Страница 1 от 1

Докъде води отказ за плащане в брой за услуга

МнениеПубликувано на: 08 Юни 2018, 17:13
от userone
Здравейте,

преди няколко години сключихме договор за почистване на паркомясто в подземен паркинг. Договорът беше за ежемесечно почистване и съответно ежемесечно плащане. Платихме за 1 година напред по банка и ни беше издадена фактура. След изтичане на този период доставчикът заяви, че ще приема плащания само в брой. Като фирма, работеща само по банков път ние отказахме. В следващия момент доставчикът се "покри " и повече от 5 години не го чухме или видяхме. Също така за това време паркомястото не се почистваше. Съответно решихме, че договора е прекратен едностранно...

Преди 2 години фирмената ни сметка беше запорирана и получихме искане за плащане на изминал 3 годишен период, за който доставчикът твърдеше, че е извършвал договорната услуга. Същият не предостави фактури и други документи и се принудихме да направим Съдебно-счетоводна експертиза. От нея излезе, че доставчикът не е начислявал ДДС за последните 4 години (в разрез от ЗДДС чл. 25 ал. 4 и 6), в счетоводните му книги няма нито един запис, касаещ фирмата ни.

Преди няколко дни получихме неприятна новина - бяхме осъдени да платим на доставчика сумата за 3 години с включено ДДС. Сега някой някъде е платил - това е ясно. Но другите неща ме вкарват в потрес и дълбоки размишления :
- задължение на доставчика е да самоначисли данъка - това не е правено;
- задължение на доставчика е отрази данъчната основа в счетоводните си книги - и това го няма;
- задължение на доставчика е да издаде фактури за всеки период на клиента - няма ги. Не са издавани.
И в следствие на това :
- като платя ДДС-то, доставчика ми дали ще го самоначисли и на какво основание? Аз мога ли да ползвам данъчния кредит, след като той го начисли :wink: ?
- с какъв документ следва да оправдая разхода, при условие, че нямам фактура или доставчика ще ми издаде такава? Тъй като касае предходни периоди(от -5 до -2), ще може ли да се осчетоводява? Същите питания и за ДДС-то?

Изобщо .. избива ме на смях, ама не ми е до това.