Страница 1 от 1

Сертификат за оценки на имоти

МнениеПубликувано на: 27 Май 2014, 23:06
от anikop
Въпроса ми е малко по-особен за аудиторията, но не може да няма отговор тук. Редно ли е човек, който е изкарал курс за оценители на недвижими имоти, но не е включен в списъка на независимите оценители в България да извършва оценки към Съдебно-изпълнителните служби, въпреки че е включен в списъците на вещите лица. И съдия-изпълнителите търпят ли санкции, че назначават такива лица да определят пазарни цени на имоти.

Re: Сертификат за оценки на имоти

МнениеПубликувано на: 26 Юни 2014, 19:20
от vdggbg
С риск да възбудя полемика с отговор на въпроса Ви с едномесечна давност - "списъкът на независимите оценители" е горе-долу със същата стойност като списъка с членовете на Бирената партия (дано да ме разбирате). Независимото оценителство не е измежду регулираните професии в Република България - тая работа може да я върши всеки, който има необходимата професионална квалификация да оценява едно или друго нещо. А, в случая, професионалната квалификация е резултат от придобиване на определени академични знания, не от включване в някакъв списък.

Re: Сертификат за оценки на имоти

МнениеПубликувано на: 19 Окт 2014, 11:25
от enter
vdggbg написа:С риск да възбудя полемика с отговор на въпроса Ви с едномесечна давност - "списъкът на независимите оценители" е горе-долу със същата стойност като списъка с членовете на Бирената партия (дано да ме разбирате). Независимото оценителство не е измежду регулираните професии в Република България - тая работа може да я върши всеки, който има необходимата професионална квалификация да оценява едно или друго нещо. А, в случая, професионалната квалификация е резултат от придобиване на определени академични знания, не от включване в някакъв списък.

А аз без риск да възбудя полемика след дългомесечна давност си мисля ,че законът за независимите оценители е на друго мнение. Вж чл .3 ал 2 и чл. 16

Re: Сертификат за оценки на имоти

МнениеПубликувано на: 30 Яну 2015, 20:00
от vdggbg
Не че има кой-знае какво значение, но "независимите оценители" не са в списъка на регулираните професии в Република България (за Разлика от Румъния и Хърватска, примерно). Дали това е пропуск - съзнателен, или не - на Министерския съвет - не се наемам да твърдя. В контекста на въпроса - няма пречка всеки, който притежава нужната квалификация, да извършва оценки на едно или друго, и по един или друг повод - стига да не упражнява това си занятие като професия - точно както вещите лица участват в съдопроизводството, без тази им дейност да се смята за професия.
Специално за enter, понеже разпознавам и уважавам иронията, когато я срещна, ще дам още един пример - повечето от вещите лица (архитекти и инженери), регистрирани към съответните съдебни райони, не са членове, съответно, на КАБ и КИИП - и това не пречи на съдебните състави да кредитират експертизите им.

Re: Сертификат за оценки на имоти

МнениеПубликувано на: 04 Фев 2015, 16:51
от prnedev
То и аз да се включа с кажи речи седмица закъснение :-)

vdggbg написа:Не че има кой-знае какво значение, но "независимите оценители" не са в списъка на регулираните професии в Република България (за Разлика от Румъния и Хърватска, примерно)....


Ако гледате този списък на регулираните професии:
http://mail.nacid.bg/newdesign/qual/?id=23
Много много не му вярвайте :-) Рискувате да кажете, че професиите "нотариус" и "частен съдебен изпълнител" не са регулирани :-)

Колкото до основният въпрос - "Редно ли е човек, който е изкарал курс за оценители на недвижими имоти, но не е включен в списъка на независимите оценители в България да извършва оценки към Съдебно-изпълнителните служби, въпреки че е включен в списъците на вещите лица." - няма пречка (чл.468 ал.1 ГПК), стига този човек, който прави оценките да е нает на трудов договор при съдебният изпълнител (т.е., да не е външен оценител, работещ по поръчка - чл.4 т.1 ЗНО).