Страница 1 от 1

Удостоверение за наследство

МнениеПубликувано на: 23 Авг 2018, 08:44
от eti63
Здравейте,
Имам следния казус-
Починал е бившият ми съпруг, като в удостоверението за наследници фигурират трите му деца -две наши общи и едно от друга жена. Едно от нашите деца е починало, преди баща си .Мен ме пише в удостоверението под номер 2.1-синът ни няма деца и внуци. От там идва и въпросът -аз наследявам ли правото на сина си да бъда наследник на неговия дял или той се губи и разделя между останалите живи две деца.
Благодаря предварително и желая хубав ден!

Re: Удостоверение за наследство

МнениеПубликувано на: 23 Авг 2018, 09:18
от miko_pk
"Низходящите на наследодателя, които са починали преди него ............., се заместват в наследяването по закон от своите низходящи без ограничение на степените." :shock: :shock: :shock:

Re: Удостоверение за наследство

МнениеПубликувано на: 23 Авг 2018, 09:53
от eti63
"Низходящите на наследодателя, които са починали преди него ............., се заместват в наследяването по закон от своите низходящи без ограничение на степените."-Точно там е проблема-че единия наследник,в случай синът ни е починал и няма низходящи, има само мен, майка му и сестра му, която е наследник номер едно?

Re: Удостоверение за наследство

МнениеПубликувано на: 23 Авг 2018, 18:43
от bvoykov
Това пък за низходящите, че същите се заместват от своите низходящи, аз също не виждам дали изобщо е относимо към случая. Тук ще играе по-скоро разпоредбата на чл. 6 от Закона за наследството (ЗН) - когато починалият не е оставил деца или други низходящи, наследяват по равно родителите или оня от тях, който е жив. Тоест, Вие сте единствен наследник на Вашия син.

Re: Удостоверение за наследство

МнениеПубликувано на: 23 Авг 2018, 21:21
от miko_pk
Кажи, честно!Верно ли родителите си наследяват децата? Това не го знае, никой, освен явно ти!
Дай сега да те светна какво пита женичката! Представи си, че покойника има 1000К в 'Бамка'. Преди 'бамката' да каже 'бам' и след като покойника
е казал вече 'пръс', ще го наследят неговите низходящи-деца. Ако обаче едното дете почине, преди бащата, сетил си се, че и той също ще остави наследници, пита се в задачата на колко ще делиш тези 1000К. Законът казва' низходящото се заместват по закон от техните низходящи. Викали му субстируция! С две думи, ако починалият /син/, е оставил едно дете, то ще го замести в наследяването и ще наследи дядо си. Дет викат македонските Ке земе 333К. От своя страна майката на починалия ще го наследи, но без да и броят 333К. Има лека разлика, пренебрежително малка, но я има! Дали са 300К напред или 300К назад, важното е., че има Диплома!

Re: Удостоверение за наследство

МнениеПубликувано на: 24 Авг 2018, 19:30
от bvoykov
Тук не боравим с измислици и условности, колега, дали е имал, ако е имал деца и т.н., жената ти го е казала в прав текст, че
eti63 написа:синът ни няма деца и внуци.
и че
eti63 написа:Точно там е проблема-че единия наследник,в случай синът ни е починал и няма низходящи, има само мен, майка му и сестра му
Съгласен съм, че субституцията би била приложима, ако синът беше оставил деца, тоест внуци на починалия по-късно негов баща. В конкретния случай обаче, щом синът е починал преди баща си, без да остави свои деца, негови наследници са майката и бащата, като всеки получава по 50% от наследството. Чл. 6 ЗН е категоричен кой кого наследява, когато починалият не е оставил низходящи. Ако бащата не е приел наследството, то останалите 2 деца, както общото дете на починалия и на питащата, така и другото, което е от друга майка, имат право да го наследят като негови деца, плюс съпругата, която винаги наследява заедно с децата на починалия - чл. 9, ал. 1 ЗН, като в този случай децата ще имат право да получат част от наследството и на брат си, щом бащата не го е приел. Викали му трансмисия! (чл. 57 ЗН).
Щом като бащата и майката (питащата) са били живи по времето на смъртта на общия им син, то съгласно чл. 6 ЗН двамата наследяват по равно или всеки ще получи 1/2 от наследството. При смъртта на бащата неговите наследници са трима - двете деца, като няма значение, че другото е родено от друга жена, и съпругата. С други думи, те ще делят този 1/2 дял на бащата, който той получава от починалия си син, на 3 равни части, като реално от наследството на починалия син дъщерята и другия/та брат/сестра ще получат 1/6 от дела на брат си, а майката, след като прибави тази 1/6 към своя вече 1/2 дял, ще има общо 2/3.

Re: Удостоверение за наследство

МнениеПубликувано на: 24 Авг 2018, 20:19
от miko_pk
Колега ще си ми, като от теб зависи на кого и колко да платиш от наследствената маса! СЕГА СИ ПРЪДЛЬО С Диплома! А.... И драскаш в некви смешни форуми!

Re: Удостоверение за наследство

МнениеПубликувано на: 25 Авг 2018, 00:05
от lawchoice
miko_pk написа:Колега ще си ми, като от теб зависи на кого и колко да платиш от наследствената маса! СЕГА СИ ПРЪДЛЬО С Диплома! А.... И драскаш в некви смешни форуми!


Като тия форуми са смешни, к`во дириш тук, бе, приятелю?

Re: Удостоверение за наследство

МнениеПубликувано на: 26 Авг 2018, 19:38
от eti63
Здравейте!
Благодаря на тия от вас,които вземаха отношение по моя казус,и все пак не ми стана ясно къде е правилният отговор?
Починал наследник,който няма низходящи -деца и внуци,може ли да се наследи от живия родител, или неговият дял остава за другите наследници по закон? Благодаря.

Re: Удостоверение за наследство

МнениеПубликувано на: 27 Авг 2018, 12:56
от n_ikito
Трябва да се прави разлика между наследството на бащата и наследството на сина! Щом починалият Ви е бивш, Вие не го наследявате. Понеже синът Ви е починал преди баща си, не можете да го заместите.