начало

ВКС излезе с тълкувателно решение по несъстоятелността при липса на имущество за покриване на разноските ВКС излезе с тълкувателно решение по несъстоятелността при липса на имущество за покриване на разноските

Договор частни лица

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Re: Договор частни лица

Мнениеот гала » 23 Фев 2005, 12:50

Това с кредита не е лоша идея , но има много условности освен желание от страна на вас двамата . Дали ще ви дадът кредит , дали сте надеждни кредитоскатели , те искат купища документи от банките , най - важното ще ли иска бившия ви съпруг да се зароби с кредит за 10-15 г. .
Колегата е прав ако в съдебното решение е посочено 4е той ще ви излаща вашата част няма нужда да пишете договори и запис на заповед , то и с решението можете веднага да си извадите изпълнителен лист . Не знам съда какъв срок е визирал за разлащането ви ?
Но приемаме 4е вие се разбирате и сте в добри отношения и няма да се прибягва до такива работи .
Разбира се остава въпроса с прибиваването ви в / ве4е неговия / апартамент , и това 4е ви дължи пари няма нищо общо . Не е удачно в този случаи дапишете договор за наем , защото може да му скимне да си прихваща наемната сума от така дължинмите от него пари .
гала
 

Re: Договор частни лица

Мнениеот гала » 23 Фев 2005, 12:54

Хубаво е да казвате казусите в началото , с цялата фактическа обстановка , доста от нещата които коментирахме са безсмислени сега . Но карай да върви .
гала
 

Re: Договор частни лица

Мнениеот evgo » 23 Фев 2005, 12:58

Не, гала, това даже е добра идея!
Ако всичко останало стане добре /за кредита/, нищо не пречи да си сключат договор за наем. Няма да има нужда Lil да се изнася, вместо да плаща наем на някого си, ще плаща на бившия си съпруг, така де, ще си прихващат. Дори договора за наем ще подпомогне съпруга при кандидатстване за кредит, тъй като ще увеличава дохода му.
А за кредит по принцип, без доходи, има 2-3 банки които дават ипотечни кредити срещу ипотека на имот, разбира се срещу по-висока лихва.
Успех.
evgo
 

Re: Договор частни лица

Мнениеот гала » 23 Фев 2005, 13:02

Добре , значи всияко подлежи на договаряне ЛИЛ .
Но аз станах с убеждението е тя няма намерение и възможност да плаща каквото и да било .
гала
 

Re: Договор частни лица

Мнениеот Lil » 23 Фев 2005, 13:13

Мислех че няма никакво значение за самия договор в какви отношения сме били. Ако има нещо съжалявам, ако се забавлявате се радвам. Той в момента не може да тегли кредит, а срока от развода му е до края на лятото. За да не го притиска този дълг (ако ми скимне да си търся парите по съдебен път) мислех ако е възможно да напишем този договор. В момента парите не ми трябват, но тъй като не съм съвсем самарянка искам да съм сигурна че ще ги получа когато ми потрябват в някакви разумни срокове естествено.
Lil
 

Re: Договор частни лица

Мнениеот jiji22 » 23 Фев 2005, 21:44

Относно споразумението ви - по чл.99, ал.3 от СК - същото има ролята на договор относно жилището. Като всеки договор -по взаимно съгласие на страните и този може да бъде изменян, развалян и т.н. Вие имате едно вземане, а той - задължение за плащане. В споразумението писахте ли, че жилището се предоставя в собственост на Иван, а той се задължава да заплати на Лили сумата ........ евро в срок до ...........? А предвидихте ли какво ще се случва, ако той не Ви плати в срок парите за вашия дял от жилището? Ами ако не сте писали и той не плати в срока - ще трябва да го съдите отново - този път за парите, но той вече може да е продал жилището и Вие да няма от къде да си вземете парите.
Моят съвет е да ви учреди ипотека върху вече неговото жилище до размера на сумата, която Ви дължи като вече определите и един по-дълъг срок за плащането й (колкото сте склонна да чакате) - така хем сте си обезпечили по законен начин парите, хем - ако продаде апартамента, който и да го купи, вие имате право, ако не сте си получили в срок парите, да искате съдия-изпълнителят да го продаде и да ви удовлетвори.
Що се отнася до ползването от Вас на това жилище - това е нещо съвсем различно. Може да стане с един обикновен договор за безвъзмездно ползване срещу задължение за подръжка и т.н. общи задължения. Разбира се, може да Ви учреди по нотариален ред и право на ползване до живот върху имота, като това означава, че Вие можете да живеете в него, да събирате наеми от него и т.н. За него остава т.н. "голата собственост" . Когато Ви върне парите - ще му върнете и правото на ползване (ще се откажете от него по нотариален ред).
В случай, че Ви учреди право на ползване по нотариален ред - тогава може и да се откажете от ипотекиране на имота във ваша полза.
Казано общо - идете при адвокат или при нотариус. Нещата не са толкова безобидни и трябва да се оформят прецизно, за да не се обвинявате после колко сте била доверчива. Не забравяйте, че тече и давност за събирането на парите, а също и за придобиване на имота....
Успех!
.
jiji22
 

Re: Договор частни лица

Мнениеот Lil » 24 Фев 2005, 08:54

Благодаря Ви. Това ми беше идеята да се свържа с някой, който да се заеме с този мой проблем.
Lil
 

Re: Договор частни лица

Мнениеот Anastassia.Terzieva » 24 Фев 2005, 10:37

spored men idealnia variant e da sklyuchite dogovor za prehvarliane na pravo na polzvane, pod prekratitelno uslovie- izplashtane na opredelena suma pari.
Toest nezavisimo chia shte e inciativata - platiat li se parite - pravoto na polzvane se prekratiava, ili se zadaljavate da napravite otkaz
v tozi sluchai izbiagvate problema s davnostta za parite a toi ima predvaritelen dogovor za otkaz ot pravo na polzvane pri opredeleni uslovia.
dokolkoto razbrah tochno takav efekt iskate da postignete.
Аватар
Anastassia.Terzieva
Потребител
 
Мнения: 319
Регистриран на: 27 Фев 2002, 16:31
Местоположение: София

Re: Договор частни лица

Мнениеот Lil » 24 Фев 2005, 11:00

Това точно е идеята, но търся някой компетентен, който да я осъществи.
Lil
 

Re: Договор частни лица

Мнениеот jiji22 » 24 Фев 2005, 19:45

От кой град сте?
jiji22
 

Re: Договор частни лица

Мнениеот Lil » 25 Фев 2005, 08:50

София
Lil
 

Предишна

Назад към Взаимопомощ


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 7 госта


cron