начало

Прокурорската колегия даде зелена светлина за закриването на още 38 районни прокуратури Прокурорската колегия даде зелена светлина за закриването на още 38 районни прокуратури

Книга на собствениците по ЗУЕС и вписване на лични данни?

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Книга на собствениците по ЗУЕС и вписване на лични данни?

Мнениеот ivo_24 » 27 Юни 2018, 23:57

Здравейте, за мое съжаление от средата на юни съм горд собственик на титлата "председател на управителния съвет" в нашата етажна собственост! Решил съм, че така и така ще върша тази работа, поне да я върша изцяло в съответствие със закона (което досега в нашия блок не е правено)!
Едно от първите неща, които реших да направя е да изготвя нова книга на собствениците, тъй като старата не е актуална, няма данни за % идеални части на апартаментите и има изключително много корекции по нея. Раздадох формуляри за попълване по апартаментите, но един от всички комшии (който е член на УС) ми направи забележка, че не може да се записват в книгата трите имена, тъй като са лична информация! Можело само собствено име и фамилия! Казах му, че в закона пише собствено, бащино и фамилно име, но той ми отвърна, че в момента не е така! От една страна искам да спазя закона, за да не си навлека някакви проблеми след време, ако например полицията дойде за справка! От друга страна не съм наясно как стоят нещата с новият европейски регламент за защита на личните данни и как се отразява върху ЗУЕС!
Категорично съм казал на всеки един от собствениците да не ми попълва ЕГН и номер на нотариалния акт!
Благодаря ви предварително за съдействието!
ivo_24
Нов потребител
 
Мнения: 2
Регистриран на: 27 Юни 2018, 23:32

Re: Книга на собствениците по ЗУЕС и вписване на лични данни

Мнениеот jhoro » 30 Юни 2018, 23:27

Вашия съсед се е объркал и престарал.
Първо - няма такова нещо, като - „трите имена са, а име и фамилия - не са лични данни“
Чл. 2. (1) Лични данни са всяка информация, отнасяща се до физическо лице, което е идентифицирано или може да бъде идентифицирано пряко или непряко чрез идентификационен номер или чрез един или повече специфични признаци.

Тоест - ако вие се казвате „Иван Иванов Иванов“ - даже и трите имена не са лични данни, защото не може да бъдете еднозначно идентифициран. Обаче, ако фамилията ви е „Первазов“, „Колипатков“ или нещо подобно - само тя е достатъчна.
Второ - не е проблем, че се работи с лични данни.
Чл. 2. (2) Личните данни трябва да:
1. се обработват законосъобразно и добросъвестно;
2. се събират за конкретни, точно определени и законни цели и да не се обработват допълнително по начин, несъвместим с тези цели; допълнително обработване на личните данни за исторически, статистически или научни цели е допустимо, при условие че администраторът осигури подходяща защита, като гарантира, че данните не се обработват за други цели с изключение на случаите, изрично предвидени в този закон;
3. бъдат съотносими, свързани със и ненадхвърлящи целите, за които се обработват;
4. бъдат точни и при необходимост да се актуализират;
5. се заличават или коригират, когато се установи, че са неточни или непропорционални по отношение на целите, за които се обработват;
6. се поддържат във вид, който позволява идентифициране на съответните физически лица за период не по-дълъг от необходимия за целите, за които тези данни се обработват; личните данни, които ще се съхраняват за по-дълъг период за исторически, статистически или научни цели, се поддържат във вид, непозволяващ идентифицирането на физическите лица.
jhoro
Активен потребител
 
Мнения: 1271
Регистриран на: 05 Окт 2006, 11:58

Re: Книга на собствениците по ЗУЕС и вписване на лични данни

Мнениеот ivo_24 » 05 Юли 2018, 16:22

Благодаря за отговора! :D
ivo_24
Нов потребител
 
Мнения: 2
Регистриран на: 27 Юни 2018, 23:32

Re: Книга на собствениците по ЗУЕС и вписване на лични данни

Мнениеот lakavitsa » 09 Юли 2018, 11:48

Управителят на ЕС е администратор на лични данни, наред с много други дейности в БГ
lakavitsa
Потребител
 
Мнения: 671
Регистриран на: 26 Май 2010, 14:00


Назад към Взаимопомощ


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 7 госта


cron