начало

Обвиненият за смъртта на Милен Цветков остава в ареста Обвиненият за смъртта на Милен Цветков остава в ареста

Фиш за неправилно паркиране в София - какво следва?

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Фиш за неправилно паркиране в София - какво следва?

Мнениеот edna_zhena » 27 Авг 2018, 18:29

Здравейте, тъй като паяците в София са се развихрили в района около работата ми, поствам няколко въпроса от името на няколко шофьори:
Има ли право паякът да вдига кола и да издава фиш за глоба по Закона за движение на пътищата, а не по Наредбата на Столична община, без присъствието на полицай?
Може ли такова нарушение да се констатира от полицай само по снимка (това е масовата практика, а полицаите от наказателния паркинг твърдят,че снимката е достатъчна)?
Кое определя дали санкцията ще е по общинската наредба или по Закона за движение по пътищата? Става дума за незначителни нарушения - паркиране на тротоар, където не е забранено.
Накрая - съвсем добросъвестно се опитах да изчета нарушенията за паркиране в закона и наредбата и стигнах до извода, че на практика човек не може да не наруши.
В закона се казва, че на тротоари не може да се паркира, а в наредбата: Чл. 47. По изключение се допуска престой и паркиране на пътни превозни средства /ППС/ с допустима максимална маса до 2,5 тона върху тротоарите, ако откъм страната на сградите остава лента с широчина не по-малко от 2 метра за преминаване на пешеходците.
То друг въпрос е, че такива тротоари в София няма, ако изобщо има тротоар, но това е друга тема... Забележете - от страната на сградите, а не на оградата! Обозначените за паркиране места в столицата едва ли отговарят на една петдесета от наличните коли, т.е. това е ограничение, което не кореспондира с реалността в много случаи просто няма къде другаде да се паркира. При нас пред един от блоковете има малък паркинг, който заема целия тротоар, но вдигат колата, ако спреш точно до него на тротоара.
Накрая: Какво се случва при неплащане на фиш реално? Виждам, че от юли 2018 г. е предвидено даването на неплатени глоби на публичен изпълнител. Това реално ли е?
Благодаря предварително!
edna_zhena
Нов потребител
 
Мнения: 3
Регистриран на: 27 Авг 2018, 18:00

Re: Фиш за неправилно паркиране в София - какво следва?

Мнениеот edna_zhena » 05 Сеп 2018, 19:24

Днес установих още нещо - във фишовете за глоба при неправилно паркиране пише, че може да се плати и с пощенски запис, но данните за това са непълни. Посочена е само банкова сметка, но не и в коя банка е сметката.
Открих и това - може да е интересно за други хора - семейство в Благоевград осъжда паяците за незаконно вдигане на колата. https://trud.bg/%D0%BE%D1%81%D1%8A%D0%B ... %B0%D0%BA/
edna_zhena
Нов потребител
 
Мнения: 3
Регистриран на: 27 Авг 2018, 18:00


Назад към Взаимопомощ


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 5 госта


cron