Страница 1 от 1

Преотстъпване на авторски права - задължително ли е?

МнениеПубликувано на: 10 Май 2017, 18:42
от jurumova
Здравейте. Прочетох някои теми в този раздел. Аз нямам никакви правни познания, но имам нужда от малка насока относно моя казус.

Имам сайт, в който публикувам изключително авторски текстове, които са по специфични теми. Съвсем скоро получих предложение да споделям част от статиите си от по-голям сайт. До момента нито аз съм изисквала от тях нещо, нито те от мен.
В мой сайт изрично е упоменато, че всички статии са авторски.
"Всички материали на тази страничка са © на нейният автор, освен ако не е посочен друг.
Copyright: Except where otherwise noted the content of this site is licensed under a
Криейтив Комънс договор
Това произведение е лицензирано под Creative Commons Признание 4.0 International License"

Днес получих съобщение, че съм задължена едва ли не да преотстъпя авторските права върху моите статии.

"Здравейте!
Моля, да ни изпратите Вашите данни, за изготвянето на договор с главния Администратор на ***, за преотстъпване на авторски права от Ваша страна, за да можем да продължим да ползваме статиите Ви в сайта ***."

А мен това малко ме смущава. Аз нямам против да споделят моите статии. А и те винаги оставят връзка към моя сайт и упоменават, че аз съм автор.
Питането ми е дали съм задължена да преотстъпя авторските си права, защото те споделят статиите ми?
И дали няма вариант, в който аз не отстъпвам правата си, но те имат право да споделят моите статии, без да им навредя пред закона?

Те излизат с довод, че са зачестили проверките за авторско право и това налага да преотстъпя авторските права върху статиите си.
Но на мен това ми се вижда малко като изнудване...

Благодаря на всеки, който се отзове. :D

Re: Преотстъпване на авторски права - задължително ли е?

МнениеПубликувано на: 10 Ное 2018, 23:42
от informator
Трябва да ви уведомя, че почти сигурно сте жертва на неправомерен натиск от страна на въпросното медийно издание.Законът за авторското право визира в своите разпоредби много различни хипотези относно същността, ползването и разпореждането с авторското право върху интелектуална собственост.Дали ще ползвате или ще прехвърлите ваше право върху ваша интелектуална собственост, това може да решите единствено вие и никой друг.Може да прехвърлите правото върху ваша интелектуална собственост, но само след предварително и
и адекватно заплащане.Ако не се договорите за такова възмездно заплащане, вие рискувате по-нататъшно ползване на вашата интелектуална собственост без ваша знание и контрол, а това е доста опасно.

Re: Преотстъпване на авторски права - задължително ли е?

МнениеПубликувано на: 12 Яну 2019, 13:04
от smith7
Преотстъпване на авторски права ми звучи като подаряване на правата върху статиите. Нужно е само да напишете лиценз с условия за ползване. Примерно "можете да копирате и публикувате този текст при условие, че запазите частта указваща оригиналният автор ХХХ и линк към първоизточника http://... Някой или иска да злоупотреби или е крайно неориентиран и е формулирал лошо искането си.