Страница 1 от 1

Авторско право на книги втора употреба

МнениеПубликувано на: 15 Юли 2017, 00:48
от nelly_koeva
Здравейте,

Ще съм благодарна, ако ми дадете повече информация по следния казус: става въпрос за един от сайтовете за продажба на книги втора употреба, стари книги и антикварни книги. Много пъти съм попадала на различни книжари, които продават някои от книгите си на цени, надскачащи реалната 2,3, а понякога и повече пъти. Като тук не става въпрос за антикварни или редки издания.
Например ето тази книга, която се продава в книжарницата на издателството на цена от 7,80 лв., във въпросната платформа се продава от двама различни книжари на цени от 18 и 23 лв. Срещала съм и различни учебници на университетски издателства, които най-вероятно се продават в книжарниците на университетите (повечето не разполагат с онлайн книжарници, за да проверя), но се продават в платформата, отново на цени 2-3 пъти надхвърлящи оригиналната.
Оправданието на собственика на сайта е, че това е вторична продажба, отделно и че повечето книги били наследявани, от домашни библиотеки, бракувани книги и т.н.
Тук може ли да се говори за нарушаване на авторското право и като цяло подобно нещо може ли да се счита за легално? Защото в крайна сметка и аз мога да си купя книга за 10 лв., да я прочета и после да я препродам на двойна цена...
Рових се в ЗАПСП, но не успях да си отговоря сама. :roll:

Re: Авторско право на книги втора употреба

МнениеПубликувано на: 17 Юли 2017, 12:15
от jhoro
Дълъг въпрос с кратък отговор:
Във въпросния сайт книгите се предлагат - продават се чак когато някой ги купи! Щом въпросния купувач е съгласен да заплати исканата сума - проблеми няма.
Цена има когато има сделка - другото са само оферти!

Re: Авторско право на книги втора употреба

МнениеПубликувано на: 12 Яну 2019, 13:24
от smith7
Авторски права са нужни на издателя за да издаде книгата. Copyright означава право на създаване на копие - копието вече е създадено и е стока от хартия. Ако искаш от притежаваната книга да направиш още една със същото съдържание, тогава вече ти трябват авторски права (лиценз). Т.е. с твоето копие правиш нарушение дори да го подаряваш, но издадената книга си е с уредени права и е една хартиена стока като стар часовник на 100 години.
nelly_koeva написа:Защото в крайна сметка и аз мога да си купя книга за 10 лв., да я прочета и после да я препродам на двойна цена...

Може - продавай. Трудното е да намериш купувач. Може да я продадеш дори без да си я чела, казват му търговия.