Страница 1 от 1

Авторски права снимки

МнениеПубликувано на: 30 Ное 2016, 11:04
от doroteyazlateva
Здравейте,
имаме следния казус. Наследихме любителски уебсайт, в който се качват новини, свързани със личности и събития от света. Получихме писмо на електронната поща, в което се твърди, че използваме изображение, защитено с авторско право. Писмото идва от кантора в Берлин и представлява предупреждение, придружено с подкана за подписване на предварително попълнена cease and desist форма в седем дневен срок. Никъде няма допълнителна информация дали наистина изпращачът или неговият клиент наистина имат авторски права над каквото и да е. Освен това изображението е публикувано в сайта ни заедно с водния си знак и никъде не твърдим или претендираме за собственост.

Въпросите са ми няколко. Как да процедираме в бъдеще? Дали да изтрием въпросното изображение и по този начин отсрещната страна има ли основания да продължи да претендира? Дали да изискаме допълнителна информация относно изображението?
Дали да премахнем всички изображение, за която нямаме изрично авторско разрешение? Какви санкции евентуално бихме отнесли? В случай че сме виновни до какви разноски ще трябва да поемем на отсрещната страна?

Какво казва българското законодателство по този въпрос (имайки предвид базираната в Берлин компания, предявяваща претенции) - съществува ли вариант да игнорираме предупреждението?

Бих искала да попитам също как може да се ползват снимки за любителски сайт, без да се нарушават правата? Става въпрос за снимки на известни личности и общодостъпни локации. Могат ли да се използват снимки от Фейсбук - без да се свалят и качват в сайта, а просто като се използват линкове от социалната мрежа?

Ако се отбележи изрично авторът на изображението, може ли да се ползва в такъв случай?

Понеже много от потребителите ни качват снимките, отбелязано е в сайта, че ние не носим отговорност за качването. Това как се приема и има ли значение?

Предварително благодарим за отделеното време и внимание.
Поздрави,
Доротея Златева

Re: Авторски права снимки

МнениеПубликувано на: 30 Ное 2016, 13:08
от ivanov_p
На мене ми бяха казали да не пиша в теми за авторско, че имало специалисти дето много ги чаткали нещата, но кибикът има право два пъти да се обади и един да мести и затова ще споделя, че е налице поредната тема зачекната от някой, получил писмо от фамозна фирма от Берлин, която да го муфти за авторски продукти. В зората на демокрацията търговци, вкл. и аз, получаваха писма, интернета не беше така развит, от предимно швейцарски фирми, които искаха яки суми за какво ли не. Напр. получаваш писмо, което хвърляш в коша, а след 2-3 месеца фактура, за към 1000-1500 долара, че не си им платил някаква консултация или оценка и същите люти закани за последиците от неизпълнение, пък не чух някой да е бил осъден.
Отделно практиката на нашите съдилища е да присъждат по 100-200 лв. за ползване на снимка и то при доказано и безспорно авторство, затова моят съвет е да се игнорира писмото или да се отговори от адвокат.
Може да свалите изображението, но то се пази в базите данни на интернет.

Re: Авторски права снимки

МнениеПубликувано на: 30 Ное 2016, 13:58
от doroteyazlateva
Здравейте,
Много Ви благодаря за изказаното мнение, г-н Иванов.

Re: Авторски права снимки

МнениеПубликувано на: 30 Ное 2016, 16:06
от ivanov_p
Продължавате ли обаче със сайта трябва да направите договор с някоя информационна агенция, която да ви предоставя новините и снимките, от една страна е несериозно да сваляте от други сайтове, от друга ще имате системни неприятности, вкл. и наказателно правни, защото някой сайтове имат условия, които едва ли сте чели, с изрична забрана за копиране, при други може с препратка и т.н. Ако няма такива забрани може да свалите снимка, само ако тя пояснява материала, като изрично посочите автора и проверите дали той не е въвел обща забрана за това, а ако авторът е неизвестен трябва да дадете максималната възможна информация за него, каквато имате.

Re: Авторски права снимки

МнениеПубликувано на: 08 Окт 2018, 08:32
от mawwan
Снимки с авторски права Много хора трябва да дават приоритет, поради авторски снимки. Накара много хора наистина да бъдат хванати.

Re: Авторски права снимки

МнениеПубликувано на: 12 Яну 2019, 13:12
от smith7
ivanov_p написа:Отделно практиката на нашите съдилища е да присъждат по 100-200 лв. за ползване на снимка и то при доказано и безспорно авторство

Нашите може да действат така, но съдът в Берлин едва ли ще отсъди 100 евро глоба (ако заплахата е реална, а не блъф). Отделна тема е колко ще струват разноските по делото. Това, че не е ясно чия е дадена снимка не е успокоение. Ако не друго, поне може да се напише ясно, че всеки който забележи своя творба на сайта и не иска да е там да подаде сигнал и снимката ще бъде махната веднага. Освен това Google има визуална търсачка и ако дадена снимка е копирана 1:1 без корекции е много вероятно да бъде открита на много места и на първоизточника си.