Страница 1 от 1

за местните данъци и такси и ЗМДТ

МнениеПубликувано на: 27 Ное 2018, 20:46
от tochotocho
Апартамент семейна имущ. собственост по равни ид. части /закупен по време на брака/ и така е деклариран в общината : 1/2 ид.част за Съпругата ГЕНКА и 1/2 ид.част за съпруга ГЕНЧО ! Всеки си получава дан.известие за дълж.данък. Сега за ГЕНКА това е основно жилище и ползва 50% облекчение , плюс 25% допълнително като инвалид ТЕЛК или общо 75% облекчение т. е намаление на - да го наречем ДАНЪК СГРАДИ ! Съпругът не е инвалид по ТЕЛК и за него не е основно жилище и си плаща 100% данък сгради .

Автомобил закупен по време на брака е също семейна собственост - по 1/2 за ГЕНКА и 1/2 за ГЕНЧО! Като пример автомобилът е 3 литров и 200 к.с мощност. Ако собственикът е едно лице -няма спор. Но този автомобил е собственост на две лица: съпруг и съпруга. Редно е в дан.служба да се запишат като собственици и двете лица. / За справка при регистрация КАТ признава САМО ЕДНО ЛИЦЕ- изберете си ! / Купувачи може да сте 10 човека, издаваме талон само на едно-изберете на кого !/ Общ. власти също приемат талона от КАТ. За тях също няма второ лице съсобственик. Попадаш в ТУПИК!
Какъв е смисъла на главоблъсканицата $ РАВЕНСТВО по отношение на недв. и движ. имоти. при определяне на дънъци.
Пояснявам съпругата ,респ. съпруга е собственик /както при апартамента / на 1/2 ид.част от веща и определеният данък ще бъде за 1/2 от собствеността - т.е за 1,5 литра и 100 кс. за ГЕНКА, която като инвалид би трябвало да се освободи за нейната част - под 2 л. и под 160 кс.. Що за парадокс! При апартамент и при автомобил?