Страница 1 от 1

Търся консултация

МнениеПубликувано на: 05 Сеп 2018, 19:19
от borisslav
Здравейте,

Преди няколко години започнах работа във фирма, регистрирана в България на името на един човек, след това бях преместен във втора компания, отново регистрирана в България, но на името на различен човек. След това ме изпратиха в чужбина, където започнах работа в трета компания, регистрирана там, с трети различен собственик. Година след това ме върнаха в България и ме назначиха отново във втората българска компания. След известно време собствениците решиха, че повече няма да работят в България и ще концентрират цялата си операция в другата държава, затова отново ме изпратиха там, като този път ме назначиха в съвсем различна тамошна компания, отново на името на различен човек.

Преди няколко месеца компанията взе решение да отвори отново офис в България и ме изпратиха обратно, заедно с още няколко колеги. Този път, обаче, така и не подписах трудов договор - обяснението беше, че собствениците са все още в процес на отваряне на фирма в България и като я отворят, ще ме назначат официално. Старите две български фирми били продадени.

Заплатите си получавам от други фирми в различни държави - отново със същите дефакто собственици, но регистрирани на имената на съвсем различни хора. Плащанията ми са по банков път, като посочваното основание за плащане е "Research and development services", което ме кара да изглеждам като независим консултант, въпреки, че не съм наистина такъв. На практика в последните 7-8 години работя за един и същи бизнес, с едни и същи собственици, които обаче регистрират всичките си фирми на имената на трети лица.

Притеснява ме, че в момента работя без трудов договор, което ме лишава от правата ми по КТ, здравна осигуровка и пр., както и от сигурност на трудовото взаимоотношение - не мисля, че нещо може да попречи на работодателя да откаже да ми плати, или да ми каже, че от утре не съм му нужен..

Притеснява ме също фактът, че работя за компания, която извършва дейност на територията на България, без да е регистрирана където и да било.

Също така, не съм сигурен дължа ли данъци, и ако да какви, за заплатата си, която изглежда като хонорар за консултантски услуги в момента.

Искам да съм сигурен, че аз самият не съм в нарушение. Искам също така да знам дали има начин работодателят ми да бъде заставен да назначи мен и останалите колеги тук по законовия ред.

Знам, че най-лесният начин би бил да напусна и да си намеря друга работа, но.. харесвам работата си, плаща добре, а и досега работодателят е бил сравнително коректен.

Та, въпросът ми е, имам ли какво да предприема, за да разреша ситуацията? Имам ли право да искам от лице, което даже не е регистрирало бизнес в страната, да подпише трудов договор с мен, при положение, че вече му върша работа.

И в крайна сметка, може ли някой да препоръча адвокат в София, на когото да мога да разкажа ситуацията в повече детайли, за да получа и по-конкретен съвет?

Re: Търся консултация

МнениеПубликувано на: 31 Окт 2018, 11:36
от sydneroy
Your knowledge is amazing. I like to read the comments of everyone.

Re: Търся консултация

МнениеПубликувано на: 31 Окт 2018, 13:30
от Melly
borisslav написа:Искам да съм сигурен, че аз самият не съм в нарушение. Искам също така да знам дали има начин работодателят ми да бъде заставен да назначи мен и останалите колеги тук по законовия ред.


Всеки един от колегите ви и вие (отделно !!!) трябва да сезирате Инспекция по труда, като изложите обстоятелствата, описани по-горе (посочване наименованието на фирмата, място на изпълнение, характер на извършваната работа, работно време, начин на заплащане, постоянна ангажираност от дата до датата на подаване на сигнала и др.), НО свързани само и единствено с настоящия ви "работодател". Служителите от Агенцията си знаят работата. Така ще постигнете целеният резултат - обявяване на трудово-правната връзка "работодател-служител"

Успех!

Re: Търся консултация

МнениеПубликувано на: 31 Окт 2018, 13:36
от Melly
Допълвам:
Чак сега обърнах внимание на датата на поставените от питащия в темата въпроси.
Ако отговорът ми е закъснял, то моля за извинение.