начало

ВКС излезе с тълкувателно решение по несъстоятелността при липса на имущество за покриване на разноските ВКС излезе с тълкувателно решение по несъстоятелността при липса на имущество за покриване на разноските

прихващане от наем

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


прихващане от наем

Мнениеот Eлена » 17 Фев 2005, 16:13

Здравейте,

Имам такова питане. Може ли наемателят да направи изявление за прихващане по чл.103 ЗЗД при положение, че наемодателят му е длъжник по друг договор между същите страни за ресторантско обслужване и на това основание правомерно да не си плати дължимия наем.
Горе-долу нещата стоят така - две ЮЛ са сключили договор за наем на помещение, което се ползва за ресторант. В ресторанта се храни персоналът на наемодателя, за което има уговорена цена на човек. Двете задължения произтичат от различни по своя характер договори, но безспорно са насрещни и изискуеми към момента на прихващането. Ако наемателят получи писмо със съдържанието платете си дължимия наем за месец януари на стойност...плюс лихвата за забава в размер на ..., ще бъде ли издържано длъжникът да отвърне, че прихваща задължението си срещу вземането си към наемодателя за предоставен обяд на Х брой лица за същия период и с това да се смята, че задълженията са погасени до размера на по-малкото.
Eлена
 

Re: прихващане от наем

Мнениеот enigma » 17 Фев 2005, 16:40

Да, щом двата дълга са парични, между взаимно задължени страни и изискуеми.
enigma
 


Назад към Взаимопомощ


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 6 госта


cron