навършване на пълнолетие, с цел да се събират такси. Ако такъв е случаят при Вас, следва да искате издаване на постановление за приключване на изп. дело, а при отказ на съдебния изпълнител - да го обжалвате в 7-дневен срок на основание чл. 435, ал. 2, т. 6 от ГПК.[/quote


Благодаря за отговора!

Според адвокатът ми, въпреки че си плащам оттук насетне издръжката /директно на майката/, съдия-изпълнителят ще продължи да търси по изпълнителното дело текущите суми. Това е което не схващам. Майката вече не получава пари от общината. Как е възможно такова положение - не ми е ясно. Решил съм да му изпратя квитанциите от изплатената до момента издръжка.
Относно спирането на изпълнителното дело - в рамките на наказателното производство съм си платил дължимите суми за издръжката, но все още не е ясно как точно ще бъде разпределена сумата. Мисля да платя разноските по делото и лихвите, но според адвоката ми - дори тогава аз не мога да искам прекратяване на изпълнителното дело. :oops: :oops: :oops: Е, това как е възможно? Трябвало майката да иска прекратяване или спиране на изпълнителното дело.

Благодаря на всеки, който се включи.
ivan_mirchev
Младши потребител
 
Мнения: 41
Регистриран на: 18 Дек 2013, 12:02

Re: Прекратяване на изпълнително дело за издръжка

Мнениеот yonkov » 03 Ное 2019, 04:46

Ще говоря примерно понеже не съм запознат с казуса. Ако сте осъден да заплащате по 100лв. не сте плащал 10 месеца и внасяте по сметката на ЧСИ 1000лв. Но това не изчиства задължението. По такива изпълнителни дела, родителят кому се дължи издръжката за детето е освободен от такси но Вие не сте.казано по друг начин при завеждане на някой и.д. взискателят е освободен и не внася такса за образуване и последващите действия. Това означава, че таксите се дължат от Вас по изпълнителното дело.(за образуване последващо действия и т.н.) Също така давност родител-дете не тече. Титула е стабилен още повече във връзка с Решение на РС/ОС. Давност не тече докато не навърши детето 18г. /Пълнолетен гражданин/ но ако продължи да учи веднага до навършване на 24г. мисля, че беше може да ви осъди да му заплащате издръжка. Ако е получавала издръжка от Общината, Вие /Длъжникът/ възстановява сумите на държавата. Тука нещата са много специфични и т.н...
yonkov
Младши потребител
 
Мнения: 16
Регистриран на: 24 Окт 2019, 02:11

Re: Прекратяване на изпълнително дело за издръжка

Мнениеот yonkov » 03 Ное 2019, 05:00

А относно прекратяването на и.д. изчиствате си сметките с ЧСИ да ви кажат от кантората му какво дължите (Комуникацията с ЧСИ само ПИСМЕНО!!!) Плащате и пускате молба за прекратяване на и.д. Ако Ви откаже както колегата каза обжалвате постановлението му обжалвате пред съда. Имайте предвид, че ако адвоката на майката на детето Ви я е представлявала пред ЧСИ демек адвоката е занел документите със сигурност е представил и адвокатско пълномощно от 50 до 300лв :) зависи от колегата
yonkov
Младши потребител
 
Мнения: 16
Регистриран на: 24 Окт 2019, 02:11

Re: Прекратяване на изпълнително дело за издръжка

Мнениеот ivan_lawyer » 03 Ное 2019, 08:01

Вече не се дължи адвокатски хонорар - под никаква форма - Наредбата на Адвокатите е отменена и с това се приключи ненормалното поведение на адвокатите - да се тормозят длъжниците. Адвокатите са едно племе - алчно - грозно и зло. Това е най-лошото явление на правото - с всички сили да си оправдаят хонорара (като след това - мажат - лъжат - не се явяват по дела).

Разбира се - понякога има нужда от тези персони - но дано да е все по-рядко. Впрочем - Директивата на ЕС - която обхващаше отменената Наредба на Адвокатурата е приложима и към Закона за ЧСИ и към Закона за Нотариусите, пък и може и да се поспори по въпроса - но - рано или късно смутните кърджалийски времена ще отминат.

С две думи - детето не трябва да страда от белтъчен глад - аз си спомням, че при някои правителства храната стигаше - поне на ниво - представителен концлагер. Тоест - храна и дете е нещо неразривно.
ivan_lawyer
Активен потребител
 
Мнения: 4807
Регистриран на: 25 Мар 2008, 17:46


Назад към Изпълнително и обезпечително производство


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 госта


cron