начало

Общината е осъдена да плати 180 000 лева на младеж, паднал в триметров ров до НДК Общината е осъдена да плати 180 000 лева на младеж, паднал в триметров ров до НДК

Придобиване на Българско гражданство по чл.15, т.3

Казуси свързани с придобиване, установяване, освобождаване и възстановяване на гражданство. Статут. Визови проблеми.


Придобиване на Българско гражданство по чл.15, т.3

Мнениеот denys07 » 19 Мар 2019, 14:59

Здравейте,

Името ми е Денис и отварям тази тема с цел хората запознати юредически със закона за Българско гражданство да си изкажат мнението по следния казус.

Първо малко информация за мен, в България съм от от 1995 или 1996 (не помня точно, бях доста малък). В момента съм със статут на чужденец с постоянно местопребиваване република България като имам и ЕГН. Тук съм завършил средно и в момента завършвам първо вишо, не съм криминално проявен нито в България, нито в родната си страна-Украйна, работещ със платени данъци и осигуровки.

На 13.07.2016 година подадох сам документи за българско гражданство по чл.15, т.3- единият от родителите ми е български гражданин директно в София в дирекцията по Българско гражданство.

На тази дата ми насрочиха интервю на 31.10.2017.

На 31.10.2017 минах въпросното интервю на което ми бе казано че и няма проблем със предоставените документи от моя страна и бе образувана преписка. Като ги попитах кога може да се очаква отговор, те отвърнаха до 18 месеца, дефакто до 30.042019.

Въпросната дата: 30.04.2019 е след няма има месец и половина, а моята преписка все още е със следния статус "Преписката се намира в процедура по задължително съгласуване." още от декември 2017.

Вчера успях да се свържа с дирекция българско гражданство по телефона, след като не ми отговориха на писмените запитвания от близо месец, обясних им казуса, но уви те не успяха да ми дадат конкретна информатия по моя преписка, дали има проблем с документите или нещо друго. Може би най-полезната информация която ми каза бе че има възможност да има още забавяне по преписката ако има забавяне при една или повече от държавните агенций през които преписката минава, но когато ги попитах за конкретни срокове, уви пак не успяха да предоставят конкретна информация.

Имайки горното напредив, за мен това е напълно недопустимо, че цялата процедура заема близо 3 години и накрая да няма пак конкретен отговор по преписката, дори и да е отрицателен.

Въпросът ми е към юристите които за запознати със темата, е как да постъпя ако до 30.04.2019 няма отговор по преписката. Тук във форума бях прочел че може да се напише писмо до Вице-Президнета. Ако това е възможно как точно става, или се пише писмо до президенството и евентулано комисията по българско граждаснтво която е там и би трябвало да се събира всеки 2 седмици да преглежда преписките. Или закон който мога да използвам, че да ги подсетя че има срокове и да се размърдат.

Очаквам Вашите мнения по темата.

Благодаря Ви.

С уважение,
Денис
denys07
Нов потребител
 
Мнения: 1
Регистриран на: 19 Мар 2019, 12:03

Назад към Гражданство


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта


cron