начало

Мобилно приложение ще събира доброволно от гражданите данни за коронавируса Мобилно приложение ще събира доброволно от гражданите данни за коронавируса

Моля за съвет! Сложен казус по Изп. делоМоля за съвет! Сложен казус по Изп. дело

Мнениеот leoto6ko » 23 Яну 2020, 19:21

Здравейте, накратко казуса ми е, че 2005 г. взех с Кредит и съм Ипотекирал къща , която в Нот. акт не е индивидуализирана с конкретно РЗП, а само има ЗП и са изброени 6 етажа. При последвалата след предсрочна изискуемост Публична продан от 2015 г., ЧСИ прави експертна оценка с оценител, който приема, че къщата е 5 ет. и общо 470 кв.м.. Въпреки че в Описа , на който присъства и оценителя са описани 6 етажа, както е и по документи за въвеждане в експлоатация - изброени са 6 етажа и 595 кв.м. От там и всички последващи документи по ИД са с неточна индивидуализация на имота без конкретна площ, дори и в Постановлението за възлагане не пише площ на къщата. След като съм пропуснал да оспоря тази неточност при определянето на цената за първата продан, защото ми бе съобщена само цената, след това вече нямам никаква възможност да се защитя от това ощетяване и сега вече има определен купувач, който участава на последната продан за имот оценен за 470 кв.м., а ще получи реално 595 кв.м. Според съда /оставил без разглеждане жаблите ми/ и ЧСИ няма проблем, но аз се чувствам ощетен от закона и безпомощен да се защитя от тази несправедлива и неточна оценка на ЧСИ, която щета е за 125 кв.м. площ , която дори по цената на придобиване на къщата на ПП е огромна. Приемам всякакви идеи и предложения за Оспорване на проданта.
leoto6ko
Нов потребител
 
Мнения: 4
Регистриран на: 23 Яну 2020, 18:17

Re: Моля за съвет! Сложен казус по Изп. дело

Мнениеот propensity » 30 Яну 2020, 15:57

Както сте разбрали от становище на ЧСИ и съд - всичко е приключило. Нищо не можете реално да направите.

Първо, в чие присъствие е направен оглед и опис на имота? Ако сте били там - най-вероятно вие или ваш представител е разписал протокола за опис. Ако не сте били там - вие сте си виновен.

Второ, имали сте поне две възможности за жалба. Първият със самия опис. Вторият с насрочване на проданта.

Има си давоностни срокове, които си течат. Светът не може да ви чака да ви "хрумне".

И нещо друго. Евентуалните купувачи много добре виждат и броят колко са етажите, както и цялостното състояние на имота. Едно нещо струва толкова, колкото струва, без значение какво пише в листче хартия на общия фон.

Пиете студена водица и дург път ще знаете.
propensity
Потребител
 
Мнения: 106
Регистриран на: 04 Сеп 2018, 00:00

Re: Моля за съвет! Сложен казус по Изп. дело

Мнениеот leoto6ko » 31 Яну 2020, 21:33

Първо да кажа, че присъствах на описа и вещото лице описа реалните етажи. Второ при изготвяне на оценката, която не ми е представена от ЧСИ, ВЛ е оценил по-малка квадратура. Изискването е да ти се съобщи Нач. цена на Проданта, но не и Експ. оценка. Аз студената вода съм си я изпил и знам, че проблема на давещия се е само негов, но е добре да се промени нещо в практиката за да не пият студена вода и други хора. Не е нормално да не можеш да оспорваш оценката на вещото лице при положение, че е допуснал явна фактическа грешка..
leoto6ko
Нов потребител
 
Мнения: 4
Регистриран на: 23 Яну 2020, 18:17

Re: Моля за съвет! Сложен казус по Изп. дело

Мнениеот propensity » 01 Фев 2020, 01:45

Глупости на таркалета!

След като сте присъствали на описа, ВЛ е описало всичко в протокола, включително и квадратурата, най-малкото защото вещите лица стъпват на документ за собственост преди да започнат описа. Каквито и забележки да е имало по описа е можело да ги възразите на място или да обжалвате пороците в описа в 7-дневен срок от описа. Ако сте подпидасли прокотола, значи сте били съгласен с данните в него.

Изискването е да ти се съобщи Нач. цена на Проданта, но не и Експ. оценка


Че тя началанта цена винаги се определя на база "Експ." оценка, законово изискване.
И никой не е длъжен ви "представя" каквото и да е било. Вие сте страна по делото - можело е по всяко време да сте искали достъп до изп. дело за да разгледате каквото ви трябва, в т.ч. и оценката.

Но най-вече, при насрочване на проданта, за която вие сте били известен, се изготвя обявление на имота, в което обявление същият е щателно индивидуализиран. Дори тогава, след като сте открили пороци в описа на имота е можело да сезирате съда - в 7-дневен срок. След него водицата става все по-студена.
Не е нормално да не можеш да оспорваш оценката на вещото лице при положение, че е допуснал явна фактическа грешка..


Можело е. Това, че вие сте изпуснали два срока да го направите е ваш проблем.
propensity
Потребител
 
Мнения: 106
Регистриран на: 04 Сеп 2018, 00:00

Re: Моля за съвет! Сложен казус по Изп. дело

Мнениеот leoto6ko » 01 Фев 2020, 11:16

Поредния компетентен теоретик! Реалноста е различна от теорията, защото в Описа и всички останали документи имота не е индивидулизиран с конкретно РЗП, а само са изброени етажи и ЗП. Така е допусната фактическа неточност, която не може да се оспори защото е преклудирана. При положение, че Експ. оценка не ти е съобщена, би трябвало да може да се оспори при узнаване на даден порок по ИД, а не да ти сипват още студена вода....
leoto6ko
Нов потребител
 
Мнения: 4
Регистриран на: 23 Яну 2020, 18:17

Re: Моля за съвет! Сложен казус по Изп. дело

Мнениеот ivan_lawyer » 01 Фев 2020, 14:00

Може да направите иск срещу ЧСИ.

Първо направете така - отидете - авторитетно - поискайте името на застрахователя им. Това ще ги спече, евентуално - тоест - че ще дръпнете предварително пари.

Плаче си за дело - но - пък нови разноски.
ivan_lawyer
Активен потребител
 
Мнения: 4807
Регистриран на: 25 Мар 2008, 17:46

Re: Моля за съвет! Сложен казус по Изп. дело

Мнениеот propensity » 01 Фев 2020, 14:45

Повтаряш се като развален грамофон. То и аз, за това спирам.

би трябвало да може да се оспори при узнаване на даден порок по ИД, а не да ти сипват още студена вода....


За 15 пореден и полседен път - МОЖЕЛО е да обжалваш, най-малкото когато е насрочена проданта и си видял обявлението с пороците в индивидуализацията.

След като си изпуснал този 7-дневен срок и се е стигнало до продан и постановление за възлагане, съдът няма право -- ограничен от ГПК -- да разглежда минали събития, каквито са били описа и назначаване на публична продан.

От това по-просто не мога да го кажа.

Евентуален иск с/у ЧСИ, за мен лично, е обречен.
propensity
Потребител
 
Мнения: 106
Регистриран на: 04 Сеп 2018, 00:00


Назад към Изпълнително и обезпечително производство


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 госта


cron