Страница 1 от 1

Авторски права върху статии в сайт

МнениеПубликувано на: 18 Авг 2021, 01:06
от dddiiimmmiiitttuuurrrr
Здравейте !
Ако си направя сайт за новини + научни статии за животните, но ще има магазин и ще продавам продукти за животните.
Ако научните статии или новините ги взимам от други сайтове например от някоя ветеринарна клиника е описала някое заболяване какво е или как се лекува и аз взема статията и я сложа в моя сайт, НО напиша от къде съм я взел и оставя линк към техния сайт също дали ще е проблем. Като знаем, че и ще продавам в сайта продукти за животните, но в него ще има статии взети от други сайтове, клиники и т.н, но ще съм се позовал, че съм ги взел от тях.
Дали мога да имам някакъв проблем с авторските права и как да постъпя, за да не наруша закона ?

Re: Авторски права върху статии в сайт

МнениеПубликувано на: 18 Авг 2021, 20:51
от ivanov_p
Има специалисти в тази област. Аз лично ще ви посъветвам да преразкажете общите приказки от сайтовете, защото това в никакъв случай не са "научни" статии, вместо да нарушавате чужди права, защото публикуването на статията без разрешение е такова нарушение. Може да публикувате кратък обзор и да дадете препратка, но според мен с цяла статия ще имате проблем.

Re: Авторски права върху статии в сайт

МнениеПубликувано на: 19 Авг 2021, 13:55
от dddiiimmmiiitttuuurrrr
Например статия от сайт на лаборатория е описано за какво е полезен Витамин А или какво е някакво определено заболяване. Ако взема от 2-3 сайта и ги променя с по-различни думи дали тогава ще е проблем ?
А за новините как стои някой знае ли ? Например по БТВ и Нова дават еди си кой лекар казал нещо, че кучетата трябва да се хранят с определени храни и аз ако съм гледал новините и го преразкажа например според д-р .... кучетата трябва да се хранят с ....

Re: Авторски права върху статии в сайт

МнениеПубликувано на: 19 Авг 2021, 14:29
от ivanov_p
Някой неща може да правите в определен обем информация, други не. Няма общо правило, едни снимки са изцяло защитени, други може да публикувате при определени условия, това зависи от автора, същото е и с научните дисертации, някой автори ги пускат свободно, за други трябва да платите, за да ги прочетете в нета, но цитирането и в двата случая трябва да е кратко и с посочване на автора и публикацията. За това ви трябва консултация със специалист в тази област. Моят съве те да избягвате всичко чуждо, то не само е нарушение, а ще направи и сайта ви несериозен.

Re: Авторски права върху статии в сайт

МнениеПубликувано на: 19 Авг 2021, 16:22
от dddiiimmmiiitttuuurrrr
Дори и да взема от 3-4 сайта и ги съединя и преразкажа на дадена тема например "Ползите на витамин А" и тогава ли трябва да се позова на източниците ?
А как да разбера коя статия е свободна и за коя трябва да платя ?
И добре ще се консултирам със специалист, но то за всеки автор, статия и сличай е различно. Аз ще пиша статии всеки ден по 5-6 и как да се консултирам по 5-6 пъти на ден ?А това, че сайта ще е несериозен според мен не е така. Като проверя например за какво е полезен Витамин А и излизат в 10 сайта почти едни и същи текстове.
Как да направя статия без да копирам и взимам - как да напиша какво е витамин А или за какво е полезен ? Аз ако пиша такива неща или трябва да открия нещо ново или трябва да напиша учебник по медицина.
Статиите ще бъдат на тема – какво е Витамин А и за какво е полезен, ползи от определена храна, какво е анемия и как се лекува ? Какво е AST изследване ?
Идеята е, че аз не съм медицинско лице и няма как да напиша научна статия какво е витамин А и за какво е полезен и всички други изброени по-горе. Това означава, че аз трябва да ги взимам от различни сайтове от 3-4-5 сайта (например някои лаборатории), като взимам от всеки сайт по-малко и променям думите и словореда.
В сайта ще се продават на по-късен етап витамини, добавки и др продукти (след издаване на всички разрешения). Може ли да имам проблем с авторските права, като се знае, че съм взимал от други сайтове информация, а също в сайта продавам продукти ?
Какво да на направя ?
1. Да копирам цялата статия и да напиша от кой автор и от къде съм я взел ?
2. Да копирам цялата статия, но след одобрение от автора на статията и да напиша от къде съм я взел
3. От 3-4 сайта да взема различни изречения, да сменя словореда и да използвам на места други думи и да не цитирам никого ?
4. друго

Re: Авторски права върху статии в сайт

МнениеПубликувано на: 19 Авг 2021, 23:57
от dddiiimmmiiitttuuurrrr
ivanov_p написа:Има специалисти в тази област. Аз лично ще ви посъветвам да преразкажете общите приказки от сайтовете, защото това в никакъв случай не са "научни" статии, вместо да нарушавате чужди права, защото публикуването на статията без разрешение е такова нарушение. Може да публикувате кратък обзор и да дадете препратка, но според мен с цяла статия ще имате проблем.


А така дали ще имам проблем ?
В google когато влезеш в настройки -> разширено търсене -> права за ползване -> избирам "безплатни за употреба, споделяне или променяне, дори с търговска цел" и мисля, че всички резултати, които излязат мога да ги ползвам след като ги цитирам и дори да продавам продукти после няма да е проблем.