начало

Завишаването на наказанието за кражба на кола е необосновано Завишаването на наказанието за кражба на кола е необосновано

Гражданство чрез брак - няколко въпроса

Казуси свързани с придобиване, установяване, освобождаване и възстановяване на гражданство. Статут. Визови проблеми.


Гражданство чрез брак - няколко въпроса

Мнениеот ivan183 » 15 Окт 2018, 18:47

Здравейте !
Историята е дълга, така....решихме да сключим брак с една бразилка.Въпроса ми е, след като го направим, трябва ли да стоим 3 години в България без да излизаме за да получи гражданство.Защото, ще е много трудно тя да работи тук.
За другите документи и галимации горе-долу ми стана ясно.
ivan183
Нов потребител
 
Мнения: 3
Регистриран на: 15 Окт 2018, 18:21

Re: Гражданство чрез брак - няколко въпроса

Мнениеот propensity » 16 Окт 2018, 14:10

За да получи постоянно гражданство, съпругата ви трябва да пребивава в страната за срок от 5 продължителни години, като се позволени отсъствия до 6м. за календарна година.
propensity
Младши потребител
 
Мнения: 12
Регистриран на: 04 Сеп 2018, 00:00

Re: Гражданство чрез брак - няколко въпроса

Мнениеот ivan183 » 18 Окт 2018, 18:36

Защо ми се струва, че четох за 3 години, ако е сключен брак ?
ivan183
Нов потребител
 
Мнения: 3
Регистриран на: 15 Окт 2018, 18:21

Re: Гражданство чрез брак - няколко въпроса

Мнениеот bvoykov » 19 Окт 2018, 10:24

Като че ли има нещо такова с 3-те години, но същото се отнася до периода на сключения брак. Чл. 12, ал. 1, т. 2, която изисква преди 5 години да е получила разрешение за дългосрочно или постоянно пребиваване в България в този случай не се прилага:
Закон за българското гражданство:
Чл. 13. (Изм. и доп. - ДВ, бр. 41 от 2001 г., доп. - ДВ, бр. 21 от 2012 г., изм. - ДВ, бр. 108 от 2013 г.) Лице, което не е български гражданин, отговаря на условията по чл. 12, ал. 1, т. 1, 3, 4, 5 и 6 и преди не по-малко от 3 години към датата на подаване на молбата за натурализация е получило разрешение за постоянно или дългосрочно пребиваване в Република България, може да придобие българско гражданство, ако отговаря и на едно от следните изисквания:
1. не по-малко от 3 години има и продължава да е в законно сключен брак с български гражданин;
2. (отм. - ДВ, бр. 41 от 2001 г.)
3. родено е в Република България;
4. (доп. - ДВ, бр. 21 от 2012 г.) разрешението за постоянно или дългосрочно пребиваване е получено преди да навърши пълнолетие.
5. (отм. - ДВ, бр. 41 от 2001 г.)


Петте години са меродавни за получаване на разрешение за дългосрочно или постоянно пребиваване, което пък е предпоставка за придобиване на гражданство. Това пък е уредено вече в Закона за чужденците в Република България в чл. 25, ал. 1, т. 11 и чл. 24г, както и в други специални хипотези. Мисля, че за него е ставало въпрос.

Само че обърнете внимание на изискването най-малко 3 години преди подаване на молбата за гражданство да е получила разрешение за постоянно или дългосрочно пребиваване. Аз лично не знам какви са условията, но тук намерих малко информация. Като цяло не работя често със законите относно гражданството и чужденците, затова не мога да Ви ориентирам повече, защото може и да сбъркам. Обмислете всички варианти, дали за нея ще ѝ е по-лесно да стои с разрешения за пребиваване, не знам дали същите са обвързани със срок, или ще трябва да придобие българско гражданство, защото за последното, както може да видите и в чл. 12 от Закона за българското гражданство, се изисква да владее български език, да има доходи, от които може да се издържа, да представи доказателства, че ще бъде освободена от предишното си гражданство, тоест, за да придобие българско, трябва да се откаже от бразилското и т.н., защото така както виждам, е дълга и широка. Консултирайте се с някой специалист или вижте дали ще можете да получите информация от Министерство на правосъдието.
bvoykov
Потребител
 
Мнения: 164
Регистриран на: 06 Юни 2013, 17:43

Re: Гражданство чрез брак - няколко въпроса

Мнениеот ivan183 » 05 Ное 2018, 16:25

Да, като че ли няма как да стане за по-малко от 5 години, а и системата ни е толкова сложна и глупава.Отделно тези документи и застраховки не знам колко ще струват за тези 5 години...
То излиза, че е по-добре да тръснеш на някой една торба пари и готово...
Толкова съм объркан и не знам какво да правя.
ivan183
Нов потребител
 
Мнения: 3
Регистриран на: 15 Окт 2018, 18:21


Назад към Гражданство


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта


cron