начало

Президентският секретар Пламен Узунов и съветникът Илия Милушев вече са с обвинения Президентският секретар Пламен Узунов и съветникът Илия Милушев вече са с обвинения

видео наблюдение и подслушване на работното място

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


видео наблюдение и подслушване на работното място

Мнениеот 616263 » 19 Ное 2018, 18:57

Здравейте,
в работата на моя близка приятелка са монтирали камери със микрофони. За камерите няма проблем, но въпроса ми е за микрофоните-законно ли е да те подслушват?
616263
Нов потребител
 
Мнения: 2
Регистриран на: 19 Ное 2018, 18:49

Re: видео наблюдение и подслушване на работното място

Мнениеот dog123 » 20 Ное 2018, 12:10

Трябва да бъде уведомена от работодателя си за видонаблюдението. Работодателя трябва да е регистриран като администратор на лични данни, и за да получи разрешение за видеонаблюдение трябва да се аргументира, например опазване на имуществото, спазване на работно време и т.н.. С подслушването не знам как точно ще се аргументира че е нужно.... Глобите за работодател за нерагламентирано видеозаснемане започват от 2000 и са до 20000 лева.Служителя има право да изиска писмен отговор от работодателя си дали спрямо него се извършва видеонаблюдение и с каква цел. При липса на отговор в срок , глобата е от 1000 до 20000 лева. Това е "сухо" казано най общо как седят нещата, обаче който си потърси правата У БГ , трябва да е готов да си търси нова работа!
Ако приятелката ви е готова за екшън: Комисията за защита на личните данни (КЗЛД).
dog123
Младши потребител
 
Мнения: 67
Регистриран на: 30 Авг 2010, 13:51

Re: видео наблюдение и подслушване на работното място

Мнениеот 616263 » 20 Ное 2018, 15:23

Много Ви благодаря за изчерпателния отговор :)
616263
Нов потребител
 
Мнения: 2
Регистриран на: 19 Ное 2018, 18:49

Re: видео наблюдение и подслушване на работното място

Мнениеот TheOldMan » 21 Ное 2018, 09:51

Нещо бъркате "лични данни" със "служебни задължения"...
Работника/служителя докато е на работното си място, няма личен живот. Ако иска личен живот - взима си 10 мин. почивка, сваля си баджа с името и отива в стаята за почивка (където не трябва да има камери). Или си взима отпуска и си стои в къщи или където реши.
Докато е на работа, действията които извършва са (или би трябвало да са) изцяло подчинени на неговата длъжностна храктеристика. Ако работодателя му плаща да общува с клиенти - той трябва да общува само и изцяло с клиенти. Ако трябва да завива болтчета - завива болтчета от 9 до 17. Неизвършването на определената дейност е нарушение на договора между работодателя и работника. В това се включва и бърборенето по телефона с приятелки, ровене във фейсбук и подобни "присъщи на работния процес" дейности.
Опитите да се ограничи начина по който работодателя защитава инвестициите си са ... странни.

И един пример за да онагледя ситуацията:
Вашия работодател си взима един стол и сяда до бюрото ви. На метър от вашето работно място. Няма си работа човека и решава да стои там. Стои по цял ден в продължение на седмици.

Съгласно съветите работодателя трябва да се аргументира защо стои и ви наднича над рамото. Писмено вероятно... в срок от 3 дни. А, да ... и да е регистририран като администратор на лични данни :)
Последна промяна TheOldMan на 21 Ное 2018, 14:59, променена общо 1 път
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
TheOldMan
Активен потребител
 
Мнения: 1610
Регистриран на: 08 Май 2008, 15:19


Назад към Взаимопомощ


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 7 госта


cron