начало

Съдийската колегия отново ще поиска Пленумът да съкрати два щата във военни съдилища Съдийската колегия отново ще поиска Пленумът да съкрати два щата във военни съдилища

Закупена нова версия на програма, а използване на стара?

Защита на авторски и сродни права, индустриална собственост, патенти и полезни модели
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Закупена нова версия на програма, а използване на стара?

Мнениеот a_todorova » 25 Апр 2016, 12:28

Здравейте.
В нашата фирма имаме закупен MS Office 2013, но е ужасен и не искаме да работим с него. Та го махнахме и инсталирахме MS Office 2003, който по ни приляга за работа. Само че за него нямаме лиценз.
Въпросът ми е: в нарушение ли сме в този случай? Инсталацията е направена само на един компютър, новата версия не е инсталирана никъде, т. е. пак ползваме само едно копие на програмата.
И по принцип легално ли е да закупиш нова версия на някакъв софтуер, а да използваш стара, която вече няма как да купиш? Като си помисля, по този начин не ощетяваш производителя - ти си закупил от него един лиценз за неговата програма и ползваш едно копие, него едва ли го бърка коя точно версия ползваш.
От друга страна пък за да инсталираш старата версия, реално използваш незаконен начин да я активираш с разни хакерски методи.
Питам и по принцип, зашото и новия Windows хич не ни харева и искаме да сложим 7-цата.
Странно защо никой производител на софтуер не иска да продава стари версии на продуктите си, всички продават само последната версия.
a_todorova
Нов потребител
 
Мнения: 4
Регистриран на: 26 Фев 2016, 12:58

Re: Закупена нова версия на програма, а използване на стара?

Мнениеот jhoro » 25 Апр 2016, 21:16

Съвсем формално - да, в нарушение сте. Защото на фактурата е посочена една версия, с един регистрационен ключ, а вие ползвате нещо друго.
Производителите на софтуер не продават стари версии, щото искат да продават новите. Но - за операционни системи има (продават се) регистрационни ключове - и OEM, и обемно лицензируеми - и за Win 7, и за Win 8.1.
Конкретно за офис пакет - препоръчвам Ви OpenOffice или Office Libre. Безплатни са, вършат същата работа, а интерфейса не е много по-различен - бързо ще свикнете.
jhoro
Потребител
 
Мнения: 765
Регистриран на: 05 Окт 2006, 11:58

Re: Закупена нова версия на програма, а използване на стара?

Мнениеот ivanov_p » 25 Апр 2016, 21:33

OpenOffice или Office Libre.


И двата са много добри и се чудя как хората влизат в екшъни вместо да ги свалят?
ivanov_p
Активен потребител
 
Мнения: 3177
Регистриран на: 26 Ное 2013, 19:53

Re: Закупена нова версия на програма, а използване на стара?

Мнениеот smith7 » 12 Яну 2019, 01:26

ivanov_p написа:
OpenOffice или Office Libre.


И двата са много добри и се чудя как хората влизат в екшъни вместо да ги свалят?

Доста стара тема, но подобно изявление може да направи само човек, който е ползвал MS Office за няколко минути и му се привижда, че Open/Libre Office са "много добри" и "почти същото". Един иска Мерцедес, другият му казва - защо да даваш маса пари, вземи си Вартбург, все същото е - пак има 4 врати, 4 гуми, кормило, 3 педала, фарове. Ще ти върши работа. Аналогията е близка!
smith7
Нов потребител
 
Мнения: 9
Регистриран на: 12 Яну 2019, 00:39


Назад към Интелектуална собственост


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта


cron